Dagboek van Jan 2018

De belevenissen van Jan bij onze dagbesteding

Vrijdag 21 december 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Deze vrijdag vierden we de ‘kerst’ bij dagbesteding Zoals Thuis. Bij de maaltijd werden we meer dan verwend door de kookvrouwen Natasja en Erica. Tjonge wat hadden de dames hun beste beentje voorgezet. Ze hadden er alle tijd voor genomen. Natasja stond al om 08.00 achter het aanrecht van Thuisbij. Ze waren al bezig toen ik naar binnen geloodst werd. Hoe laat Erica haar werkplek innam, weet ik niet, maar dat moet ook op tijd geweest zijn, je rook het feestmaal al van verre. De ‘meiden’ werken het menu uit dat Natasja uitgekozen had. En wie Natasja een beetje kent, weet dat die altijd in ruime mate te werk gaat bij haar keuze.Wij zaten al gauw aan tafel, die feestelijk gedekt was. Wij zaten gezellig aan over twee tafels. Tijdens de maaltijd hield gast Jan Buur een kostelijke lezing in het West-Fries. We luisterden geboeid naar het smeuïge taaltje, dat ons de geschiedenis van Adam en Eva vertelde. Jan deed het hele hoofdstuk van Genesis uit zijn hoofd zonder een keer te haperen. Daar kan menige pastoor in de 2018-kerk een voorbeeld aan nemen.Opmerkelijk was het eetgedrag van de heren/gasten Henk en Jan. Bekend mag verondersteld worden dat de heren bij hun keuze van de warme maaltijd steevast kiezen voor de Hollandse pot, te weten aardappelen, groenten en vlees met “vette” jus. Maar vandaag was dat anders. De kroonprinsessen Natasja en Erica hadden hun best gedaan iets bijzonders en dichtbij Hollands te creëren. En dat ging erin. Er werd zelfs door de heren minstens twee keer opgeschept, zo lekker was het.Juf Marrigje Van de Ballen was er ook eventjes. Ze gaat vandaag op vakantie naar de Franse sneeuw. Ze vertelde nog even gauw dat ze met dochter Anne al iets van ideeën had bedacht voor de tekeningen-tentoonstelling van de werken van Anne.De warme maaltijd ging probleemloos over in de kerstborrel. Dat leidde tot even warme gesprekken aan de beide tafels. De zogenaamde uitloop van het kerstdiner was een voorbeeld van gezellig natafelen. En daar werd ruimschoots gebruik van gemaakt. Het was – zoals Ilona mij ooit vertelde – een voorbeeld van niks moet, maar alles kan.


Woensdag 19 december 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Deze dag vierden we de derde keer mijn verjaardag van 2018. Ga maar: na verleden zaterdag voor familie en vrienden, stond voor de dinsdag de echte verjaardag gepland en voor vandaag stond de verjaardag in Thuisbij op de lijst. Ik zat dus tijdig klaar op mijn wachtstoeltje. Vrijwilligster Anca kwam mij halen. Ik hees me in mijn dikke jas hoewel het niet koud was en Anca duwde mij naar Thuisbij waar de slingers al klaar hingen. Weldra klonken de bekende klanken van het lang-zal-ie-leven door de gezellige kamer. We dronken koffie en gingen zitten wachten op Margreet die met de mini-appel-beignets van de Jumbo zou komen.Maar eerst waren daar de restanten van de zanggroep Koriander. De drie van de oorspronkelijke acht leden zongen met z’n drietjes voor acht. Het klonk driestemmig en soms meer dan drie als iemand in de ‘zaal’ meebaste. Maar zuiver waren de meestal Engelse kerstliederen steeds en oer-gezellig. We genoten van de zang van de Dickens’Sisters en van de mini-gebakjes die Margreet intussen binnengebracht had.Ilona stond ondertussen aan het aanrecht en fabriekte haar versie van de bami. We weten ondertussen hoe dat smaakt, maar het is iedere keer lekker en we laten het ons steeds driftig smaken. Er waren wat verjaardagsgasten blijven mee-eten dus we dineerden aan twee tafels. Na de toetjes gingen Margreet en ik met de auto naar huis. Heerlijk makkelijk. Ik dook onder de wol voor een korte middagslaap. En aansluitend typte ik het eerste deel van het dagboek van vandaag. De rest daarvan ga ik doen na het middageten als de mannen Hans en Joost geweest zijn.Die waren gisteren verhinderd. Joost vierde het geslaagden-feest van Jordy. Hij was eerder die dag geslaagd bij Tata. Zo’n hoogtepunt vieren in je arbeidersleven kun je niet zomaar laten lopen. Hij heeft zijn stage zo goed doorlopen dat hij met prachtige punten na zijn stagiaire-tijd de poort van de fabriek uitliep en de dag daarna naar binnenging als volwaardige Tata-arbeidskracht. Binnenkort – zo gaat het gerucht – dat deze jonge Baaij zo ongeveer de fabriek overneemt. Hans had een onwillige brommer en belde dat hij ‘morgen’ kwam. Dan kan hij met Joost weer meerijden zoals gewoonlijk.De mannen zijn geweest. Ik ben ook weer bij wat betreft de tv-programma’s die een veredelde uitgave zijn van opsporing verzocht. Alleen kijk ik die programma’s nooit. Ik moet maar naar Boer zoekt Vrouw blijven kijken. Daar heb ik de meeste kans dat ik ooit de goede boer met de goede vrouw laat ‘spelen’.


Vrijdag 14 december 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Zoals gewoonlijk op vrijdag trokken we om ongeveer half vijf naar de familie Tabak in Beverwijk. Met dit verschil dat we daar deze keer Maaike en hun kinderen Frida en Max tegen kwamen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het daarop aan had laten komen. Wat een prachtige baby is die Max. En wat een lieve (niet huil) baby was dat jochie. Hij heeft van harte alles laten gebeuren. Van de ene schoot naar de andere. En geen kraai te horen, of het moest van plezier zijn. Vader Sebastian kwam pas een stuk later in de avond. Als ik het allemaal goed begrepen had kwam hij met de bus uit Duitsland (Essen?). Hij (Sebastian) mocht zijn zoon de laatste fles geven. Gelukkig gaat het met Max beter. Hij groeit behoorlijk hoorden we van de trotse moeder, toen we binnenkwamen. Goed nieuws.In de ochtend was ik bij dagbesteding Zoals Thuis. Daar was tot mijn vreugde Marrigje. Zij drilt ons de Pilatus-oefeningen met het grootst mogelijke plezier. Marrigje vertelde van naar artistieke dochter Anne. Die kan tekenen dat het een waar genoegen is. Ik stelde voor van haar ‘werken’ in Thuisbij een echte tentoonstelling met verklarende bijschriften te organiseren. Ilona was meteen helemaal in. We moeten alleen de datum nog prikken.Kokkin Erica was tot onze vreugde weer beter en aanwezig. Ze kookte weer heerlijk, alleen kan ik me na de maaltijd bij Tabak niet meer herinneren wat we aten.Met Rob van Truus zocht ik de Jan Lievensstraat in Amsterdam. We hadden geen behoorlijke atlas in de buurt, maar via de agenda kwamen we er toch uit, onder andere omdat Rob ook een Amsterdammer is. Je hoeft hem alleen maar te zeggen dat de Jan Lievensstraat vlak bij de Van Woustraat is en hij weet meteen in welke buurt hij moet denken.Toen we ongeveer klaar stonden voor het vertrek naar de familie Tabak, klopte Corry op de deur. Corry ken ik uit de tijd dat ik als inval-dirigent bij onze protestantse medechristenen mocht zwaaien. Mooie tijd, lieve mensen. En Corry was een trouw sopraantje. Heerlijke zangtijd. Ik hoop dat zij nog eens langs komt om over (kerk)muziek te praten. Kan ik misschien nog eens een of twee van mijn eigen liederen horen. Zoals gezegd, mooie tijd. Om te onthouden.


Woensdag 12 december 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Deze ochtend zat ik trouw op mijn stoel te wachten op de Thuisbij-taxi, me nog niet bewust van het onheil dat mij te wachten stond. Maar daar was ik gauw achter. Daar was mijn trouwe rolstoel-duwer José. Zoals gewoonlijk checkten we de dienststaat. Zakdoek mee, koffertje met Ipad, alles ingepakt en klaar voor de gang naar Thuisbij. José pakte mijn jas en wollen shawl en wilde mijn sleutels vast in de hand hebben.Hé? Geen sleutels? Andere jaszakken voelen. Nergens sleutels. Nog eens voelen, nergens sleutels. Op mijn bureau? Waar kon ik die sleutels gelaten hebben? Broekzakken? Nergens sleutels. José stelde voor andere instanties in te schakelen, onder andere de poortwachteres van Geesterheem. Maar er was geen poortwachteres aanwezig, dat zul je altijd zien, het was pauze. Wel een passerende zuster in de gang. Die zou de zoekopdracht doorgeven en de deur van mijn appartement op slot draaien.Zuchtend en steunend rolden José en ik de poort uit. Eenmaal bij Ilona werden ook daar alle opdrachten doorgegeven. Geen sleutels in welke zak dan ook. Volgens Tiny moest ik de H. Antonius, die beste vrind, aanroepen, dat hielp het beste. Ilona ging Margreet bellen. Die kon ook geen sleutels vinden. Wij begonnen aan de pilates-oefenstof. Dat traint wel de stramme spieren maar levert geen sleutels op. We oefenden trouw alle spieren met het zweet op ons voorhoofd. Marrigje varieerde glimlachend onze spieren. Ik bleef zoeken naar de sleutels, zonder resultaat. Na de pilates-oefenstof dronken we fris water om onze geest te trainen.De tafel werd gedekt. We dineerden twee soepen. Pompoensoep en erwtensoep. Met roggebrood met spek. Het was heerlijk, maar in mijn achterhoofd klonk maar steeds de vraag waar de sleutels toch konden zijn. Ik had ondertussen alle jaszakken drie keer gehad. Geen sleutels.We dankten de hogere machten voor de rijke spijzen en ruimden de tafel af. Anca haalde mijn jas uit de garderobe, Ilona deed een portie pompoensoep in een plastic doosje, ik wurmde mijn armen in mijn mouwen en voelden mijn zakken nog eens na. Geen sleutels. Waar zouden die toch gebleven kunnen zijn. Ik voelde de zakken van mijn jas, eerst de lage zakken, en toen de hoge zakken. Wat voelde ik daar? Iets stijfs. Nog eens voelen. Zouden dat wellicht toch…Ik wurmde een hoge zak. Dat voelde toch niet? Jawel. Daar – in een bovenzak van mijn jas waar ik nog niet geweest was – kwamen de verloren gewaande sleutels uit te voorschijn. Ik dankte de H. Antonius uit de grond van mijn hart. In de hal van Geesterheem wachtte Margreet. Ze knuffelde mij hartelijk toen ik haar triomfantelijk de sleutels liet zien.


Vrijdag 7 december 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Na het ontwaken en wassen heeft Truus mij in Geesterheem opgehaald. We boften, dat het droog was. Daar zag het vlak voor onze heenreis echt niet naar uit. De groep aan de tafel was tamelijk groot onder andere door de aanwezigheid van Winnie. Zij genoot bij onze groep haar laatste maaltijd. Per maandag gaat zij in Strammerzoom in Akersloot wonen. Ze wordt daar weer vereend met Nel.Jan is een gevaar bij het vervoer naar Thuisbij. Hij loopt zo ‘rot’ dat hij steeds dreigt te vallen, ook bij het in- en uitstappen in de auto. De vrijwilligers van Thuisbij wandelen Jan naar Thuisbij in een rolstoel. Voor het vervoer bij slechte weersomstandigheden hebben ze samen met Margreet een prettige oplossing gevonden.Marrigje kwam ons al gymmend voorbereiden op het “keuringsbezoek” van de gemeente Uitgeest. Die komt kijken hoe goed wij onder leiding van onze gymjuf onze stijve spieren trainen zodat de gemeente haar ondersteuning verantwoord blijft vinden. Wij deden bijna een uur lang onze ‘stinkende’ best. Marrigje trainde ons dat het een aard had. We waren zo serieus bezig dat we vergaten te geiten waar we normaliter erg goed in zijn. We voelden ons zo afgetraind dat het na afloop van de training verrassend rustig was.Na de training kregen we nog even bezoek van Natasja. Die komt ergens rond de Kerst haar kookkunst tonen. Verleden jaar heeft ze dat ook gedaan en dat smaakte helemaal eindeloos. Wij waren wel in voor een herhaling maar kok Natasja wilde wel even weten wat we wilden genieten. Toen we een kwartier van alles door elkaar geroepen hadden, zei Natasja dat ze het wel wist en vertrok ze met een glimlach op haar gezicht. Wij laten ons graag door haar verrassen.Ilona en ik kwamen droog thuis. In Geesterheem hadden ze het begin van de Kerstversiering gemaakt. Wij moesten even kijken. Het was geweldig en indrukwekkend. Het zag er al aardig Kersterrig uit. De kerstboom was zo goed als helemaal rood. Geen groen meer te bekennen.


Vrijdag 30 november 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Deze vrijdag is de heerlijke dag die uitmondt in het eind van de week. Vanmorgen werd ik opgehaald door Truus. Zij is een nieuwe ophaalster. Ze valt in voor Erica. Die probeert weer bij de les te komen. Dat valt niet mee.Als ik geïnstalleerd ben aan de lange tafel gaan Rob (van Truus) en Ilona de deur uit. Zij gaan een nieuwe Thuisbij-er ophalen. Helaas heb ik geen idee hoe zij heet en waar zij vandaan komt. Maar het is tekenend voor de sfeer bij dagbesteding Zoals Thuis hoe zij snel zij ingeburgerd is. Er valt geen stilte aan de tafel. Die wordt pas weer gevuld als Marrigje binnenkomt, want dan klinkt uit de grage monden Hiep Hoi we krijgen weer Pilates-les als Marrigje haar koffie op heeft.We doen ons stinkende best. Na een dik uur vindt Marrigje het genoeg. We krijgen een heerlijk glaasje frisdrank om bij te komen. Dat lukt bij de meesten van ons. Alleen diegenen die volledig afgepeigerd zijn tijdens de gymles, trekken pas bij als zij na de maaltijd op de slaapstoel een uurtje gerust hebben. Marrigje vertrekt als wij zo ongeveer gaan eten.We hebben Thuisbij-bami met heerlijke roerei. We eten ervan dat het een aard heeft. Het is zo lekker, dat ieder zo ongeveer drie keer zijn of haar genoegen heeft geuit. Jan is de gelukkige die een portie voor zijn geliefde mee krijgt. En dan is er van het heerlijks in de pan genoeg over voor Rob, die buiten staat te klussen. Hij legt de laatste hand aan de buitenmuur en de isolatie voordat het klussen voor de winter stilgelegd wordt. Als de winter voorbij is, – als het dus voorjaar wordt – gaan de klussers weer verder met hun gezwoeg. Maar eerlijk is eerlijk, als het klaar is, mag het resultaat gezien worden. Het lijkt mij nuttig als er tegen die tijd rondleidingen tegen een aardige vergoeding georganiseerd worden. Men kan dan ook als de plannen doorgaan tegen de aanschaf van een lidmaatschaps-kaart ‘vriend van Thuisbij’ worden.


Woensdag 28 november 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Vandaag was het Thuisbij-dag. Een bijzondere thuisbij-dag. Vandaag zou de Goedheilig Man een bezoek bij ons brengen. Ilona had met haar staf de ‘salon’ feestelijk aangekleed. Zo was de tafel feestelijk gedekt en de indruk werd gewekt dat Zwarte Piet al voordat Sinterklaas arriveerde langs geweest was en met gulle hand pepernoten en ander strooigoed op die tafel gedeponeerd had.Onder de aanwezige gasten was ook de gymjuf van de woensdag-groep aanwezig. Om de wachttijd van de leerlingen te korten deed juf Marrigje met de ‘leerlingen’ een aantal oefeningen uit het scala van de Pilates-oefenstof. Zo werd tijd nuttig besteed tot de bisschop en zijn knecht onder luid gezang van de bekende Sinterklaasliederen welkom werd geheten. De knecht – vroeger Zwarte Piet geheten – geleidde de bisschop naar zijn stoel aan de kop van de tafel.Daar geraakte Sinterklaas gemakkelijk in gesprek met zijn dichtst-bij-zijnde tafelgenoten. Zo informeerde hij bij Jan naar de stand van zaken van zijn gebroken pink en bij Riet naar haar woonplaats uit haar jeugd aan de Kleis. De andere aanwezigen luisterden aandachtig naar de uitgebreide kennis van zaken van de bisschop. En bij Jan wilde de bisschop weten hoe hij het vond als enige man te verkeren tussen al die vrouwen bij dagbesteding Zoals Thuis. Jan zat er niet mee, zo verklaarde hij aan de bisschop. Die had zelf vroeger ook onder de vrouwen heerlijk op en neer gelopen op het Slimpad. De bisschop kreeg er nu nog een kleur van.Tot slot van des Bisschops bezoek deelde zijn knecht aan een aantal Thuisbij-ers met gulle hand geschenken uit, die de handwerk-Pieten in de stille uren geknutseld hadden. Dat werd door de Thuisbij-ers zeer op prijs gesteld te oordelen naar het aantal keren dat het “Dank u Sinterklaas-je” door de feestzaal klonk.Toen de Thuisbij-ers weer onder elkaar waren, was het tijd voor de bekende ‘hapjes van Ilona”. Er werd lekker weggehapt, terwijl de aanwezigen doorgingen met zingen en elkaar vertelden hoe ze vroeger bij hen thuis Sinterklaas vierden. Kortom, het sinterklaasfeest bij dagbesteding Zoals Thuis klonk als een klok.


Vrijdag 23 november 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Gisteren bracht de Sint een mooi warm kussen met een rendier erop. Het is het laatste wat ik onthouden heb van de donderdag. Daarna kwam zuster Lia me wekken en uit bed halen. Aansluitend kwam Erica me halen en naar Thuisbij vervoeren. Dat gaat tegenwoordig lopend. Erica loopt achter de rolstoel en brengt me naar de tafel vol complete gasten. Dat levert een aantal boeiende gesprekken op. Onder meer over het afscheid van Nel. Zij gaat naar Strammerzoom in Akersloot. We zullen haar missen, maar het vertrek is door medische zaken ingegeven.Andere Nel is vandaag jarig. Er is dus weer taart bij de koffie, in vier soorten. Allicht dat er een smaak voor iedereen bij is. Er wordt alvast door alle aanwezigen een stuk gebak op zijn of haar bord gedeponeerd. De gesprekken leiden ons richting Marrigje, de gymjuf, die vandaag onze stramme leden onder handen komt nemen. We doen genadeloos aan de oefeningen van Pilates tot we zuchtend en steunend zo nu en dan pauzeren.Ondertussen staat kok Erica met haar rug naar ons toe aan het aanrecht. Als we vragen wat zij vandaag voor ons kookt, vertelt zij van het Ericationele (haar eigen kookboek!) daaruit heeft zij voor vandaag een herfst-stoofpotje gekozen. Het wordt stil en rustig aan de tafel. Er wordt gesmikkeld en gesmuld. Erica zit te glimmen bij het aanhoren van de complimenten voor haar herfststoofpotje. Die complimenten komen uit verschillende monden aan tafel. En dat zelfs verschillende keren. Wat kan een stoofpot toch lekker zijn. Van Erica horen we dat het gerecht dit keer met hamlappen is bereid en dat zij – Erica – het de volgende keer met draadjesvlees gaat klaar maken. Dat is pas echt lekker.Erica is mijn chauffeur voor de heen- en terugweg. Deze keer hebben we – Erica en ik – ons ongans gezocht naar mijn sleutels. Nergens te vinden. Erica zou ze nog eens zoeken bij dagbesteding Zoals Thuis. Zij werd afgelost met meezoeken door zuster Eveline. Sleutels in geen kledingzak te vinden, wij maar hopen dat die sleutels ergens in d’een of d’andere hoek aan het Regthuisplein verloren lagen te liggen. Op een gegeven ogenblik reed zuster Eveline met mijn rollator zachtjes tegen mijn scheenbeen. Zij zei daarbij niets maar stuurde mijn ogen in de richting van de linkerzijde van mijn rollator. En wat zag ik daar hangen? Mijn verloren gewaande sleutelbos. Zuster Eveline en ik hebben ons eerst even tranen gelachen. Daarna heeft de zuster met Ilona getelefoneerd. Misschien hebben ze bij dagbesteding Zoals Thuis ook wel zo hartelijk gelachen.Margreet en ik hebben die avond zoals gewoonlijk gegeten bij onze trouwe vrienden Teun en Mirjam. Evenals de pot die in Uitgeest gekookt was, smaakte de pot bij Teun en Mir zalig. De stoofpot die Erica gekookt had was even lekker. Zo hadden wij tweemaal die dag een verrukuluke maaltijd.


Woensdag 21 november 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Hier volgt een verslag van een woensdag met een spannend verhaaltje. Nou, verhaaltje? Het begon allemaal heel gewoontjes. Zuster Eveline verzorgde de ochtend vanaf het wassen tot en met het wachten op Anca. Dat ging allemaal langs de bekende gebaande paden. Ik werd door Anca keurig afgeleverd bij dagbesteding Zoals Thuis. Daar ging de kookploeg na de koffie aan de slag met de andijviestamppot volgens het recept van Frans. Dat hadden we al eens geproefd. Dat smaakte bij voorbaat hemels. Anca deed haar verrukuluke best.Er was genoeg van gemaakt. We kregen van onze opschepmoeder allemaal een flinke portie op ons bordje. Niet dat we daar bezwaar tegen hadden. Integendeel, het was iets van hoe meer, hoe lekkerder. Het was godszalig lekker. Dat we daarvan mochten proeven. Er past dan ook een oprecht woord van dank aan het adres van Frans (voor het recept) en aan Anca (voor het koken). Hoe lekker het smaakte, bleek wel uit de stiltes die boven onze bordjes vielen.Na het dankgebed wisten we ineens weer waarom het gebed na de maaltijd het dankgebed wordt genoemd. Anca de Overijverige kwam na het laatste hapje met mijn jassen aansjouwen. Ilona had ondertussen een restantportie van het lekkers bij elkaar geschept. Ik groette de achterblijvers en samen met Anca togen wij naar nr. 44 van Geesterheem. Daar begon het spannende verhaal. Ik mistte tijdens het aankleden mijn Geesterheemse alarmbel. Maar die lag – zo meende ik – op mijn nachtkastje. Of op mijn buro.Anca en ik zetten de rolstoel op de rem en we begonnen meteen de alarmbel te zoeken. Niks te vinden, hoewel eerst Anca en daarna ikzelf de ene en daarna de andere helft van het appartement doorzochten. Maar het bleef niks. Ten einde raad waarschuwde ik zuster Eveline. Nergens een alarmbel te vinden. Anca ging ten einde raad naar Thuisbij terug om daar te zoeken. Zuster Eveline liep alles nog eens na in mijn appartement.Op een gegeven moment draaide zij onopvallend mijn rollator naar mijn ogen. En wat denkt u, geachte lezer, hing daar te zweven aan het wandelding? Juist ja, mijn alarmbel. Van pure blijdschap heb ik zuster Eveline een zoen op beide wangen gegeven. Wereldkok Anca houdt die dankbare kus te goed. Ik beloonde mijzelf met een extra uurtje middagslaap.


Vrijdag 16 november 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


De tweede Ilona-dag van deze week. En dat niet alleen. Het was tevens de tweede Pilatusdag van deze week. Wat mij betreft is er verschil tussen die dagen. Woensdag heb ik de Pilatus-oefeningen niet meegedaan, vrijdag – vandaag dus – heb ik mee geoefend, zij het op halve kracht. Ik moet ook eerlijk zeggen, dat mij dat goed uit kwam.Wat niet op halve kracht ging, was de meer dan verrukkelijke maaltijd die we voorgeschoteld kregen. Die bestond namelijk uit hartige taart. Zeggen dat die meer dan verrukkelijk was, is namelijk de halve waarheid. En dat zeg ik niet alleen, dat werd met de regelmaal van de klok door de andere Thuisbij-ers beaamd. Er werd niet gegeten, maar gesmikkkeld.Zo juist werd ik benaderd om te komen luisteren naar het huiskoor van …, de Geesterzangers. Ik heb ze gewaarschuwd. Ik ben nu eenmaal een ontzettend kritische luisteraar. Als ik terug ben, zal ik eerlijk verslag doen. Dat kan dus mee- en tegenvallen.Het viel mee. Van de dames-stemmen kon men niet veel meer verwachten gezien de leeftijd. Het programma was een mix van winterliederen en kerstliederen. Het aardige was dat er voor sommige liederen een aantal solisten opgetrommeld waren. Die deden hun uiterste best. Ik heb in ieder geval een hele mooie bas gehoord en een leuke sopraan. En er was kaas en leverworst in de pauze. En het is sterk maar men schijnt de naam Jan Baaij overal te kennen. En die mag over het algemeen zijn kritiek hebben. En die had hij ook. Maar door de bank genomen was het aardig van klank. Ik ben zo eerlijk te stellen dat ik nog wel eens ga luisteren.Maaike en Sebastian zijn ondertussen vandaag getrouwd, in Duitsland in een wijnkelder, dacht ik me te herinneren. De foto’s die wij op de computer te zien kregen, zijn een beetje donker, maar ze staan er op. Keurig zoals het hoort. Ik hoop de plaatjes nog een keer wat lichter te zien.Vanavond spelen de mannen van Nederland tegen de mannen uit Frankrijk. Daarvan zal het verslag in deze kolommen te lezen zijn. Ik hoop dat ze een voorbeeld nemen aan de meiden. Ik reken op “goed voorbeeld doet goed volgen”. Depay had volgens De Volkskrant van vanmorgen grootse plannen. Ik ga op de tv kijken hoeveel hij van die plannen waarmaakt.


Woensdag 14 november 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Vandaag was het een dag met een randje. Ik meldde mij al bij dagbesteding Zoals Thuis aan de hand van mijn vaste rolstoelduwer José. Daar trof ik de gymjuf onder de aanwezigen aan. In het kader van de landelijke actie ‘meer bewegen voor ouderen’ komt zij Marrigje ook op woensdag voortaan aan onze conditie werken. Ik kreeg met mijn vaste puzzel-medewerker Anne voor deze keer vrij af.Maar we waren wel gewaarschuwd. De gymnastiekers deden hoorbaar hun best. Wij genoten van hun tel-oefeningen. Jammer dat zij niet verder kwamen met tellen dan 15. Maar aan het eind van de oefeningen waren de gym-tellers zo af dat er een heilzame stilte viel in de oefenzaal.Heilzaam bedoeld was de behulpzame arm die Jan van Anne kreeg. Maar dat viel duidelijk verkeerd bij Ilona. Na de uitleg van Ilona zag iedereen in dat er alleen geoefend mag worden onder professionele begeleiding. De tranen van Jan werden heilzaam gedroogd en men ging samen aan de spinazie-met-pasta. Tjonge wat was dat een goddelijke combinatie die Anca bedacht en bekokstoofd had. Je kunt het het beste omschrijven met ‘verrukuluk’.Met name Tiny liet duidelijk van haar waardering voor het feestmaal blijken. Het recept mag van ons met stip in het Thuisbij-kookboek. Dat kookboek wordt wanneer er 365 recepten in staan in de handel gebracht. Het is dus nog even wachten voor het bij boekhandel Schuyt in de etalage ligt. Maar er wordt aan gewerkt.In de middag kwam mijn vaste rolstoelduwer At bij mij langs. Wij zijn behalve donderdagse dokters-wandelaars ook lid van de fotoclub van Annemieke. Daar krijgen wij een keer in de maand een opdracht om iets speciaals op de fotografische plaat vast te leggen. Voor de maand november was dat: leg vast de spiegeling van licht in water. At en ik zochten allerlei water in Uitgeest op waarin allerlei zaken zich spiegelden. We maakten van die spiegelingen foto’s. Dat leverden spiegelingen van bomen, molens, eendjes, waterhoentjes, zwanen, rietkragen, knotwilgen en andere waterdieren en waterplanten op.


Vrijdag 9 november 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Mijn vaste ophaalster was deze vrijdagmorgen afwezig wegens ziekte. Dat is voor Thuisbij niet een echt probleem, daar trekken ze zo te zeggen een blik vrijwilligers open en dus was daar om half tien duwster Erica. Het duwen viel haar redelijk zwaar. Ik hoorde achter mij haar ademhaling duidelijk zwoegen. Ik schijn dus toch een tamelijk zwaar persoon te zijn. We haalden zoals gewoonlijk collega Thuisbij-er Nel op. Die was zoals gewoonlijk best te spreken. Nel heeft ‘s ochtend altijd haar beste bui.Eenmaal bij Ilona bereidden wij ons voor op de felicitatie van chauffeur Rob, die was eergisteren jarig. We zongen vandaag zijn door Jan gemaakte feestlied. De aanwezigen zongen het op de bekende melodie van Tulpen uit Amsterdam. Rob en zijn vrouw Truus luisterden ontroerd naar het Thuisbij-gemengd koor. Later zongen de aanwezigen het lied nog een keer voor Marrigje, onze gymjuf. Die was bij de eerste uitvoering nog niet binnen. Ze was net als Rob en Truus ontroerd.We hebben bij ons koor twee Riet-ten. De tweede is nog maar nieuw bij de club. Zo gaat dat bij dagbesteding Zoals Thuis. Met de regelmaat van de klok stapt er een nieuw lid binnen. We hebben er nog een nieuw lid bij, maar daarvan is uw kronikeur de eigen naam nog niet machtig, die houden de lezers nog te goed, beloofd is beloofd.Vanavond is er weer damesvoetbal op de tv. Onze Oranje-dames spelen een zeer belangrijke wedstrijd tegen de dames van Zwitserland. Als ze het goed doen mogen de Nederlandsen te zijner tijd naar het wereldkampioenschap ergens in Zuid Amerika. We kijken en duimen.Mijn rechter pink is nog niet geheel genezen. Oké, het gips is er af, maar ik typ nog met één hand (links), de andere doet nog veel pijn. De dames van Thuisbij bieden allerlei wijze raad, met name onze Nel. Ik moet met mijn pijnlijke hand in de wisselbaden (warm-koud), ik moest die hand om en om dompelen. Maar zij bereidde mij voor op voorlopig nog een pijnlijke hand. En Nel van 97 jaar kan het weten. Ze heeft tenslotte zelf zo’n hand gehad.In de hal van Geesterheem staat een kanjer van een (gehaakte) paddenstoel. Het kunstwerk is gemaakt door een zuster. Haar naam staat er niet bij, maar die houd je van zo’n reuze paddenstoel in dit huis niet lang geheim. Daarom zetten wij die er in onze rubriek gewoon bij. De creatieve haakster luistert naar de naam Leonie. Onze hulde gaat hier bij.


Woensdag 7 november 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Vandaag was de heugelijke dag: we moesten terug naar het RKZ, de dokter ging kijken hoe het met mijn gips-arm gesteld was. Margreet kwam mij ophalen bij dagbesteding Zoals Thuis. Voor de gezelligheid kwam zij mee-eten. Ze trof het: we aten pompoensoep met onder andere lekker donker roggebrood. Dat smaakte mij en haar zalig. Aan het einde van de maaltijd laadden we van alles in de auto, onder andere ook de rolstoel, waarmee Anca (zo moet je haar naam schrijven) mij vanmorgen voor een halve dag Thuisbij opgehaald had.Bij het RKZ haalden we eerst een nieuwe identiteitskaart. Je moet natuurlijk niet denken dat je ‘even’ zo’n kaart haalt. Alles heeft zijn tijd in een ziekenhuis, ook zo’n halen. Daarna gingen we naar de gipskamer. Het leek wel een supermarkt zo druk was het daar. De dokter die moest keuren of het gips eraf mocht, gaf mij een stevige hand. Ik weet niet of hij met die handdruk ook de resultaten van 3 weken gipsverband wilde keuren. Hoe het ook zij, hij vond dat het verband lang genoeg om mijn pols gezeten had en hij vond de breuk genezen.Op de gang van het ziekenhuis troffen we Grieteke van Han. Ze was licht teleurgesteld dat ik dit keer géén groen in plaats van het vertrouwde rode gips gekregen had. Nee, ook geen geel zoals we samen afgesproken hadden. (Ik heb op dit moment behoorlijke last van mijn pols, na het typewerk tot nu toe.) Margreet is ook weer terug van de Benesserlaan. Ze is op dit ogenblik nog tamelijk bezorgd en helpt mij in en uit de kleren bij het bezoek van het toilet. Ik ga even een pauze inlassen. Direct maak ik mijn dagboek wel af. Eerst maar even de avondboterham nuttigen.Nou, dat lukt dus niet. ”Doe je rustig aan“ zegt Margreet. En ze heeft gelijk. Morgen weer een nieuw dagboek.


Woensdag 31 oktober 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


De ene ochtend is de andere niet. Ik werd vanmorgen bij het opstaan geconfronteerd met een klok die niet gehoorzaam was geweest met de herstelwerkzaamheden van Margreet van gisteren. Stel je maar voor: hij (of is de klok een ‘zij’?) wees aan dat het dinsdag 30 oktober was. Ik had daarover goed de zenuwen in. Zal ik zelf gaan sleutelen of mijn gade afwachten? Maar die – zo zei zij door de telefoon – komt pas om half vier en het is nu 5 over twee. Om goed de p over in te hebben. Had ik dan ook.Ik werd opgehaald door zuster José. Die had eerst enig achterhaald werk te doen, onder andere, de riem door mijn broek te halen. En mijn namaak-oortjes in doen. Doet de was-zuster dat dan niet bij het verrichten van het ochtend-ritueel? Jawel, ik moet dat wel aan haar vragen en juist dat was ik vergeten. Maar goed, zij wandelde keurig met mij in de wieltjes-stoel naar Thuisbij. Ik weet niet wat ik het lekkerste vind zo in de vroege ochtend. Maar ik weet wel dat ik de verse koffie van het huis zeer op prijs stel.Die werd deze morgen ingeschonken door het waarnemend hoofd algemene zaken, te weten Hannie. De vaste koffieschenkster Ilona was – zo vernamen wij – op reis naar het oosten des lands, samen met haar echtgenoot Rob. Maar wij sloegen ons moedig door deze omissie heen. En, het mag gezegd worden Hannie deed kundig mee.Ondertussen deed de waarnemend keukenprinses Aranka – heet ze echt zo? – haar best op het middagmaal. Dat lukte ook wonderbaarlijk. De kip met spinazie-schotel smaakte – om het nog maar eens met de vaste uitdrukking van onze mede gast aan tafel Tinie te zeggen – verrukkuluk. Het was van tijd tot tijd helemaal stil aan de lange keukentafel, en dat is met 10 man/vrouw aan den disch best een kunstje. Om maar weer eens te tonen hoe veelzijdig het Thuisbij-team is: kok Aranka was tevens de duwster van mijn rolstoel in de middagpauze. Zij doet dat met soepele tred en een gezellig praatje.Ik heb het gisteravond gemist: de uitschakeling van PSV in de bekerstrijd in ons land. Volgens de kenners hebben de Eindhovenaren het iets te licht opgevat. En ik heb nog niets lezen van dat het de schuld van de scheidsrechter was. Maar wellicht was het dit keer de schuld van het knollenveld in Waalwijk.Nog een klein half uurtje, dan komt Greetje de klok op tijd zetten.


Vrijdag 26 oktober 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Gelukkig was Hanny aan de late kant. Daardoor kon ik lekker laat wakker worden en opstaan. Ik had zelfs alle tijd om op de bekende ontwaakstoel verder wakker te worden. Ik had zelfs nog tijd om een paar keer van de stoel heen en weer te lopen en allerlei dingen te doen die ik in eerste instantie vergeten was, zoals mijn oortjes indoen.Het miezerde toen wij met de rolstoel naar buiten rolden. Met mijn ‘eigen’ rolstoel wel te verstaan. Die had Margreet ‘geleend’ bij de Medipoint-winkel in Heemkerk. Deze stoel op wieltjes is het komende half jaar voor mij persoonlijk. Dan kunnen we ons in die tijd oriënteren op de aanschaf van een geheel eigen stoel. Ik heb er wel minstens dubbele gedachten bij. Ten eerste kan ik altijd zonder bij iemand te bedelen ‘mijn’ stoel pakken. Maar het betekent ook dat ik ‘toegeef’ dat ik voortaan bij de invalide Nederlanders hoor. Wat een geluk dat Margreet een rijbewijs heeft. Ze mag wel uitkijken dat ze dat op tijd vernieuwd.bij dagbesteding Zoals Thuis zijn ze erg muzikaal. Er wordt wat afgezongen. Helaas bestaat het repertoire uitsluitend uit het genre ‘Kun je nog zingen, loei dan mee.’ De zingende Thuisbij-ers blijken niet op de hoogte te zijn van mijn muzikale voorkeur. Om deze non-kennis te demonstreren, zongen de dames aan de kop van de tafel mij luide toe met tut-hola-moppies. Na elk moppie dacht ik dat we er waren. Maar nee hoor, ze wisten er nog een. En daar gingen ze weer. Ik weet niet welk gezang zij nu zouden galmen. Maar de blijde galmers wel. Zij galmden er lustig oplos. ’in’t stille dal, in’t groene dal’Ondertussen stond Erica een van haar bekende heerlijke gerechten te kokkerellen. Een normaal mens kookt hoogstens één keer per jaar een spruitjes-schotel. Maar Erica kent eindeloze spruitjes-gerechten, zodat zij er minstens voor elke vrijdag één kan klaarmaken. En anders varieert zij er moeiteloos zo nu en dan een kapucijner-schotel tussendoor. Heerlijk. Jan zijn vrouw mag graag een vorkje van Erica’s kookprestaties mee prikken.Ik heb voor het eten samen met Mede-Thuisbijer Winnie getracht een crypto-filippine op te lossen. We deden vreselijk ons best, maar het bleef behelpen. Wij waren zo te zeggen allebei blij dat de tafel gedekt moest worden. Gelukkig is er volgende week vrijdag een nieuwe krant met een nieuwe puzzel. Wie dan leeft, die dan zorgt.


Woensdag 10 oktober 2018 Thuisbij verzuimdag


Vandaag – woensdag – was het Ilona-dag, maar ik heb Thuisbij verzuimd, ik heb een compleet blauwe hand vanwege de valpartij op maandag. Bij die kleur hoort een rare verkleurde hand. Vandaag komt – als het goed is – dokter Ruud. De zusters op de gang vinden het raar die kleur en ze willen dat de hogere medische hand er naar kijkt en dat de dokter bedenkt wat ze er mee aan moeten. Ik heb ondanks die de kleur toch geslapen. Maar ik zag een bezoek bij Ilona niet zitten. Ik heb dus verzuimd en de hele dag gependeld tussen bed en tafel en bed. Het was dus niks.Margreet is op workshop meet and eat. Wat het inhoudt hoor ik later vandaag. Dat kan wel laat worden. Ik bereid me voor op een uur of 17.00. Dat stond tenminste in de agenda. Ik zelf had ondertussen bami, best lekker. Maar daarna heb ik toch maar weer gelegen. Maar ook zo nu en dan op de rand van mijn bed gezeten. Met andere woorden steeds tussen hangen en wurgen geleefd. Nou geleefd? Ik ga maar verder op de dokter liggen/zitten wachten.Ik had een mail van At aan Danielle. Volgens hem waren er minstens twee verhalen voor de Snipper bij Danielle, een van Anna Marie en een van Sanne. Ik twijfel of die verhalen al gemaakt zijn. Het kan goed zijn dat ik alleen de aantekeningen gemaakt heb, en dat de rest nog gedaan moet worden. Ik kan dat pas checken als Margreet thuis komt. Met mijn gammele blauwe handje. Ik wacht het af. Ik heb ook echt geen zin dubbel werk te doen. Dus voor zover ik nu weet wordt het even afwachten. Het is nu kwart over twee.Half drie reden we naar het ziekenhuis voor een foto.


Vrijdag 5 oktober 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Frans was vandaag nieuw bij dagbesteding Zoals Thuis. Hij deed de gymoefeningen van onze gymjuf Marrigje meteen vol overtuiging mee. Vooral het moeiteloos van de zithouding tot stand komen ging hem makkelijk af. We genoten ook moeiteloos van de worsten-broodjes die onze gymjuf uit het Brabantse voor ons had meegenomen en die onze vrijdag-kok Erica met liefde warmgemaakt had. Zij had ook de pompoen-soep volgens speciaal thuisbij-recept klaargemaakt. En wat Erica klaar maakt is zonder meer goddelijk, of zoals onze Tiny het uitdrukt “verrukuluk”. Combineer dat met een paar boterhammen met kruidenboter en je hebt een zalige lunch.Na die lunch hebben we – niet allemaal, maar de meeste wel – even gerust. In ieder geval wel onze nieuwe Frans. Op die manier leert hij de vrijdagmiddag van het Thuisbij-leven kennen. Er is trouwens vanmiddag ook een gezellige bijeenkomst in het restaurant. Het mag trouwens ook gezegd worden dat het personeel zijn best doet van de vrijdagmiddag een leuke bijeenkomst te maken. Op die manier komt die middag elke vrijdag tot een gezellig hoogtepunt. Margreet is er vanmiddag heengegaan. Ze gaat even kijken of het wat voor ons is.Ik heb trouwens een volledig glas water over mijn bureau omgegooid. Dat paste prima. Er is ook een deel van het vocht op mijn tas en de grond terecht gekomen. Niet erg handig, maar wel passend. Ik heb het met een droge zakdoek opgedweild.Ik ga eens kijken waar Margreet blijft. Met de rollator loop ik naar het restaurant, maar halverwege moet zuster Lia toch mijn rolstoel halen. Ik was helemaal bek af. In het restaurant was supermarkt Deen gekomen om het gezellig voor ons te maken. Op de tafels waren schalen met klein gebak en bossen bloemen neergezet. Een echte bloembindster was besteld door Deen. Ze maakte prachtige boeketten voor op tafel en na afloop kregen we allemaal een klein boeketje mee naar huis. Gezellig! En ik vond het ook gezellig om even met mijn “vriendinnen” te kletsen. We hebben afgesproken bij het topmenu van volgende week.


Vrijdag 28 september 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Hannie haalde mij op om me vervolgens af te zetten bij dagbesteding Zoals Thuis. We haalden onderweg Nel op. Altijd een gezellige klant voor in de Thuisbij-taxi. Nel zit nooit om een gympje en om een praatje verlegen. Het eerste uur van Thuisbij werd gevuld koffie-thee-drinken plus wachten op Marrigje. Dat gaat altijd kalmpjes aan. Ik doe altijd mijn best maar niet te gek. Dat moet ik altijd later bezuren. Mijn sterkste punt is opstaan, armpjes strekken naar voren en weer zitten gaan. We doen onze oefeningen altijd trouw. Ik doe mijn oefeningen goed mee, het is niet vrij van eigen belang. Het is altijd ergens goed voor. En we mogen op eigen initiatief van de juf even pauzeren. We mogen om het leuk te maken van tijd tot tijd een oefening voor doen en de groep vragen die oefening mee te doen. Daarbij is altijd de vraag hoe vaak wij die oefening steeds achter elkaar doen. En dan heb je van die lolbroeken die je leuk zeggen dat we hun oefening twintig keer achter elkaar moeten doen.We deden onze gym-oefening deze ochtend zo trouw dat juf Marrigje op haar beurt zo tevreden was dat we eerder vrij kregen. We kregen dus onze vaste beloning – glaasje limonade – eerder dan gewoonlijk.Hannie reed ons naar huis. Ik stootte met de rolstoel tegen de stoeprand. Toen we thuis kwamen, kletterde een van de voetsteunen op de vloer van het appartement. Ik peuterde net zo lang tot ik die ene voetsteun los in mijn hand had had. En die kreeg ik natuurlijk nooit meer vast. Ten einde raad telefoneerde ik mijn duwer At. Die had de voetsteun tenslotte ook tijdens de dokterswandeling weer – tijdelijk blijkt nu – vast gekregen. Die moest het nu ook maar weer maken. Dat lukte wonder boven wonder.Tevens een gesprek met Ilona gehad over het einde/gebruik van de auto naar Thuisbij. Dat wordt voor de dames chauffeuses te zwaar. Ik blijf wel gebruik maken van Thuisbij, maar niet van het vervoer er naar toe. Ik wil nog wel gehaald en gebracht worden, maar dan in de rolstoel. Mocht het weder te gek worden, dan wacht ik gewoon tot het minder gek wordt. Ik heb sinds vandaag een nieuw jack, water en winddicht, dus wat kan me gebeuren.


Woensdag 26 september 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Ik ben heelhuids heen en terug gebracht. Dat is al prima in orde geweest. Eerst opgehaald uit Geesterheem en na de verrukuluke warme maaltijd weer teruggebracht uit Thuisbij vandaan naar Geesterheem. Allereerst mag deze keer een pluim op de koksmuts van Ilona gezet worden want jongens wat was die maaltijd van jonge velders met Ikea-gehakt ballen zalig, of nog een keer omdat het zo lekker was ‘verrukkuluk’.Dat is in deze kolommen zo makkelijk. Je kunt het typen zo makkelijk als je het wilt, het is altijd goed. Ik moet bij Ilona nog een keer vragen hoe het foutloos moet, maar zo lang ik dat nog niet gevraagd heb, mag dat getypt worden zoals het uit mijn pen komt, maakt niet uit hoe.Vanmiddag zitten de mannen in Oostenrijk (Innsbruck) op hun fietsen en proberen ze zo’n dikke 50 km in hun eentje onder hun bandjes door te jagen. Gisteren hadden de dames goud, zilver en brons, maar dat zie ik de mannen vanmiddag niet nadoen. Die mogen blij zijn als ze één medaille halen. Daar ga ik straks naar kijken. Hup Tom Dumoulin.Dat was het dan, onze Tom is met pijn en moeite tweede geworden, achter de Australiër Denis. Het was vandaag arme Tom en rijke Denis. Nee, dan onze meiden, die scoorden toch nog goud. Inpikken wat je pikken kan. Ik kon er net nog naar kijken. Het was nog helemaal de vraag of we nog een medaille bij het fietsen halen. Zaterdag of zondag misschien op de wedstrijden. Ik gok op de dames. Verder hebben we er niets te zoeken.


Vrijdag 21 september 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Precies tussen twee buien door kwamen we aan bij dagbesteding Zoals Thuis. Oké, als het zo overvloedig regent als deze vrijdag, redt je het helemaal droog niet. Maar de paar druppels die we incasseerden, nemen we graag op de koop toe. Zeker als we rekenen wat we hadden kunnen krijgen gezien de stortvloed die later in de morgen viel.Zij was er ook weer, Marrigje met de ballen en met de betoverende glimlach. We deden zo goed ons best op de Pilates-oefeningen zodat zij na een uur helemaal blij naar huis ging. Wij zaten even later blij en voldaan aan de Bami-maaltijd, die Erica, onze kok-van-de-dag, voor twee volle tafels in elkaar getoverd had. Ze staat daarvoor met haar rug een uur lang naar ons toe, maar het resultaat mag er zijn.Wat ook zo aardig is, is de extra taak die in dit geval Tiny op zich neemt. Lenie was wat te scheutig geweest met de kostelijke Erica-bami. Ze morste de bami – gelukkig zonder sambal – op haar prachtige witte broek. Kom maar hier, zei Tiny, en samen gingen ze de bami-vlek op Lenie’s broek te lijf. Met succes. Vol trots liet Lenie haar smetteloze broek aan de gemeente zien. Iedereen was opgetogen, Lenie niet in het minst.De vla die wij als toetje nuttigden, ging er geheel blijde in. Met of zonder slagroom, geheel zonder gekledder. Jan was de eerste die zonder moeite met zijn privé taxi naar huis ging. Ook nog met een zuinige regenbui. De rest van de groep trok zich op de ruststoelen terug in afwachting van het beginsignaal voor de partijtjes kaarten. Inderdaad, ze speelden klaverjassen.Mijn Amsterdamse moeder zou gezegd hebben, dat ze een ‘vuile partij’ speelden. Nee, er vloeide geen bloed en er werd niet hardop gevloekt. Nee, het was gewoon optimaal gezellig. Dat is trouwens elke vrijdagmiddag het geval. Iedereen is tenslotte in weekend-stemming. Ze hoeft niet persé te klaverjassen, je mag ook gerust een legpuzzel in elkaar flansen van een aantal stukjes naar keuze. Of je gaat gewoon rummikubben. Dat kan ook heel fanatiek zijn onder krachttermen.Je mag ook gewoon niks doen en toekijken bij het op en top spelletjes spelen. Het is zoals Ilona ons in het begin van Thuisbij leerde. “Je moet niks, je mag alles”. En dat bevalt iedereen prima. Zo gaat iedereen jubelend het vrije weekend in. Zo sluit Thuisbij opgewekt haar poorten.


Woensdag 19 september 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Ik voelde me moe in de loop van de ochtend bij dagbesteding Zoals Thuis. Het was dan ook een rare morgen. Aan tafel zat ik zoals gewoonlijk tegenover mede-thuisbij-er Frans. Met hem voerde ik een vreemd gesprek. Het gesprek stond zogezegd stijf van de uitdrukkingen uit onze taal. Het begon er al mee, dat hij vond dat hij mij achter mijn broek moest zitten en wel omdat ik volgens hem ‘een stukkie moest schrijven.’Daar is op zich niks mis mee, want ik schrijf al een paar jaar elke dag een stukkie. In mijn dagboek wel te verstaan. Maar vandaag was de eerste keer, dat een Thuisbij-er zich ongevraagd met het ontstaan van de dagboek-bladzijde bemoeide. Overigens ben ik met deze bemoeienis wel blij. Het is namelijk het keiharde bewijs dat ik gelezen word.De uitdrukking van Frans was daarvan niet alleen het bewijs. Een gaste in Thuisbij van vandaag deed ook een duit in het zakkie toen zij wegging. Bent u de schrijver van de stukkies in de krant? Die lees ik altijd. Ze zijn altijd zo leuk. Erg leuk zelfs.Voor het geval dat iemand mij moet hebben, inderdaad, ik ben die man van de stukkies. Ik ben dat vandaag trouwens niet alleen, ik ben dat iedere dag. Ik ben trouwens ook nog die man die na het middageten in Thuisbij naar huis gaat. Ik kan mijn middagslapie niet dagelijks missen. En ik moet dus tegen het eind van die goddelijke Thuisbij-maaltijd bij Ilona altijd rapjes naar huis. Die maaltijd is heerlijk, maar mijn bed ook, het is maar dat u het allemaal weet.Ik las trouwens in een ochtendkrant die op tafel kwam in Thuisbij een mooie kop boven het verslag van de PSV-wedstrijd van gisteravond. Daar stond dat de club uit Eindhoven een ‘lessie van Messie’ had genoten. Hoe raak kun je in een krantenkop een wedstrijd van 90 minuten typeren. Ik ben geen PSV-fan, dus ik mag als Amsterdammer zo’n kop wel. Mij benieuwen wat ze morgen boven het verslag van Ajax zetten. Maar dan moet Ajax op de eerste plaats met minstens 4-0 verliezen. En daar zit ik als fan niet echt op te wachten.


Vrijdag 14 september 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Hannie kwam me halen, het was omstreeks kwart voor tien. Ik dacht al dat ze laat was, maar dat was ze niet met mij eens. Ze peuterde mijn spijkerjackje aan en hup daar gingen we. Het was net aan droog en dat bleef het ook. Een leuke bijkomstigheid van deze ochtendrit is de telkens herhaalde groet van passanten die ons op de fiets tegemoet kwamen. Tegen de tijd dat we bij dagbesteding Zoals Thuis aankomen, weten we weer wie te laat bij de baas komt.Deze keer kwam Jolanda van Tinie en Henk even langs. Ze was zo enthousiast, dat ze spontaan een stoel nam en de hele Pilates-oefening meedraaide. Maar ja, zij was nog jong en ze kon het dus hebben.De Thuisbij-bevolking zat reeds op ons te wachten. De begroeting was uiterst hartelijk. Ik deed met Anne – dat is de andere helft van de totale mannelijke bevolking – een poging tot puzzelen, maar het bleef bij een poging. De crypto ging nog wel met behulp van de laptop. En tegen de tijd dat we aan de filippine zouden beginnen, ging de deur open en kwam Marrigje binnen met de ballen. Nou, dan weten de trouwe volgers van het edele Thuisbij-puzzelspel het wel. Dat stopt tot kwart voor 12. Tot volgende week woensdag, zelfde begintijd. Dan moet de tafel gedekt worden.De pittigste oefening van Marrigje blijkt steeds weer te zijn, het in één vloeiende beweging van de stoel opstaan tot stand. Daarna langzaam gaan zitten. En weer vloeiend .gaan staan. En dit tot je d’r bij neervalt op je stoel. Je mag er ook bij zingen als je d’r maar bij doorgaat.Ondertussen is kok Erica in de keuken aan de gang. Voor wie nadere gegevens wil weten: schijfjes aardappel, roosjes broccoli, kip in de ovenschaal met daaroverheen geraspte kaas. Nou, en deze keer deed Eric de geraspte kaas er overvloedig overheen, lekker hartig, of in dit geval pittig. We hebben haar overvloedig bedankt voor deze creatie. Het was om een oud – maar door Tinie spelenderwijs heringevoerd woord – te gebruiken ‘verrukuluk’.Hannie bracht mij weer galant thuis. En we begroeten onze dorpse begroeters weer. Uitgeest is en blijft een gezellig dorp.


Woensdag 5 september 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Anca kwam deze woensdag mijn appartement binnenstappen. Ik zat al op haar te wachten en ik had nog niet naar buiten gekeken. Ik hoorde van haar dat het buiten regende dat het een aard had. Dus ik ging gehuld in een regenpak gezeten in mijn rolstoel over het plein richting Thuisbij. Anca had er stevig de pas in. Ik ontdeed mij in de woonkeuken van Thuisbij van de drijfnatte regenkleding en boog mij over de puzzel van Anne. Ik maakte bij het binnenkomen mijn beklag dat ik niet per auto gehaald was. Ik was door de regen klaarwakker geworden en het kostte ons weinig moeite de puzzel op te lossen. Zeker met behulp van de computer.Na de verrukkelijke hap maakt ik mij klaar voor de terugreis naar Geesterheem. Het eten was van Indische aard en ging er vlotjes in. Er bleef nog voldoende over, voor Greetje, een heerlijk hapje. Zuster Harmke rook het dwars door de koelkastdeur. Kun je nagaan hoe lekker het was, zelfs met de bijpassende snijbonen en de pinda-saus.Anca reed mijn rolstoel voor de deur van de Thuisbij-auto. Even mijn sleutel pakken. Maar ja, waar had ik die nou toch gelaten. Anca, Ilona en ik voelde in alle zakken van mijn kleren en daarna alle vakken van mijn koffertas. Geen sleutel te vinden. We deden nog een ronde in alle zakken. Niks geen sleutel. Pas bij de derde ronde kwamen de sleutels uit mijn koffer te voorschijn. Ik droogde mijn natte jank-gezicht. Ik hoefde nu alleen maar van onder de paraplu in de auto te klimmen. Maar het regende ondertussen zo hard dat ik toch tamelijk nat werd.Anca pelde mij rustig uit, stapelde mijn natte spullen op een stoel en verdween na een troostende kus uit mijn appartement. Ik dook in mijn bed. Ik lag nog maar net of ik hoorde de stem van de doktersassistente. Op hetzelfde moment herinnerde ik mij dat ik haar besteld had vanwege slecht werkende oren. Ik klom uit mijn bed en nam voor het uitspuiten van de oren plaats op een stoel. Ellen (de doktersassistente) nam de dokters-spuit en vulde die met half-warm water. Voor het eerste oor was het uit-spuit-werk nauwelijks nodig. Ik zou Ellen toch niet tevergeefs besteld hebben? Maar in het tweede oor zat een groot propje. Ellen vergaf mij mijn ongeduld. Ik dook nog even in mijn bedje.


Vrijdag 31 augustus 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Wij die bij dagbesteding Zoals Thuis binnenstapten, hadden om half tien des ochtends nog geen bericht van Ilona en Rob en de zonen. We wisten toen dus nog niet of en hoe laat ze te verwachten waren. Later in de ochtend wisten we meer. Ja, onze huismoeder en huisvader en hun kinders kwamen eraan. Het werd dus wel vandaag dat ze thuiskwamen. Hannie bleef nog even de waarnemende thuisbij-moeder. Dan konden echte paps en mams even lekker rustig terugwennen aan het drukke thuisbij-leven.Hoe druk dat leven is, kun je uitrekenen als je weet dat er een tafel voor 12 personen placemats en messen en vorken en lepels gedekt moet worden. Dat betekent dus even gauw 50 stuks bestek. En ook dat gebeurt met liefde. En voor na het eten hadden we gelukkig de vaatwasser. Iedereen was ondertussen alweer een week lang thuisgekomen. Het was dus het feest van het herkennen. Wij begroeten de bekende gezichten. Het was dus luid gekakel aan de ochtendtafel. We roken de heerlijke maaltijd die Erica stond klaar te maken. Dat rook weer ouderwets zalig. Het heette ‘kip met stoofschotel’ en het smaakte om met Tiny te zeggen ‘Verrukuluk’. Het was vandaag vrijdag. Dat wil zeggen, dat we Marrigje met de (pilates)ballen konden verwachten, als ze niet de weg kwijt geraakt was tijdens de afdaling van de Mont Ventoux. Nou, ze was er. We gingen er eens goed voor zitten. We lieten de gymnastiek-juf nog even haar kopje koffie opslurpen, maar daarna was het tijd voor de cursus Pilates. Maar daar weer na was het aanpakken met en zonder ballen. We hadden een aantal weken zonder pilates gegymd. Dat was dus van je hupsakee. We oefenden er lustig op los. Van je opstaan en zitten gaan. Van de bal tussen de knieën en in je nek. En 20 andere variaties. Te veel om op te noemen. Maar wel goede oefeningen.Bij het weggaan ontdekte Marrigje dat er een bal te weinig in haar tas zat. We zochten driftig naar de verloren bal. Maar die ontdekten we pas later op een van de diner-stoelen onder de tafel geschoven. Marrigje werd gebeld dat het verloren gymding terecht was en klaar lag voor volgende week vrijdag. En blij dat Marrigje was. Helemaal blij. Ze zei, dat ze nog even gauw wat extra oefeningen zou bedenken voor de les van volgende week. En blij dat wij daarmee waren. Dat laat zich makkelijk raden.


Woensdag 29 augustus 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Ik ging vandaag met een boodschap van Margreet naar Thuisbij. We gaan 7 september met de bewoners van Geesterheem een boottocht naar de Zaanse Schans maken. Die dag ben ik dus niet bij dagbesteding Zoals Thuis. Dat staat nu genoteerd in de agenda van Thuisbij. Waarnemend ‘chef’ van dienst Hannie heeft het in de Thuisbij-agenda gezet. Dat kan dus niet meer fout gaan. (Hoop ik).We hadden vandaag een gast in ons midden. Ze heet Rianne en is heerlijk jong, namelijk 14 jaar. Ze kwam de koekjes van de Meijerij brengen. Dat is een paardrijschool aan het eind van Uitgeest. Daar heerst een ziekte onder de paarden. Dat betekent dat ze als paardrijschool geen les geven en dus geen inkomsten hebben maar wel een hoop onkosten van de paardendokter. Ilona had de koekjes-bakkerij gesponsord. Die kwam Rianne even brengen.Zij (Rianne) bleef even gezellig bij haar moeder – die in dienst is bij dagbesteding Zoals Thuis – plakken. Dat is geen wonder, want volgens Tiny van Jan is het hier knotsgezellig oftewel knoertgezellig. De rest van de aanwezige Thuisbij-ers gaf dat ronduit toe.Ik puzzelde met Anne zoals gewoonlijk. Ik assisteer dan met mijn Ipad. Het vinden van de juiste hulp-bladzijde is een kunstje. Ik probeerde die bladzijde vast te leggen op mijn apparaat. Dat lukte niet. Ik moet het thuis nog maar eens proberen.De dames-gasten van Thuisbij puzzelden aan het andere einde van de lange tafel. Ondertussen praatten de dames over de oorlog, die zij als kind onder andere in de Noord hadden meegemaakt. Of om het beter te zeggen, ze hadden die oorlog nauwelijks echt meegemaakt.Ondertussen zwaait Hannie de scepter, ze is nog steeds waarnemend directeur van Thuisbij. En dat doet zij zo goed, dat de Thuisbij-ers niets dan lof in haar richting zwaaien. Ze zwaait ook moeiteloos naar de zoekende postbode die twee pakketjes maar niet afgeleverd krijgt. Onze Hannie zet de pakjes zo lang in een hoekje en belooft die later – als ze thuis zijn – bij de buren af te leveren. De bewoners van Kerkbuurt e.o. verlenen graag hand- en spandiensten. De postbode gelooft onze Hannie belangeloos en vervolgt zijn route fluitend.


Vrijdag 24 augustus 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Met mijn puzzelvriend Anne kwam ik tot de slotsom dat vrouwen moeiteloos naar elkaar luisteren. Of eigenlijk dat ze niet naar elkaar luisteren. Ga maar eens na op een verjaardag dan kletsen de vrouwen oeverloos naar elkaar maar echt luisteren? Ho maar. Dan hebben wij – mannen – meer stille aandacht voor elkaar. Dat is bij dagbesteding Zoals Thuis niet anders. Daar zitten de mannen in stilte naast elkaar te zitten, met een krantje, met een puzzeltje, maar wel in de stille luistermode.In opdracht van Margreet probeer ik het recept van Frans van woensdag op papier te krijgen. Dat lukt niet. Ik weet niet meer dan dat het heerlijk smaakte. Maar ja dat wist ik gisteren ook te bedenken. Vanmorgen trok ik de stoute schoenen aan en deed een aanvraag bij Hannie. Zij is de plaatsvervangster van Ilona, die op vakantie is, u weet wel in Frankrijk. Hannie wist dat recept wel op te lepelen. Omdat ik vermoed dat er genoeg belangstelling voor dat recept is heb ik Hannie gevraagd het voor mij op te schrijven. Het volgt hieronder:Gekookte – kruimige – aardappelenFijn gesneden andijvieIdem augurkAppel,Rode paprikaGekookte eierenGebakken spekkiesKnoflookHet geheel met yogonaise of mayo door elkaar stampen.Dit recept is zoals gezegd van Frans en het smaakt meer dan verrukuluk naar onze mening. Het kan koud zowel als warm genuttigd worden. Vandaag kookte Erica bami op haar manier en ik moet zeggen, die smaakte ook verrukuluk.We hebben bij dagbesteding Zoals Thuis al meermalen gezegd, dat we bij dagbesteding Zoals Thuis altijd – dag in dag uit – zalig eten. We mogen ook per week een lijst van verlangde gerechten opgeven. Iedereen mag opgeven wat hij/zij eten wil. Dat zijn dus ook zalige happen.24 augustus 2018: Het is nog steeds zo goed weer dat ik rijdend op mijn rolstoel door Hannie II opgehaald en thuisgebracht wordt. Zij pelt mij ook altijd uit zowel als aan. Vroeger pelde Erica mij uit. Maar haar krachten laten niet toe dat zij mij duwt door de frisse ochtend of de vroege middag. Ze was nu terug van haar Italiaanse vakantie. Ze waren in de Marche, de achterkant van de laars van Italië. Ze had op haar telefoon prachtige foto’s. Mocht ik ook zien.


Woensdag 22 augustus 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Vanmiddag is de huisarts in opleiding bij mij langs geweest. Ik had haar ‘besteld’ in verband met het ‘rare’ gevoel in mijn voeten. Het bezoek van de dokter bracht niets naders aan het licht. Ze heeft onder andere de ‘suikerproef’ genomen. Daar was ook niets bijzonders aan te merken. Ze vertrok dus zonder iets te kunnen.Ik ben vandaag bij dagbesteding Zoals Thuis geweest. Het was de eerste keer onder Hannie. Ze wist niet waar het gezin De Boer in Frankrijk verbleef. We hebben om dat aan de weet te komen contact met Frankrijk gezocht. Het bleek dat ze in de buurt van Grenoble verbleven op een camping aan een meer. Het was daar tot nu toe prachtig weer. Het deed mij denken aan een meer waar wij ooit hoog boven het water langs reden. We dankten de familie voor hun vlotte antwoord en beloofden met de bus vol met Thuisbij-ers langs te komen. Thuisbij doorstond moeiteloos de toets van het Ilona-loos-tijdperk. De maaltijd werd gekokkereld door Frans en Anca. Het was stamppot rauwe andijvie, maar wel volgens het recept van Frans, dat wil zeggen met uitje, een hardgekookt ei, augurk en spekkies. Heerlijk. Driedubbel heerlijk. Ze verdienen dan ook een driedubbel compliment. Ik moet zelfs toegeven dat ik twee keer opschepte, zo lekker was het. Ik heb voor Margreet een bakje vol meegenomen om op te warmen in de Benesserlaan. Ben benieuwd hoe het daar gesmaakt heeft.Een van de betrekkelijk nieuwe Thuisbij-ers wilde graag weten hoe we (Tiny en ik) ooit bij de opening van ‘Limmen’ hadden gezongen. We deden een stukje van het lied van Claudia de Breij ‘Mag ik dan bij jou’. We kenden het nog, Tiny zelfs nog hele brokken tekst, te gek.Vandaag hebben we voor het eerst muziek gedraaid van de eigen cd’s, ik koos al eerder voor Mozart, de Grote Mis in c klein. Vandaag koos Margreet voor Beethoven, de Vijfde symfonie, ze heeft een voorliefde voor Beethoven. Ik heb ondertussen mijn dagboek getypt. Wat heel opvallend was, was dat ik weinig typefouten maakte. Er verscheen weinig rood in de tekst en dat betekent weinig fouten.


Vrijdag 10 augustus 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Gisteravond een moeilijk gesprek gehad bij het naar bed gaan met zuster E. Zij schreef mij een ingrijpende handleiding voor, te gebruiken bij het naar bed gaan. Zij is van mening dat ik zo min mogelijk mag lopen op blote voeten, ook in het huis. Altijd bij het lopen de rollator gebruiken, was de leuze. Ook in huis. Ik was er vanmorgen nog behoorlijk ontdaan van. Wat mag ik nog wel, en wat niet meer. Kortom, janken is het enige wat ik zonder toestemming nog mocht doen.Vanmorgen werd ik gewassen bij zuster G. Zij deed dit zonder er allerlei regeltjes bij op te lepelen. Ik kreeg zo waar weer enige zin in het leven. Aansluitend aan het poedelen aangekleed en op de stoel zitten wachten op de Thuisbij-taxi. Hannie duwde mij voort richting Thuisbij. Eenmaal binnen hoor ik het verhaal van Sjaan. Die was echt niet lekker en was daarom naar het ziekenhuis gegaan. Ze hebben haar in het geheel binnenste buiten gekeerd. Niet dat dat aan het licht bracht wat er aan haar mankeerde.Later op de ochtend kwam zij met de boodschap uit het ziekenhuis bij dagbesteding Zoals Thuis binnen lopen: niets aan de hand. Het aardige van zo’n boodschap is, dat je er niets mee op schiet. Als je niet uitkijkt pieker je je rot, want je wil toch het naadje van de kous weten. Maar juist dat vertellen ze je niet. Of ze zeggen dat er niets loos is. Daar houden wij het dan maar op. Dat lucht zoals gewoonlijk het meeste op. Piekeren helpt in dit geval het minste.Marianne vervolgde de schildercursus aan Nel en Tinie in de bij-ruimte van Thuisbij. We mochten de resultaten bewonderen. Dat deden de dames met meer dan kostelijk resultaat. Opvallend waren de twee schilderrichtingen waarin de resultaten uiteindelijk uitmondden. De werkstukken gingen uiteindelijk van hand tot hand vergezeld van bewonderende kreten. Tinie vertelde dat het schilderen bi haar vergezeld ging van een heerlijke rust.De Limburgse buurvrouw van de buurvrouw van Ilona had van de buitenkant van Thuisbij het nodige gezien en gehoord. Ze wilde nu van de binnenkant graag meer weten en met vooral eigen ogen zien. Dat kan bij Ilona altijd. Dan kom je gewoon even lekker een bakkie koffie drinken. ‘Ja, dat kon ook op de avond voordat je op vakantie ging.’ Die was er dus ook vanmorgen, met haar poedelachtige hondje en haar Limburgse accent.Wat er ook was: een mailtje van Marrigje met een kostelijke foto van het Atlantische strand in Frankrijk. Ik was het er niet over eens of ik dat ‘kostelijke’ heb begrepen van het strand of van Marrigje hoogst persoonlijk zelf.


Woensdag 8 augustus 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Vrijdags maken wij bij Ilona altijd de maaltijden voor de komende week op. Ilona heeft dan een potloodje of een balpen en een papiertje bij de hand en wij mogen dan roepen wat we op maandag en dinsdag enzovoorts willen eten. Afgelopen week was onze Nel aan de beurt om te roepen wat zij op woensdag wilde happen. Het is wel belangrijk om te weten dat onze Nel de gezegende leeftijd van 97 jaar bereikt heeft. Bij die leeftijd hoort iets aparts. Nou dat kwam uit. Toen zij aan de beurt was, riep Nel dat ze wel weer een keer stoof aal wilde eten.Niemand keek van die wens op. Ilona zei dat ze even met Jan van den Kommer (72) ging bellen, dat is tenslotte het adres waar je in Uitgeest moet zijn voor visgerechten. En dus stond Janneke (70) – Jan’s echtgenote – vandaag om 10 uur bij ons in de keuken. Want hadden ze bij Van den Kommer gezegd onze aal is beroemd tot ver buiten de grenzen van Uitgeest, maar dan moet je wel weten hoe je zulks echt lekker klaar maakt.Nou dat hebben ze bij dagbesteding Zoals Thuis geweten. Precies op tijd stond Janneke boven de pan in de keuken van Thuisbij om aan haar meesterwerk te beginnen. Echtgenoot Jan had de aal al professioneel in het bedrijf aan de Meldijk voorbereid zodat Janneke meteen met de stoof aal beginnen kon. Dat deed ze dan ook.De dames Riet en Tinie schilden samen de aardappelen, want dat hoort bij stoofaal. Toen die daarmee klaar waren, zorgde Janneke voor kruimige gekookte piepers. U kunt wel nagaan, beste lezers, hoe wij met het water in de mond zaten toen wij de pruttelende aal van Janneke begonnen te ruiken.Helaas is stoof aal geen gerecht dat aan iedereen besteed is, hoewel niemand zich dat voor kon stellen. Dat gold zelfs voor Janneke. Die paste toen de kostelijke aal opgeschept werd. Ik zat aan tafel naast haar en paste ook voor het lekkers, waarvan de dampen uit de pan opstegen. U begrijpt, dat schept een band. Niemand nam het van de mee-eters kwalijk. Des temeer bleef er voor hen over in de pan. Dat werd lekker nog een keertje opscheppen. En als we dat niet deden werd de kostelijke hap besteed voor de happers van de familie De Boer. Rest ons slechts te zeggen dat na de stoof aal van Van den Kommer het toetje van de familie De Boer op tafel kwam: vanille ijs met ‘rode’ saus. Heel gewoon, maar ook heel lekker.


Vrijdag 3 augustus 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


We wisten het meteen, toen we bij dagbesteding Zoals Thuis binnenstapten. We zagen op elk van de brede tafels van Thuisbij een heerlijke appeltaart staan. Het is dan verstandig de glimlachende gezichten van de aanwezigen even langs te gaan en het meest lachende document te openen. We ontdekten een jarige. Namelijk jarige Lenie, van 87 jaar. Die appelgebak-taart was vanwege haar verjaardag. En die taarten waren gebakken door haar dochter. Die dochter verdiende een dijk van een pluim. Je hebt appeltaart en appeltaart. Wij smulden van deze taart. Tjonge, we wensten Lenie een dijk van een taartpunt.Maar er was meer deze ochtend. Sjaan was weer present. Zij was heel keurig gebracht door haar man Jan. Die Jan heeft een prachtig sonoor stemgeluid. Hij zou zomaar prachtig in onze kerken passen. Als voorgaande zanger. Jan heeft – zo hebben wij al lang ontdekt – ook de gave van het woord. Als Jan preekt, luistert iedereen ademloos toe. Maar behalve dat er gepreekt moet worden, is er ook behoefte aan een koor. Wij wisten het wel. Tiny was een gemaakte voorzangster en Riet had van huis uit een leidinggevende gave. Ze kon met haar ogen de groep moeiteloos dan weer hard en dan weer zacht laten zingen of de componist dat er nou bijgezet had of niet. Laat dat maar aan Riet over.De Thuisbij-ers hebben in hun achter-zaal een hond tot hun beschikking. Hij luistert graag naar hun gepraat en ligt graag als een sta in de weg onder tafel. Deze vrijdag was hij weer aldaar gelegen. Anne merkte het dier op. Tiny zette zowat haar voet op het beest en vroeg van wie het dier was. Dat is geen dier zei Anne. Dat zijn twee pantoffels.We hebben ook in onze eetzaal soms last van vliegen, of van wespen of van bijen, of last van alle drie. Dat werkt op het jachtinstinct van Hannie. Die zoekt ergens in Thuisbij een of twee meppers en gaat intens op jacht. Anne pakt het geheel anders aan. Hij roept een ‘zuster’ en wijst op een half verdronken insect in zijn glas frisdrank. ‘Kunt u hier iets aan doen?’ De zuster stapt met de overleden wesp of bij delicaat naar een andere ruimte en verzorgt daar de uitvaart van de wesp. Zij verontschuldigt zich met de woorden dat het dier zoveel honing op gedronken had, dat het beest toch niet meer opstijgen kon.


Woensdag 1 augustus 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Ik zat om half negen al ruimschoots klaar voor het vervoer naar Thuisbij. In de verte zagen José en ik al dat we iets mistten, namelijk de oranje steiger, waarop wij weken lang in de verte de gestalte van de metselaar Rob in korte broek ontwaarden. De Achter-Loet-kant van het ‘witte huis’ was helemaal oranje door de oranje-steens-laag die metselaar Rob en zijn maten er kunstig op gemetseld hadden. Het was werkelijk een strak gezicht. Elke woensdag en vrijdag vroeg ik mijn rolstoel-duwer er ‘even’ langs te gaan om de vorderingen te bekijken. Dat was nu helemaal af. Ik maakte dan steeds een bewonderend praatje met de niet aflatende metselaar.Nu was de Achter-Loet-kant helemaal oranje. Rob gaat de voorkant dit kalenderjaar nog met troffel te lijf, die moet de komende maanden nog af. Een dijk van een klus, vooral als het winter gaat worden. We weten momenteel niet wat ‘winter’ inhoudt, maar de tijd leert snel. Deze woensdag kwam Henk M. een van recepten bij ons uitproberen, het werd rendang en het smaakte zalig of zoals het bij ons heet ‘verrukuluk.Wij vermaakten ons bij Ilona. Eerst mochten we aangeven welke droombaan ieder van ons een weekje wilde vervullen. Niet iedereen wist daarvan een voorbeeld te geven. Zo vond Winnie alles goed, maar als het dan toch moest een baan in de muziek. Ze bleef gewoon Winnie heten, een artiesten-naam hoefde ook niet, Winnie was genoeg.Frans vond de oude tijd een gouden tijd, hij herinnerde zich uit de tijd dat je de meester altijd met u en meneer aansprak en je stak je vinger op als je wat vragen wilde, en je wachtte tot je de beurt kreeg. Marianne schilderde naar een voorbeeldboek van Paul Klee, dat de schilder-juffrouw had meegebracht. Marianne kwam het resultaat van leerling Tiny laten zien. Iedereen was vol van de kunst die Tiny had gewrocht. Het zag er geweldig uit. Frans sprak zijn bewondering voor het kunstwerk in één volzin uit. ‘Tiny, je bent een kei’. Volgens de lerares was Tiny begaafd, met een voorkeur voor moderne kunst.We smulden van Henk’s rendang. En van Agaath’s pudding in twee smaken (vanille) en griesmeel, overgoten met rode saus, van een merk dat zo bekend was, dat Riet het merk van de saus-naam moeiteloos oplepelde. Uw kronikeur is te jong. Hij wist alleen dat de saus lekker en rood was.


Vrijdag 27 juli 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


We hadden het al gehoord: het zou de tweede dag van een hitte golf worden en dat werd het ook. We probeerden de schaduw bij dagbesteding Zoals Thuis op te zoeken en ons daar op te houden. Ilona vond het te heet om daar te blijven. Daar blijven was al te gek, laat staan om te gaan staan koken. Ze kwam op het lumineuze om bij de plaatselijke snackbar zakken vol patat, kroket en frikadel te bestellen. Dat betekende lekker snacks eten. Je mocht voor deze keer zelfs met je vingers eten.Ik werd door Hannie thuis gebracht. Daar aangekomen laadde Hannie de hele bubs uit en ik dook in bed. Ik vond het daar echter veel te heet. Zonder enige vorm van medelijden. Maar heet was het wel. Ik probeerde hoe lang ik het uithield. Nog geen tien minuten. Toen stond ik al weer naast mijn bed. Daar was het wel uit te houden. Tot twee uur. Ik keek ondertussen het journaal en aansluitend, jawel, de beestachtige etappe van de Tour. Dat beviel beter dan in bed liggen.Ik keek de tour totdat de eerste tien renners over de eindstreep waren. Toen weer naar bed. Toen maar weer proberen zonder dekens te slapen. Dat lukte beter. Maar het uittypen van de woorden was lastiger dan ik dacht. Ik deed mijn best, maar het hielp maar mondjesmaat. Ik besloot mijn dagboek niet langer te maken dan noodzakelijk.Dus, beste dagboeklezers, als het morgen minder tropisch weer is, meld ik mij weer voor het zaterdagse nieuws. Vanavond zou het in de avond beter te harden zijn, dus er is nog hoop.


Woensdag 25 juli 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Deze dag voelde ik me helemaal alleen aan mijn buro. Ik voelde dat mijn buik verkeerd voelde. Net niet helemaal verkeerd. Maar ook niet helemaal je-dat. En dat terwijl ik bij dagbesteding Zoals Thuis een heerlijke andijvie stamppot had genoten. Met andijvie, maar ook met allerlei toebehoren die zoals het woord al zegt ertoe behoren, zoals een hard gekookt ei, gesnipperde komkommer. En uitjes. En er doorheen geklopte mayonaise. Zoals gezegd, een heerlijke mix. Kortom, heerlijk. Dat kan ik de lezers verzekeren.Onze goede vriend Anne was een deel van zijn spuit-apparatuur kwijt. Hij zocht het dringend in alle zakken van zijn kleding, maar helaas overal gezocht, nergens gevonden. Een van onze vrijwilligers hielp hem zoeken. Dat zoeken zo bleek kun je het beste aan de dames assistentes van Ilona overlaten. Dat bewees het samen zoeken. In de laatste van zijn overhemdzakken kwam de spuit te voorschijn en dus kon Anne, zij het verlaat, aan zijn stamppot andijvie beginnen.Anne moest het duidelijk ontgelden deze ochtend. Ik had mijn Ipad wel bij me, maar het apparaat functioneerde niet op de binnenplaats. Ik kon Anne dus niet helpen bij het cryptogrammen oplossen, ik kreeg geen verbinding met het internet. Maar gelukkig was Anne goed wakker. Hij loste de gevraagde cryptogrammen vrij moeiteloos op. En dat zonder het gebruik van een woordenboek.We zaten de hele ochtend ook heerlijk buiten op ons Achterom, in de schaduw, met z’n 14-en, luisterend naar elkaar. Of liever luisterend naar diegenen die hun verhaal te doen hadden. Of we deden rustig ons eigen verhaal. Of we luisterden naar het Tour-de-France-verhaal. Volgens de krant moet de Tour lekker spannend worden. Als ik voordat het begint nog niet alles geschreven heb, ga ik eerst de etappe afkijken en daarna mijn dagboek afschrijven.We hebben een dijk van een etappe gehad. Akelig spannend. De winnaar was vandaag de Columbiaan Quintana. De Nederlanders hebben het goed gedaan. Maar helaas hebben zij het net niet gehaald. Dumoulin heeft de tweede plaats gescoord in het algemeen klassement. Netjes dus. Ik stop voor vandaag met het dagboek. Morgen weer een etappe.


Vrijdag 20 juli 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


We zaten deze vrijdag in de eetkeuken van Thuisbij braaf te wachten op Marrigje, onze gymjuf. We deden braaf met de pilates-oefeningen mee. Omdat we wisten dat Marrigje voor een paar weken op vakantie ging. We wilden graag laten zien dat we best zonder de pilates-gym toe konden. Dus de rode ballen gingen soepeltjes van hand tot hand.Ondertussen stond Erica zich in het keukengedeelte het zweet in druppeltjes op het voorhoofd te werken. Het resultaat was geweldig. Dat proefden wij later: zomerzuurkool. Dat smaakte. Ook bij diegenen die zich vooraf geen duidelijk beeld van zomerzuurkool konden maken. Maar u, beste lezer, weet ondertussen dat je – als je je laat verrassen – altijd aangenaam verrast wordt door de thuisbij-keuken.Het weer verraste ons ook: het was best lekker qua temperatuur, maar de zon liet zich nauwelijks meer zien in de middag. We hopen dat die toch in de late middag lekker terugkomt. Dan wordt het toch een lekker zonnig-zomer-weekend voor het gezin van Rob en Ilona en de kinderen.De Tour finisht vandaag in Valance. Toch maar even kijken of we Tournon en het plein met de cafés herkennen waar we jaren achtereen gezeten hebben om bij een lekker biertje het vakantiegevoel te pakken. Tjonge, wat een dierbare vakantieherinneringen hebben we aan die plek. Ik ga even kijken of we per ongeluk iets bekends zien. Misschien leest u er dus later nog van.Inderdaad een stukje bekend Frankrijk. Geen schijn van kans voor anderen dan Sagan. Ik heb mijn best gedaan om een stukje snelheid van Sagan te lenen. Maar op de terugweg in de gang viel ik zo goed als stil achter mijn eigen rollator. Morgen beter, hoop ik. Maar hoe het ook zij, lopen zal ik, de gang op en neer.Ik ga vanavond de slimste mens kijken. Ik ben lang niet slim genoeg, maar het is wel een leuk spelletje. Wie weet heb ik nog zin om de avond-etappe te kijken.


Woensdag 18 juli 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Wat een dag. In de ochtend was ik bij dagbesteding Zoals Thuis. Bij het opstaan voelde ik nog de ellende van gisteravond. Eerst de klassieke valpartij en het steunend gesprek met zuster Eveline op de rand van mijn bed. Een veel tranen. Dat kreeg in de middag ook nog het vervolggesprek met zuster Miranda. Over hoe het verder moet met Margreet en mij. We hebben aan het eind van het gesprek de eerste stap gezet aan het meer-beweeg-plan van mij. Ik moet de komende weken steeds werken aan het meer-beweegplan van Jan. We liepen als eerste de gang van mijn kamer tot de helft en terug. Dat moet ik van nu af aan minstens elke één keer lopen. Een keer heen en een keer terug. Achter de rollator. En stevig rechtop. Volgens zuster Miranda moet dat binnen een paar maanden resultaat opleveren.Nog meer bezoek van huisdokter Ruud. Na zijn vakantie gaan de dokter en ik iets van een maandelijks gesprek houden. Misschien helpt zijn wijze raad tegen de terugkerende depressiviteit.Toen José mij in de rolstoel naar Thuisbij geduwd had, kreeg ik van Rob een kijk op de vorderingen van zijn kunstig metselwerk in de Achterloet-gevel. Het zag er prachtig uit. Toen wij eenmaal binnen zaten, zagen we de stofwolken buiten voorbijkomen van Rob’s stenenzagerij. Het zag er kunstig uit. Als ik iets geleerd had, was het dat je metselwerk en metselwerk had. Rob leverde niet van dat metselwerk dat iedereen in elkaar knutselt. Rob metselde kunstwerken. En dat kunst dan met een hoofdletter K!Opvallend was dat wij aan de ontbijttafel kennismaakten met het fenomeen heren in de praatgroep. Ze zaten aan een hoek van de ontbijttafel, die mannen in hun praatgroep. En babbelen, niet te kort. Je kon elkaar aan de andere kant van de tafel niet verstaan. Het was pas weer mogelijk elkaar wel te verstaan, toen de mannen na hun tweede kopje ochtendkoffie vertrokken en de schilderdames in de zondagse kamer ingespannen gingen zitten schilderen onder leiding van de verfleermeesteres Marianne. En het zij toegegeven, het resultaat mocht er best wezen. Net als de gado-gadoschotel van kook-chef Ilona.In de latere middag keek ik de etappe van de Tour. Het was akelig spannend, maar helaas liepen de Nederlanders op een haar na de etappezege mis. Jammer voor Tom Dumoulin. Morgen dan maar, d’r zitten nog een paar bergetappes in het vat. En zoals we allemaal weten, verzuurt het daar niet.


Vrijdag 13 juli 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Deze vrijdag was ik zoals steeds te gast bij dagbesteding Zoals Thuis. Ik werd opgehaald door een van de ’vaste’ rolstoel-duwers waarover Thuisbij de beschikking heeft, in dit geval door Erica. Die is trouwens van meerdere markten thuis, want in de loop van de ochtend vervulde zij samen met een van de vele Tiny’s die Thuisbij kent de kookbeurt.In mijn aantekeningen lees ik verder wat er nog meer speelde. Bijvoorbeeld de arm van Riet. Die was bij het opstaan uit de kom geschoten en door dochter Gerda weer in die kom teruggezet. De gealarmeerde arts kon alleen maar zien dat dat terugzetten keurig gedaan was. Maar zeer doet het wel.Sjaan was nog steeds de foto’s kwijt die ze gisteren van Tiny van Henk gekregen had. Ze kijken het verlies nog een dagje aan en anders gaat Tiny de foto’s van het uitje naar de Zaanse Schans opnieuw bestellen. Zo zijn wij wel onder elkaar. Ik zat deze ochtend zonder mijn crypto-maatje Anne. Die had een afspraak bij een arts. Dus er werd vanmorgen niet gecryptogramd. Woensdag maar als Anne terug is. Daardoor had ik deze morgen alle tijd om aantekeningen te maken.Zoals bijvoorbeeld dat Bouwmeester Rob op zijn steiger een foutje gemaakt had in het uitzetten van de metseldraadjes. En als je verkeerd uitgezet hebt, komt het resultaat later niet meer uit. Hij stond deze morgen op zijn steiger opnieuw te meten. Voor alle zekerheid geholpen door zoon Bram. Die loopt als 14 jarige stage bij zijn vader op de steiger en zorgt ervoor dat fouten zoals gisteren in het metselwerk gemaakt zijn niet opnieuw gemaakt worden. Een beetje metselaar is net als die ezel, die stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen.Weer verder in mijn aantekeningen lees ik, dat zij er ook weer was onze Marrigje. Voor alle zekerheid, ze kwam zonder paard binnen. Voor haar voorlopig geen paard-rij-uitje meer. Ze was voorlopig van het paardrijden genezen. We gingen weer gymmen. Opvallend was het hoe fanatiek Tiny van Henk gymt. Zij is waarlijk een voorbeeld voor de hele club.We zaten na het gymmen – volgens Tiny en Erica – allemaal dood-loof uit te hijgen. Ze schijnen het zowel in de Zaanstreek als in Westfriesland heel gewoon gebruik te vinden, als je bedoelt ‘helemaal bek af’.Even later zat er een dikke hommel in de keukenkamer, lees ik in mijn aantekeningen. Die hommel is gered lees ik. Hanny (Hannie?) en Erica hebben hem gevangen en meteen weer vrijgelaten, zoals het hoort.


Woensdag 11 juli 2018


Voor al die lezers die zich afvragen wat wij bij dagbesteding Zoals Thuis de hele dag zoal doen, heb ik vandaag de actiepunten van de dag genoteerd. Zo zat ik vanmorgen in mijn woonkamer klaar voor de ophaaldienst. Maar voordat ik op de rolstoel zat, zag ik een bus van Bak klaarstaan. Wie ging er vandaag op ‘schoolreisje’? Ik zag een aantal dames die de schoolleeftijd al lang achter de rug hadden en die dus niet ongeduldig stonden te dringen voor de bus ingang. Ik zag zuster Yvette als laatste instappen. Ze tilde twee volle tassen mee. Misschien wat lekkers voor onderweg? Voor de leden van Het Rode Kruis was het hoogtijdag, ze hadden hun jaarlijkse uitje. Toen ze ruim over 16.00 uur weer op de vertrekplek afgeleverd werden, hoorde ik dat ze naar Leerdam geweest waren, voor een dag met koffie en met een rondvaart en hoe kan het anders – met een bezoek aan de beroemde glasfabriek. Iedereen tevreden en de leiding blij dat ze met iedereen waarmee ze vertrokken waren, ook weer heelhuids terug waren.Toen ik die ochtend op mijn plaats zat in de keuken-kamer van Thuisbij kreeg ik van Tiny van Henk een enveloppe. Dat noem ik een heerlijke verrassing. Het waren lieve plaatjes van ons Thuisbij- ‘schoolreisje’ naar de Zaanse Schans, met de boot van Jan Sander. We beleefden deze heerlijke dag gewoon nog een keer. Wat een rijkdom.Toen we de koffie op hadden, deelden we ons in twee groepen. De ene groep trok zich terug in de knutsel-kamer en maakte een aantal lint-kransen. Wij – in die andere kamer – slaakten kreten van bewondering toen de kransen aan ons getoond werden. Leuk en smaakvol.Wij in de grote kamer kregen de werktekening van Rob te zien. Hij – Rob – had de werktekening gemaakt, die binnenkort aan de meester-metselaar ter hand gesteld zou worden. Dan kon die meester-metselaar de gevel van Thuisbij gaan metselen. Dat is zo waar een kunstje. Van de metselaar, maar ook van tekenaar Rob. Wij klapten in onze handen van bewondering. Binnenkort gaan de metselmannen met hun meesterwerk beginnen. In een hoek van de keukentafel zaten ze met z’n vieren en een compleet spel kaarten. Dat moest een reden hebben. Had het ook. Wie in Thuisbij volledig wil meetellen, wordt aangeraden het edele kaartspel van klaverjassen onder de knie te krijgen. De docent was onze beste klaverjasser Frans, de beste leerling was Anca. Tegen twaalf uur werd een kaartpauze ingelast. Anca stortte zich met zweetpareltjes op haar hoofd in de keuken op haar koks-taak. Als zij binnenkort net zo klaverjassen leert als koken, zitten wij regelmatig met een meer dan verrukkuluk middagmaal voor ons te watertanden.


Vrijdag 6 juli 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Deze vrijdag was de eerste van mijn vrije dagen. Margreet is naar de bruiloft van neef Thijs en nicht Rhodee. Het kan best zijn dat ik de naam van de bruid verkeerd schrijf, maar u, beste lezer/lezeres moet maar denken het is goed bedoeld. Zij – Margreet – is pas morgenmiddag terug uit de buurt van Eindhoven. Al die tijd ben ik helemaal alleen. Ik heb alleen de voetbal in Rusland en de Tour in Frankrijk. Het is niet alles, maar het zal toch wel een beetje vullen, hoop ik.En dan moet ik het verslag nog vullen en opsturen. Dat laatste doet Margreet normaal gesproken en u, beste lezer/es, moet dus maar afwachten of ik de ‘post’ opgestuurd en op het juiste adres afgeleverd krijg. Margreet heeft dat keurig uitgelegd, maar of ik dat snap en of dat werkt moeten we afwachten. Vanmorgen was ik zoals het hoort des vrijdags bij Ilona. Marrigje was er ook voor de pilatus-oefeningen. Ik heb mijn best gedaan en de meeste oefeningen meegedaan.Ik wil verder niet uitweiden over het middagmaal. Het luisterde naar de naam ‘lasagna’ en het was gewoon lekker, zoals het hoort bij dagbesteding Zoals Thuis. Erica bracht me thuis. Ik trachtte een dut te doen. Trachtte, dat wil zeggen, probeerde. Maar zoals u al kon lezen, het lukte niet.Er staat – hoor ik – ergens in de buurt een auto te toeteren, tamelijk irritant en overdadig storend. Ik probeer het niet te horen, hetgeen niet echt lukt. Het zonnetje schijnt heerlijk warm. Nog net niet te warm. Het zijn maar weinig woorden die ik op papier krijg, maar ik mis mijn maatje, en dat scheelt een flinke dot inspiratie. Ik denk dat ik even stop en ga wachten of die inspiratie alsnog komt. Het is te hopen dat de voetballers vanmiddag meer inspiratie hebben, anders konden het nog wel eens saaie wedstrijden worden, zo van die wedstrijden waar je toch naar blijft kijken hoewel het helemaal niks wil worden.Ik lees net op mijn ipad dat de eerste redder van de Thaise voetballertjes verdronken is. Een volwassen man. Hij was een vakman-duiker, die bezig was touwen te spannen waarlangs de voetballertjes zich moesten trachten te redden. Hetgeen te zwaar bleek voor de man. En die verzwakte jochies gaat dat wel lukken? Wat voor drama gaat dat worden?


Woensdag 4 juli 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Mijn vaste woensdagchauffeuse José voelde zich vanmorgen niet erg lekker. Vandaar dat ik opgehaald werd door Ilona. Het leek een rustige dag te worden. Een drietal Thuisbij-ers had zich ziek gemeld. Lekker rustig dacht ik bij het binnenkomen nog. Er werd zelfs niet op de steigers in de steeg naast het huis gewerkt. Rob moest eerst goed rekenen, daarna kon er door gemetseld worden. Maar niet deze morgen.Deze ochtend kregen we weer eens langdurig visite, ditmaal uit Amsterdam. Ze hadden van ons Thuisbij gehoord en wilden dat graag van dichtbij bekijken. Hoe een dagopvang reilt en zeilt. Ze kwamen met z’n tweeën. Ze konden er makkelijk bij, want bij ons waren vanmorgen drie ziekmeldingen binnen gekomen, dus plaats genoeg. De gasten trokken zich terug in de zondagse kamer. Wij hadden dus ruimte zat over voor de puzzelaars en crypto-oplossers. De gasten uit Amsterdam waren erg nieuwsgierig en vroegen Rob en Ilona het hemd van het lijf. Ze gingen zo laat weg, dat wij erg laat aan tafel gingen. Maar wel zo laat, dat wij de tv-film van de kermisloop ruimschoots konden bekijken. Het was een kostelijk beelddocument.We zagen de deelnemers aan de kermisloop onder andere dwars door de kerk heen lopen. Ze klommen sloot in en sloot uit, over balken en roetsjen via zwarte stukken dekzeil de sloten weer in. We roken van het middagmaal de gebakken aardappeltjes en daarbij de kippenbouten en vooral de verse sla met ei en tomaat. Geen wereldvondst, maar wel goddelijk lekker.Na het eten haastten wij ons naar het restaurant van Geesterheem. Daar werden wij opgewacht door het 6-mans cabaret De Schakel uit Amsterdam, te weten 3 vocalisten en 3 instrumenten. Bij de drie laatsten ontbraken het drumstel en de accordeon niet. We mochten meezingen en meedansen. En dat deden ‘we’ dan ook gewillig. Het programma was eerst Amsterdams getint en begon met breng eens een zonnetje en Nou, tabé dan. Meezingen was geen punt en meedansen ook niet. Dat laatste zelfs niet gezeten in een rolstoel en geduwd door een onvermoeibare duwer.Van het zalige programma vermelden wij de bekende songs als Als de klok van Arnemuiden, Op de woelige bare, Het kleine café aan de haven. In de pauze nuttigden wij kermis-oliebollen en later het Florijn-ijs. Toen wij klaar waren zongen we en gingen we ons te buiten aan het Amsterdamse deel van het programma. Om u, lezers en lezeressen een idee te geven noemen we hier slechts ‘Aan de Amsterdamse grachten’ en ‘Oh, Johnny’, ‘de afgekeurde woning’. Namens ons dankte Danielle de artiesten voor hun onvermoeibare optreden. Het publiek onderstreepte dat dankwoord met een hartelijk applaus.


Vrijdag 29 juni 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis


Toen mijn ophaaldame van vandaag en uw chroniqueur van vanmorgen bij dagbesteding Zoals Thuis aankwamen lopen stonden bouwheer Rob en zijn rechterhand al achter het oranje-doek op de steiger in de Achterloet. Ze keken er een beetje moeilijk bij, maar ze stonden ook voor een ingewikkelde klus. De gemiddelde klus in de bouw gaat nog maar als je bij een gevel aan het begin van een boerenvlechting metselwerk staat, sta je voor het stelwerk van een complete gevel. Daar valt niet mee te spotten, dat is vakwerk, van beneden tot boven.Uw dagboek-schrijver is slechts een eenvoudig mens die verhaaltjes schrijft. Bij hem vergeleken zijn Rob en zijn assistent vaklui, vandaar die moeilijke blik. Maar toen wij Thuisbij-ers aan ons ‘verrukkuluke’ middagmaal zaten waren de mannen nog steeds doende aan hun meesterwerk. En heus, dat is andere koek.Ondertussen is Marrigje gearriveerd voor haar Vrijdagse Pilatus-les. Ze heeft vorige week even overgeslagen, maar haalde dat heden dubbel en dwars in. En dat bij een binnentemperatuur van 24,5 graden. Maar wij van Thuisbij zijn niet voor een kleintje vervaard. Gezeten aan de grote tafel in de bekende kamerkeuken deden we gewoon ons best. Dat maakte indruk.De visite – twee vrouw sterk – uit Apeldoorn stond ademloos toe te kijken hoe wij bijvoorbeeld 30 keer onze handen zover wij konden reiken boven onze hoofden hieven. Eerlijk waar 30 keer! Dat is andere koek dan het stelwerk regelen van het gemiddelde metselwerk. Maar, het zij probleemloos toegegeven, ieder zijn vak!Uit Apeldoorn was vandaag kijkvisite bij dagbesteding Zoals Thuis te gast. De aanwezige Thuisbij-ers legden graag uit hoe het allemaal begonnen was en hoever het zover gekomen was. Wij vertellen dat verhaal graag elke keer opnieuw. Heel graag! Omdat het ons eigen verhaal is, dat niks bijzonders is, vinden wij. Maar de gasten vinden het steeds weer heel bijzonder en willen het steeds weer opnieuw horen.Nog een gast vandaag, Natasja. Zij was net terug van vakantie, 3 weken Italië. Zij had haar verhaal al uitgebreid via haar telefoon-tekst verteld en wilde het graag nog een beetje toelichten aan de aanwezige nieuwsgierigen. Het werd een prachtig verhaal over onder andere het overgebrachte Huisje van Loreto, een bedevaartsoord in Italië. De geïnteresseerden luisterden geboeid.En wij hoopten dat Natasja binnenkort weer een keer bij ons komt koken. Dat is ook ademloos lekker. Natasja is van menige markt thuis. Het idee, dat Thuisbij binnenkort weer eens aan een kook-beurt toe is, doet ons het water bij voorbaat door de mond lopen.Toen ging de deur bij ons open. Rob en zijn helpende hand liepen dwars door onze eetkamer de trap op naar boven, de een droeg een balk hout, de ander een decoupeer-zaag. Niet storen leken ze woordeloos te zeggen. Ze hadden belangijker zaken te doen!


Woensdag 27 juni 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Toen we vanmorgen bij dagbesteding Zoals Thuis binnenstapten zagen we het meteen: er waren Thuisbij-ers die wat te vieren hadden, want er stond gebak in soorten, kleuren en maten op tafel. Een rondje navraag leerde ons het nodige feestelijks. Om wat precies van wie was, te onthouden, was te ingewikkeld. Er was gebak en soesjes van Tiny en Henk, die 55 jaar getrouwd waren. Ter ere van de feestdag was mede-feesteling Henk er ook even. Ilona deelde bloemen en lekkers aan de feestgangers uit.Onze vaste chauffeur voor de woensdag – vandaag dus – José vierde morgen haar verjaardag, maar vandaag vast voor vandaag. Ze glom er van. Ook voor José was er een attentie van Thuisbij. De gulle handen van Ilona geven steeds weer acte de présence. bij dagbesteding Zoals Thuis wordt nooit iemand vergeten.Onze Jo had vandaag haar intrek genomen in Waterrijck in Heemskerk. Het lopen valt haar steeds moeilijker en in dat opzicht is ze daar beter terecht. Omdat er op sommige dagen steeds andere deelnemers bij dagbesteding Zoals Thuis binnenstappen verruimt dat je gesprekken. Zo hoor je nog eens wat. Je zicht op mensen verandert per dag.In deze analen vertelden wij u, beste lezers, van een ambtenaar met wie onze Rob een bijzonder hartelijk contact had. Een en ander in het kader van vergunning waarvan onze Rob dacht dat hij die niet nodig had, terwijl de ambtenaar zo goed als zeker wist dat onze Rob dat papiertje wel hard nodig had. Hoe het precies opgelost is, zal ons worst zijn, maar Rob heeft de toestemming nu wel zonder papiertje en iedereen is nu tevreden. Dus alles was opgelost. We mogen door met de bouw.Ilona wist een tweepersoonsfiets te regelen. Nu kunnen steeds twee Thuisbij-ers op één fiets door Uitgeest karren. Hoe dat gaat hebben Tiny en Riet al heerlijk uitgeprobeerd. Die kwamen telkens met een hoogrode kleur op de wangen thuis. Wat het ook oplevert zijn stijve spieren. Maar bij een van de deelnemers zijn die stijve spieren ruimschoots opgeruimd. Zij heeft tevens de twee-persoons-fiets voor in de toekomst op vaste dagen gereserveerd.In de stille uren op woensdagochtend wordt er driftig gerummicubd, soms tot wanhoop van de deelnemers. Een en ander leidt toch wanhopige ontboezemingen. Zo hoorden wij woensdagochtend een dame verzuchten ik kan helemaal niks. En een tweede speelster kon het allemaal niet meer uithouden, getuige haar uitroep Ben ik nou aan de beurt?Toen waren we aan de beurt met ons middageten, er was een bloemkoolschotel met gehakt en kaas. En we hoefden niet te wachten.

 

Vrijdag 22 juni 2018

Gisteren zijn de voetbal-slagers van Argentinië zo goed als uitgeschakeld in Rusland. Je kunt natuurlijk uitrekenen dat dat uitschakelen gebeurde door de kwalijke krachten van Kroatië. Die zitten er dus nog in en doen nog mee. God zegene de greep. Ze slaan in iedere geval kruistekens bij het begin van elke helft van de wedstrijd. En ze kijken daarbij met gesloten ogen richting hemel. Gisteren hielp dat nog aan de kant van Kroatië. Maar met de benoeming van Mark van Bommel bij PSV verwacht ik niet beters dan Modric z’n kornuiten.We hebben aan tafel pseudo-geoefend zonder de pilatus-gymjuf. We hebben gelukkig wel evenveel lol gehad. Als het allemaal goed is gegaan, heeft Marrigje in Beilen van ons vrije-gym een beeld omvangen. We hebben stevig geoefend. Ik heb na thuiskomst geprobeerd enige tijd te slapen. Dat lukte helaas maar matig.Ik heb van Ilona twee nieuwe toestemmingsverklaringen voor de Gegevens-bescherming mee gekregen. Je denkt toch niet dat je meerdere verklaringen op een vel mag zetten. Nee, nee, elke verklaring moet op een nieuw blad van de ambtenarij.We aten natuurlijk weer zalig. Of om het met Tiny te zeggen ‘verrukkuluk’. Een van ons was zo weg van de sla met ei en komkommer dat zij ervoor pleitte, dat er van de overvolle salade-schaal een foto gemaakt werd die dan daarna prinsheerlijk op Facebook gezet werd. Jammer alleen dat je van een hapje foto de smaak niet proeven kon. Daarvoor moet je lijvelijk aanzitten aan de middagmaaltijd van Thuisbij. En wie dat eenmaal geproefd heeft, zal die smaak niet gauw vergeten. Kun je nagaan hoe bekwaam de vrijwillige koks zijn die in de Thuisbij-keuken elke middag koken. Ik zeg het nog maar een keer: dat is elke middag verrukkuluk. En het zij hier nogmaals gezegd: Zalig!Vanmiddag eten we weer bij Teun-Jan en Mirjam. Dat is al meer dan 30 jaar een dierbare traditie. De ene keer kookt Margreet, de andere keer een van de twee anderen. De kookkunst van Jan heeft de toets der kritiek nog steeds niet doorstaan. Wij sparen dus in dit opzicht met liefde onszelf.Zou er vanmiddag nog een voetbalwedstrijd zijn in Rusland?

 

Woensdag 20 juni 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Het was vandaag Ilona-dag, ik zat er dus ruimschoots op tijd klaar voor. Anca – is het goed geschreven? – kwam wandelend over het pleintje richting Thuisbij. Het oranje doek wapperde langs de gevel. Rob en zijn assistent waren al bezig met het afbikken van het stuk muur dat ‘weg’ moest. Wij zaten binnen stofvrij te zijn. Anne en Jan legden zonder aarzelen hun wekelijkse crypto tot een ingevuld geheel. De mannen deden zeer hun best en vroegen onder anderen Ilona om crypto-raad. Maar de meeste crypto-hulp kwam uit Jan’s computer. Het gevolg was wel dat de crypto vlot af was.De dames hadden twee woensdagen met grote ijver geschilderd aan een vrije opdracht. Het werkstuk van Tiny had origineel geen titel. Maar na driftig navragen van de ‘pers’ bleek er toch over een titel nagedacht te zijn. Met een kleur op het gezicht vertelde Tiny ‘het niks was, maar wel leuk’. Het tafelgezelschap was het met deze kwalificatie roerend eens. Er klonk zelfs een meer dan waarderend applaus op voor de onderscheiden werkstukken. Het schilderwerk van Til heette volgens de schilderes Marianne. En wie het werk aan een diepgaande studie onderwierp moest toegeven dat deze titel goed gekozen was. Zo bleek op deze woensdagochtend dat Thuisbij meer is dan een amateur schilder-atelier.Ondertussen waren Rob en zijn klus-collega wat men noemt goed bezig, de stof hing in dikke wolken over het Reghthuys. De mannen konden nauwelijks zien waar ze mee doende waren. In het dorp gingen ondertussen luide stemmen op, en klonken er extra vragen in de raad. Met name klonk de vraag wie dat allemaal ging betalen. Op die laatste vraag kregen de raadsleden echter geen enkel antwoord. Zo hoort dat ook in Nederland als het over geld gaat.

 

Vrijdag 15 juni 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Vandaag was mijn chauffeur Hannie, zowel heen als weer terug. Ik werd keurig netjes afgezet. In de loop van de ochtend meldde Marrigje zich weer voor de pilatus-lessen. Ik deed mijn best weer, maar het bleef behelpen. Als het meezit, waren we te bewonderen op Facebook geloof ik. Ik hoop dat ik er niet op sta, ik vind de beelden zonder mij al erg genoeg. We hebben zoals gewoonlijk heerlijk gegeten, maar vraag me niet wat. Na de thuis-tocht heb ik een klein uurtje op bed gelegen. Daarna als de gesmeerde bliksem overgeschakeld naar de tv om tv te kijken. Uruguay – met ander andere Suarez – heeft gewonnen. Verder was het een saaie wedstrijd.Omdat ik het liefst naar Marokko wilde kijken naar de Nederlanders die in de tweede wedstrijd meededen, zijn Margreet en ik in de rust naar Zonjee geweest. Ik moest erheen voor een nieuwe bril, de vorige was krom en verder beschadigd omdat ik er op gezeten had. Joep hielp mij keurig aan een nieuwe bril en Margreet ging met een nieuwe zonnebril de winkel uit. We hadden mazzel. Mijn glazen konden overgezet worden in een nieuw montuur. We rolstoelden over de Middelweg naar huis waar we de goal van Uruguay net nog even konden meenemen. Als ik nu opschiet met mijn dagboek kan ik in ieder geval een groot deel naar Marokko-Iran kijken. De derde wedstrijd (Spanje-Portugal) kijk ik ‘live.’We hoeven vandaag niet naar Tabak. Die gaan bij de boer eten. Dat hadden ze al lang geleden afgesproken, en wij maken voor onze vrienden graag ruimte op onze agenda. We noteren de wedstrijd Spanje-Portugal separaat in onze agenda. Maar ik weet nog niet of ik ga kijken. De eerste wedstrijd werd geleid door Kuiper. Die dat voortreffelijk deed en ik heb niet het idee, dat de leidsman dat bij de avondwedstrijd van vandaag ook klaarspeelt. Ik betrap me erop, dat ik daaraan gerede twijfel heb. Ik stop in ieder geval met mijn verslag. Misschien dat ik die wedstrijd nog in mijn verslag vermeld. En anders komt dat morgen wel.

 

Woensdag 13 juni 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Tjonge, wat een feestmaal hadden we vandaag, ik zal het u, beste lezer. Meteen maar vertellen. Het stond al de hele week op het schoolleitje. Vandaag smulden wij van de stamppot rauwe andijvie. Met daarin gekookte eieren en stukken appel en nog ander lekkers. En ondanks dat onze hoofdgastvrouw Ilona vandaag afwezig was liep alles op rolletjes. Ilona was op herhalings-cursus bedrijfshulpverlening. De waarnemende ploeg draaide overuren onder leiding van Hannie, maar het resultaat mocht er wezen. Zalig.Een groep dames speelde even verderop aan onze grote tafel een bekend bordspel. Ik weet nu even niet welk spel, maar ze speelden op leven en dood. Direct komt Margreet, die weet wel welk spel, namelijk rummikub. De vrouwen speelden of hun leven er vanaf hing. Anne en ik genoten van de dames terwijl wij zelf de cryptogram puzzel uit de krant probeerden op te lossen. Het lukte, maar niet helemaal zonder hulp van het computer.Er kwam telefoon tussendoor van Teun-Jan met een hoop herrie op de achtergrond. Hij belde later terug, dat ze d’r vrijdag niet zijn. misschien moet Teun wel naar de raadsvergadering. Komt goed uit, er is voetballen. Maar dat is er de hele maand. Gisteravond hadden we de dames op de buis. Die maken er een gewoonte van helemaal op het eind van de match de winnende goal te scoren. Lekker om het spannend te houden. Zoon Hans was op visite met Mariken. We bleven ongeveer een halve match kijken. Toen had kleindochter het wel gezien, ik vond dat voor een 10-jarige lang genoeg.Ik hoop de komende week een teken van At te krijgen. Hij moet twee nieuwe foto’s voor de Snipper maken voor de serie verhalen die ik maak van Geesterheemers die in Geesterheem wonen en/of werken. Een is van een 96-jarige bewoner. Het is mijn buurman ter linkerzijde op de gang. Hij maakt nog haast iedere dag een wandeling om het huis. Een andere is van een zuster, die geboren werd op Aruba. Als ze aan de beurt is om geplaatst te worden hoort u wellicht meer van haar.Daar is Margreet. Met of zonder bril. Zonder dus!

 

Vrijdag 8 juni 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Toen we vanmorgen de Hogeweg insloegen, zagen we in de verte het oranje-scherm al wapperen. ‘Laten we even doorrijden en even bij Rob gaan buurten en kijken hoever hij is met het slopen en weer opbouwen van de Achterloet-muur. Het zal mij benieuwen.’ Aldus sprak ik tot mijn chauffeur Hannie. Toen wij echter bij de sloopmuur aan kwamen, heerste daar algeheel bouw-stilte. Wij haastten ons snel bij dagbesteding Zoals Thuis naar binnen. Daar vertelde Ilona ons het verhaal.Er was een heer van de gemeente langs geweest. Vertelde Ilona en later aanvullend haar Rob. De heer was van bouw- en woningtoezicht was een belangrijk man met een pet op. Hij wilde van alles weten. Rob vertelde van de onderhoudsplannen. De belangrijke meneer die van voren Robert heette, vroeg of Rob een vergunning had. Nee, die had onze Rob niet en wel omdat hij voorgelicht was, dat hij die vergunning niet nodig had. Nou, dat wist die gemeente-meneer nog niet zo zeker. Hij ging het uitzoeken en zo lang hij dat uitzocht, werd er op bevel van meneer Robert hoogst persoonlijk niet gebouwd en ook niet gesloopt. Hij ging eerst zelf eens uitzoeken hoe het zat met die vergunning. Maar zolang hij niet zeker was dat er gebouwd mocht worden, werd er niet gebouwd. Geen steen.Toen het gesprek zover gevorderd was, mengde zich Marrigje in het gesprek. “Dat is toch niet normaal.” Dat vonden wij Thuisbijers ook. Maar dat hielp allemaal niet. Zelfs de vlammende ogen van Marrigje hielpen niet.Achter het aanrecht was onze Erica weer helemaal terug. Ze brouwde een verrukkelijke bloemkoolschotel met kip. Het water liep ons door de mond. Het idee dat de ‘bouwmannen’ wel hard werken mochten, maar niet mee-eten, deed Erica hoofdschuddend zeggen: ‘Dat is toch niet normaal.’ Maar gelukkig ging haar boosheid niet ten koste van haar kookkunst.Daar was Ilona’s zoon Bram. Vers van school. Hij had een woest verhaal. Een onbekende medestudent had hasj in de buurt van Bram’s plaats achtergelaten en de leraar wilde nou wel eens weten hoe die hasj daar kwam. Ja, dat wist Bram ook niet. Hij wist alleen dat het niet van hem kwam. De hele school wist dat zulke grappen van een bepaalde student kwam. Dat gaat natuurlijk uitgezocht worden. Leraren zijn tegenwoordig minstens detectives in deeltijd. Dat was toch heel normaal!Misschien kon die leraar/detective ook even nagaan wanneer er weer gebouwd mocht worden achter het oranje-scherm in de Achterloet. En bij wie wij de ‘schade’ voor Thuisbij konden verhalen. Er liepen minstens een paar door Thuisbij gevraagde metselaars werkeloos door het dorp rond op zoek naar metselwerk.

 

Woensdag 6 juni 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

De woensdag is Ilona-dag, dus ik zat al op tijd klaar, met mijn dienst-koffertje op schoot voor de reis naar het Regthuijsplein. Vanuit de verte zag ik het oranje-zeildoek over Rob’s bouwplaats wapperen. De bouw lag zogezegd helemaal stil.Rob had – hoorden wij – andere taken, onder ander met de hond naar de dierendokter gaan. Het was met het dier niet rampzalig erg, maar Milo, die ik in deze column meestal Harrie noem, moest toch wel onder het operatie-mes. De klus aangaande de buitenmuur gaat dus morgen door. Of misschien later op deze woensdag. We duimen dat ze niet te veel last krijgen van het regenweer.We zitten nog niet in de volledige bezetting aan de tafel. Volgens sommige van ons gaan we een rustige ochtend tegemoet. Kalmpjes aan, dan breekt het lijntje niet. Maar het lijntje breekt wel. De buitendeur gaat open en binnen de kortste keren zitten de stoelen aan de hele tafel van de eerste tot laatste stoel vol. Met onder andere een nieuwe ‘klant’, die luistert hebben wij begrepen naar de naam Lenie. Het is een mooie afwisseling tussen al die Tinies, die wij al rijk zijn bij dagbesteding Zoals Thuis.Ondertussen worden er aan tafel stevige discussies gevoerd. Op de eerste plaats over het al dan niet gebruiken van medicijnen. Sommigen van ons slikken wel vier soorten. Maar dat is nog niks. Een van ons krijgt per keer wel 7 soorten voor de kiezen. Na de diepgaande discussie zegt de slikster dat ze toch nog eens met de medicus in overleg gaat of er niet een handje vol van af kan. Het belangrijkste punt is, dat ook hier ‘niks moet’. Je bent tenslotte baas over je eigen lijf. Er vallen tenslotte rijpere oordelen over het al dan niet slikken van de pillen c.q. drankjes. Dat worden vast diepgaande gesprekken bij de plaatselijk medici de komende weken. En als het meezit komt er vast een open avond in de Zwaan. Er moet wel een goede gespreksleider gezocht worden anders wordt het een oeverloos gezwam in de ruimte. En ze mogen de tap wel pas na de pauze opengooien anders luistert er niemand naar de conclusies van de avond tegen de tijd dat het 17de kratje wordt aangeslagen. Kan dus een leuke avond worden.Kerkbuurt is een fraai Uitgeester buurtschap, dat binnenkort 40 jaar bestaat. De Kerkbuurters gaan het binnenkort groots vieren met onder meer een grenzeloze buurtschildering. Onze Til en onze Marianne hoef je daarvoor geen schilderles meer te geven. Die ontwerpen zo’n volledige buurtschildering uit de losse pols. Het enige dat ze wel moeten afspreken zijn de uiterste maten van het meesterwerk en de eindtijd van de avond. Wij houden u op de hoogte.Proost.

 

Vrijdag 1 juni 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Vandaag kwam Hannie mij ophalen. Ik steeg daartoe in de koets en hup, daar gingen we. Bij Ilona troffen we de bekende vrijdagploeg aan. Met twee geheel nieuw leden. Als ik het goed gehoord heb, luistert zij naar de naam Lenie en als het fout is, wordt het zo spoedig mogelijk hersteld. De ander is Riet, maar die was er al even.Tegen half elf was zij daar, Marrigje van de pilatus-club. Ik was net goed wakker geworden. De gym-enthousiastelingen begonnen zich te verzamelen voor de gym, toen Ilona mij vroeg of ik samen met Nel Thuisbij wilde vertegenwoordigen bij de zusterclub Buurtzorg op de Middelweg. Die vierden hun 5 jarig-bestaan. We waren niet de enigen op het feest.Het was zogezegd stervensdruk in hun clubhuis. Met allemaal cliënten, dankbare cliënten. Het was mij te warm binnen. Ik had algauw een stoel te pakken en een glaasje. Voor een gebakje van de echte bakker bedankte ik, omdat ik over een half uurtje aan de rendang van Ilona moest. Nou ja, moest? Die had ik al geroken toen ik naar de receptie van Buurtzorg ging. En als je dat rook, wilde je het al voor goud meer missen. Maar het was goed de feestvierders treffen en te feliciteren op hun eerste lustrum.Nel en ik moesten de tijd in de gaten houden. We waren voor de maaltijd binnen. We wilden niets missen. De gymclub van Marrigje zat net aan fris water na hun inspannende oefeningen. De delegatie van Thuisbij die naar het buurtzorgfeest ging, te weten Nel, rolstoelduwster Hannie en ik, hadden al een drankje genuttigd, wij wachtten op de kostelijke rendang met sperziebonen. We genoten – zoals altijd – van het heerlijke voedsel tot en met het toetje van vla met aardbeien met slagroom. Het is ook heerlijk om te zien hoe nieuwe gasten bij dagbesteding Zoals Thuis binnen no time zaten mee te eten van de creaties van Ilona.Ilona las ook nog even het verslag van de vaardag voor dat onze verslaggever van de vaardag op de Jan Sander-boot had gemaakt. Dat was nog eens zalig herbeleven. Je zag de gezichten weer gaan glimmen. Dat was nog eens nagenieten. Ze kunnen ook van alles bij dagbesteding Zoals Thuis, van het bezoeken van collega’s in Limmen tot vaartochten organiseren op de feestboten uit Akersloot. En altijd onder het motto “alles kan, niks moet”.

 

Woensdag 30 mei 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Het was vandaag de edele woensdag. Het was al wekenlang afgesproken. De complete bevolking van Thuisbij zou vandaag haar jaarlijkse uitgaansdag houden. We hadden daartoe iedereen hartelijk uitgenodigd. Twee van onze trouwe sponsors hadden we gevraagd of zij het feest sponsoren wilden en zoals het trouwe sponsoren past, ze wilden en dat ook nog eens met gulle hand.We verzamelden ons bij Jan S. in Akersloot op het partyschip van de firma. We werden passend onthaald met verse koffie en gebak. Vanaf dat moment was het bingo! Gezellig praten, optimaal koffie leuten, genieten van het frisse water. We zaten met 74 man/vrouw op de boot. We werden welkom geheten met alles wat erbij hoorde. Jan zelf bracht ons op de hoogte van het programma. De thuisbij-gastvrouwen Ilona en Anette deden ook hun zegje waarin zij nadrukkelijk ook hun en dus onze sponsoren vast bedankten voor wat ons tot ver in de middag te wachten stond.Uw tekst-schrijver Jan zat gezellig aan een tafel bij Nico en Tiny. Uit Limmen. Ze hebben het wel geweten want op het schip was het tot en met het aanmeren des middags een uiterst gezellige middag. Het ontbrak zogezegd aan niets. Van Rob van Ilona hoorden wij aan boord dat de thuisbij formule weer een keer verder aangeslagen was. Nu in Zuidschermer. Het duurt nog even voordat het aldaar het al aangekochte pand tot Thuisbij-pand omgetoverd is. Het moet eerst plat en daarna opgebouwd worden. Het was goed om uit de mond van Anette te horen, dat Thuisbij Limmen lekker begint te draaien. Zoals het hoort. Er is zelfs al een wachtlijst.De brug bij Knollendam was open. We moesten even stil gaan liggen. Maar dat is geen probleem, dat hoef je kapitein Jan niet meer te leren. Net zo min dat je zijn voortreffelijke staf moet leren goddelijke witte broodjes met gevarieerd beleg klaar te maken. Glaasje melk erbij, meneer? Dat en de rest, het kan allemaal bij Jan S. Kop soep misschien voor u?

 

Vrijdag 25 mei 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Rob, de chauffeur, kwam met de benenwagen naar mijn appartement. De weersvoorspelling voor deze vrijdag was zo goed dat we – Rob en ik – met de rolstoel gingen. Ik erin, Rob lopend erachter. Het beloofde een warme dag te worden.Toen ik in het Thuisbij-huis aan de Kerkbuurt plaatsgenomen had wist ik meteen wat ik miste bij mijn overbuurvrouw aan de tafel: de middelste tand in de onderkaak! En Tiny vertelde; zij was op de Geesterweg aangereden door een wielrenner. Tiny op de grond, de wielrenner reed er als een haas van door. De schade was die ene verdwenen tand van Tiny. De tandarts was voor de reparatie al gewaarschuwd. Tiny – de struise boerendochter – liet zich niet kisten, ze vertelde met zalige Uitgeester humor verder.Zij – Riet – vierde bij ons in Thuisbij haar 80ste verjaardag. Met zoals het hoort taart van de echte bakker. Onze meesteres-taartsnijder Ilona deelde de taart – met een foto van Riet – rond. Enig! Jo met haar timmermans-oog meende te zien dat het ene stukje taart kleiner was dan het andere puntje. Zij deelde haar opmerkzaamheid met haar buurvrouw Tiny met de woorden: Wat heb jij een kleintje. Het taartstukje werd nauwkeurig nagemeten. Ieder bleek van de geboren taart-snijdster Ilona ongeveer even veel te krijgen. En zo hoort het ook.Verjaardagen worden bij dagbesteding Zoals Thuis met grote zorg gevierd. Met een lied en een applaus en een moot taart. Er hangt ook aan de muur steeds een naamkalender, zodat wij steeds tijdig kunnen zien wie aan de beurt is voor de viering. Niet dat dat erg nodig is. Om te weten wie er jarig is, kijke men de kring rond. Wie het blijste kijkt, die is het feestkonijn. Op de tafel staan de kado’s ook bij haar klaar. En dan mag je 80 worden of meerjaren jong, een kado is altijd blij-welkom. Opeens was zij weer daar, de cursusleidster van de pilatus-ochtendgymnastiek, te weten Marrigje. Ze had precies onthouden bij welke oefening zij vorige week gebleven was. Wij – fanatieke gymmers – verzamelden ons in de gymkamer van Thuisbij. We deden onze oefeningen met grote ijver zodat gymleidster Marrigje regelmatig met grote tevredenheid de kring glimlachend rondkeek. We kregen als beloning na de laatste oefening als eerste een glas puur kraanwater, daarna een glas heerlijk vruchtensap. Wij weten niet beter dan dat dat zo hoort. Zo leer je nog eens wat. Marrigje kreeg van de gymmers aan het eind van het cursus-uur een gul applaus. Als de Uitgeesters de gymkring eens rond zouden kunnen kijken, zouden ze van de gemiddelde leeftijd van de deelnemers met grote ogen opkijken. Ooit een 96-jarige Uitgeester ijverig mee zien gymmen? Wij zullen u, geachte lezer, volgende keer graag waarschuwen. U mag dan ook graag een kadootje meebrengen. Hoeft niet groot te zijn. Wel van harte gemeend. Dank u wel!

 

Woensdag 23 mei 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Alles overziende denk ik dat het vandaag een drukke dag wordt. Ik was al om 7 uur wakker. Ik heb een afspraak bij de kapper – om schrik niet – half negen. Dionne heet ze, de kapster. Zij is op tijd, ik zit om half negen in de stoel voor de spiegel. Ze gaat rustig aan de gang, net als dat ze haar kapperspraatje klaar heeft. Ze zit niet om haar woordje verlegen, maar gelukkig vult ze het praatje niet met onzinnig gebabbel op. Als ze klaar is met mijn kapsel vraag ze attent of mijn wenkbrauwen en mijn oren ook gedaan moeten worden. Ik zeg dat ik dat zeer op prijs stel. Ze brengt mij naar mijn kamer, daar draagt ze mij over aan José van Thuisbij. Die brengt me per rolstoel in mijn korte jasje naar het Thuisbij. Het wordt dus een mooie dag vandaag.Het wordt een gewone dag, maar wel met heerlijk mooi weer. Het is een waar genoegen met de rolstoel over straat geduwd te worden. De ochtend bij Ilona wordt gevuld met tijdloos vermaak, een spelletje, en eten klaar maken. We eten vandaag spruitjes met boursin. Ik kan het iedereen aanbevelen. Ze gaan erin als kool.Ilona heeft foto’s van pas geboren lammetjes en een mensenbaby. Het dier bijt niet als het baby’tje te dichtbij komt. Het dier heeft daar niet eens tandjes voor in de bovenkaak. Het schijnt daar wel de uitdrukking ‘lammetjespap’ vandaan te hebbenIk word door Anka lopend per rolstoel naar Geesterheem gebracht. Het is het mooiste weer van de wereld geworden. Anka pakt mijn koffertje uit en installeert me heerlijk rustig op mijn kamer, gewoon lief. Ik ga me te buiten aan het corrigeren van de resterende bladzijden van het werkstuk van Sanne. Maar ik redt het niet, nog voor ik klaar ben, tuimel ik doodmoe in bed. Effies rusten.Maar ik ben de tijd vergeten. Voordat ik het weet komt Margreet binnen. Ze is naar broer Hans en schoonzus Corinne geweest. Die zijn vandaag 32 jaar getrouwd. Dat mag je niet vergeten als familie. Margreet feliciteert ze ook namens mij.Je leest elke ochtend de krant. Maar deze keer springt de kop op de voorpagina eruit. De Volkskrant meldt dat dat de regering vindt dat de regeldruk in de zorg weg moet. Zouden ze er dan echt achter gekomen zijn? Ik denk dat de wijsheid komt met de jaren, zelfs bij ministers van het kabinet Rutte III. Maar er staat niet bij per wanneer ze in Den Haag een en ander gerealiseerd denken te hebben.

 

Vrijdag 18 mei 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Het was al dik half een, toen Hannie me na het middageten thuis bracht. Hannie? Zult u, trouwe lezer, zeggen, hadden we die naam al niet onder de assistenten-staf van Thuis Bij? Inderdaad, de Hannie van vandaag was zogezegd ‘nieuw’ onder de stafleden van Thuis Bij. Maar zij had haar sporen in het ‘vak’ al ruimschoots verdiend. Laten we haar maar Hannie II noemen.Dat zij niet nieuw is merk je onder andere aan het besturen van de rolstoel. Dat gaat ‘smooth’ zouden de Engelsen zeggen. Oké, maar je moet het meer gedaan hebben met zo’n onhandig log ding, stoep of, stoep af, kuil hier, kuil daar. Trouwens, de bestratingen van Uitgeest vragen ook veel ervaring zodat je je rijstoel in het midden van de straat weet te houden. Zo gezegd zo gedaan is een simpel gezegde, maar het doen is minder simpel. Maar, laat dat dus maar aan Hannie over. Ilona heeft er gewoon een ervaren kracht aan.Ook ervaren is onze Pilatus-lerares. Klein maar fijn. Marrigje is haar naam. Zij is al jaren ‘bevriendind’ met onze Ilona, tot in het uitgaansleven toe. Ze vertellen daar met enige graagte over. Ze zijn zelfs steeds graag bereid een belevenis uitgebreid te herhalen. Dat ‘klein maar fijn’ leidde een keer tot ware lachbuien. Een mans-persoon trachtte in de feesttent bij ‘de voetbal’ bij Marrigje in het gevlei te komen. Dat ging goed, totdat Marrigje zich vlotweg omdraaide en de vleiende jongeman met een rood hoofd uitriep “het is de moeder van …” en hij noemde de naam van een van zijn vrienden.Marrigje was vandaag weer terug van vakantie in Frankrijk en dus ging de Pilatus-cursus blijmoedig door waar Marrigje 4 weken geleden gebleven was, namelijk bij het hanteren van de ballen. En wij even blijmoedig ’hoog die ballen, tussen de knieën die ballen, knijpen in die ballen, rollen die ballen’.De recept voor het diner van vanmiddag was schijfjes rode bietjes en een stukje lekker gekruid vlees, en bijzonder lekker gebakken aardappel. Simpel, maar lekker. Gewoon zalige maaltijd.Aan het eind van de maaltijd mag ik wel weer opscheppen. Eten bij dagbesteding Zoals Thuis was zoals altijd een belevenis, een feest.

 

Woensdag 16 mei 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

We zaten met een groepje van een man of vier aan de gezellige keukentafel van Thuisbij. Maar zoals gewoonlijk bleef het niet lang bij dat kleine groepje. Het gebeurde dat de buitendeur eenmaal open ging om nieuwe gasten binnen te lasten, dat hij regelmatig open bleef gaan voor nieuwe gasten voor verse koffie.Als de eerste koffie genuttigd is, komt het gesprek meestal vlot op gang met regelmatig een vast onderwerp van gesprek per week. Deze week was het onderwerp katten hebben en houden. En wat je daarvoor moet doen en laten. De raadgevingen vlogen over de tafel. Wat onder andere aan de orde kwam was wat te doen als een kat maar niet zindelijk wilde worden. We zaten ondertussen aan de prei-met-gehakt-schotel. Ik bespaar u beste lezer de details, want die passen bepaaldelijk niet bij de prei-schotel.Wat ook aan de orde kwam, was wanneer niet meer aan een ‘nieuwe’ kat begonnen moet worden en hoe je een kat afleert, dat hij niet op het aanrecht mag springen. De middelen daarvoor verschilden per deelnemer aan het gesprek. De wreedheid waarmee de gespreksdeelnemer het doel bereikte, verschilde per geslacht van de kat of poes. We rondden het gespreksonderwerp af, toen Anca begon met het serveren van het toetje.Ik wil niet veel zeggen, maar ik wil wel even vaststellen dat het aantal gekleurde toetjes-pakken vla en yoghurt per maand toeneemt. Het aantal grage monden ook. Dat is ook niet verwonderlijk als u weet dat er steeds sprake is van afronding van het betreffende toetje met een niet kinderachtige toef slagroom.Toen ik zeer voldaan was van de prei-gehaktschotel en het toetje, stond Anca, mijn trouwe chauffeuse, al weer klaar om mij naar Geesterheem terug te brengen. Zij doet dat met de van alle Thuisbij-medewerkers bekende zorg. Heerlijk als je daarop rekenen kan. De na-blijvers zoeken een passende rust-stoel om bij te komen. Desnoods met een lekkere warme deken. Ja, ze weten bij huize Thuisbij wat gezellige warmte is.Of ze voegen zich met vierman/vrouw rond de kaarttafel voor het klaverjas-spel. Het schijnt dat er heerlijk fanatiek gekaart worden. Iedereen mag meedoen. Als men zich maar aan de spelregels houdt. En als men zich daaraan niet houdt, worden die spelregels met liefde bijgebracht. Ik maak hier melding van deze gezelligheid opdat de lezer niet gaat denken dat Thuisbij alleen maar scoort met stoofschotels.

 

Vrijdag 11 mei 2018

Deze morgen werd ik opgehaald door chauffeur Rob, met – jawel – de rolstoel. Hij verrichtte de nodige handelingen om het rijtuig veilig over de straat te doen rollen. We waren vroeg aan de beurt. Dat bleek toen we bij dagbesteding Zoals Thuis aankwamen. Daar zaten Jo en Tiny als enigen op mij te wachten, maar dat maakte de ontvangst niet minder hartelijk. Maar dat bleef niet zo. Binnen de kortste keren waren de meeste plaatsen om ons heen bezet met vaste club ‘babbelaars’ die zich te goed deden aan het verjaardagsgebak dat uitnodigend op tafel stond, aangevuld met heerlijke verse koffie.Wat we toen nog niet wisten was, dat wij nog een tweede keer gebak kregen voorgeschoteld. Joost en Natasja kwamen met twee schuiten slagroomgebak binnen. Komend weekend was het moederdag en in hun ogen was Ilona een duidelijk een soort moeder binnen Thuisbij. Zij werd met haar Rob op deze manier vorstelijk getrakteerd. Joost liep ondertussen met Rob van Ilona een rondje langs het (of is het De) Achterloet. Is daar wat te zien dan? Voor kenners wel. Er is door een groepje slopers een in de weg staand ‘muurtje’ weg gesloopt. En om dat te vieren kwamen Joost en Nastasja eens kijken hoezeer dat opgeruimd is netjes betekend. Heel netjes dus!De hele ochtend werden de leden van de kookstaf met lieve kreten gegroet door passanten. Dat zag er best knap uit. En ze waren pas op de helft met ‘ruimen’. De oude witgekalkte muur was weg, dat leverde veel ruimte op, die nog nader opgeruimd zeg maar gevuld moest worden. Als dat gebeurd is, hebben we een goddelijk stukje zitplaats om in de zon te zitten. De slopers keken er met een opgeruimde blik naar. Wij ook, toen we over de gedekte tafel naar onze heerlijke klaar-en-gaar-gekookte macaroni keken. Wat een ruime blik, dat werd weer smullen.In onze kookkeuken maakten we kennis met onze nieuwe vrijwilligster Hannie. Ze reed mij onder andere met grote vaardigheid per rolstoel naar Geesterheem terug. Je ziet er niet alleen de vaardigheid vanaf, je geniet ook van een goed gesprek en dat wil wat zeggen, als je over de Uitgeester bestrating veilig thuisgekomen bent.Er moet een oma of opa jarig geweest zijn, want terwijl ik zat te typen, liepen groepen jeugd langs om de betreffende jubilaris te feliciteren. Goed idee, dat op die manieren oud en jong elkaar in ere houden.De Giro was al bezig toen ik een korte blik op de rijders wierp. Geen idee of ze al op het vaste land van Italië aangeland zijn. ik sluit af. We zien het nog wel voordat de rijders thuis zijn.

 

Woensdag 9 mei 2018 bj Thuisbij

Het witte huisje op het Regthuysplein ondergaat de komende weken de zoveelste verbouwing, gerekend vanaf het tijdstip dat Rob en Ilona de Boer er met het ‘bedrijf’ introkken. Vanaf die tijd weten kenners – en ook de niet-kenners – dat Thuisbij er ‘woont’. Er was vanaf die tijd steeds wel iets te doen om het oude gebouwtje het huidige aanzicht te geven. Er werd de afgelopen jaren geschilderd, gestuct, gedakpand zodat het oude pand er zienderogen op vooruitging. De komende weken wordt met vrijwilligers en vaklieden weer een groot deel van de verbouwings-opknapbeurt gerealiseerd. De buitengevel aan de Achterloet en het Kerkbuurt wordt in oorspronkelijke staat gebracht.

 

Vrijdag 4 mei 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

De dag begon op de vroege morgen. Eerst even het grote nieuws van gisteren, te weten de brand in de Corneliuskerk in Limmen. Ik hoorde het van Margreet, die mij belde vanaf de dijk. Het was te zien tot in de polder. En de einduitslag van de eerste dag van de Giro d’Italia betekende de rozetrui voor onze Tom D. Hij heeft de eerste etappe gewonnen, zag ik des middags op de tv.Ik werd onrustig wakker. Rob, de chauffeur, reed mij naar Thuisbij, in een rolstoel. Bij Ilona was het de oude stijl, een en al gezelligheid. De brand in Limmen was het grote onderwerp van het ochtendgesprek. Het vuur had stevig huis gehouden.Ik voelde me aan tafel steeds rotter worden. Halverwege de maaltijd haakte ik af. Gast Carin de kok van Geesterheem was te gast bij Ilona en was zo ook zo aardig mij na het eten (pannenkoeken en of broeder) naar huis te fietsen. Geen broeder voor mij. Daar aangekomen ben ik meteen in bed gedoken en – jawel – in slaap gevallen.Margreet maakte mij wakker. Dat hielp net als de zuster die mijn linker bil spontaan en pittig insmeerde. Ze beloofde dat ze vanavond nog een keer zou langs komen. Pure service. Kan geen kwaad. Ik moest me daar niets liefs bij voorstellen, zei zij met rollende ogen.

 

Woensdag 25 april 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Ik stond vandaag op met de wetenschap dat het woensdag was en dat ik dus naar Thuisbij zou gaan. Mandy was de zuster van dienst die mij wakker waste. Ik was zo vroeg wakker dat ik ruimschoots heb zitten wachten tot ik naar de wachtpost bij de voordeur kon gaan om op chauffeuse José verder te wachten.Onder de wachtenden bij de stamtafel was een nieuwe mevrouw. Met haar onlangs overleden man heb ik menig requiem gespeeld. Het gekke is toch wel, dat ik aan hem meer kennis had dan aan haar. Als zij vaste gast bij dagbesteding Zoals Thuis wordt kunnen we dat inhalen. Zij heeft in haar werkzame leven vrijwilligerswerk gedaan in de voetbalkantine van USVU. Dat is nog te merken. Ze wist nog mee te praten over de stervoetballer van Liverpool die gisteravond de show stal met zijn spel en met zijn goals tegen zijn tegen AS Roma. Mijn lieve hemel, wat speelde die man de sterren van de voetbalhemel.Tijdens de maaltijd zat ik heerlijk rustig naast de meer dan 90-jarige Winnie. Ik mag graag enkele wijze woorden met haar wisselen. Een van haar rustgevende eigenschappen is, dat zij erg goed luisteren kan. Daardoor vraagt zij geen aandacht, maar krijgt zij die wel desgevraagd moeiteloos van de gasten aan de tafel.Een van de vaste onderwerpen aan tafel is het opstellen van de menulijst voor de komende week. Ik heb voor die week de heerlijke bami van het huis gevraagd. Normaal stellen we die op vrijdag op, maar de komende vrijdag is het Koningsdag. Dan schijnt iedereen van Thuisbij ergens op de rommelmarkt in Uitgeest te zitten met zijn/haar oude rommel om te proberen wat extra bijverdiensten te genereren. Of te proberen wat oude rotzooi kwijt te raken. Dus die vrijdag zijn ‘we’ dicht.De afdeling planning van Thuisbij heeft plannen gemaakt om hier en daar in huis wat muren af te breken en weer op te bouwen. Het wordt dan ook tijd dat de zomer doorbreekt, want tijdens de bouwperiode ontstaan er ruime gaten in de muren en dat leidt tot extra veel kou waar geen stoken tegen te doen is. Het zal mij benieuwen of de leiding van Thuisbij tijdens deze periode minstens twee extra dekens per persoon ter beschikking gaat stellen om ons tegen de nieuwe ijstijd te beschermen.We krijgen ook per persoon een circulaire over een schoolreisje met Thuisbij. We gaan met de stoomboot van Jan Sander vanaf de kade in Akersloot naar de Zaanse Schans. Voor drank en voeding en vrije tijd onderweg is gezorgd. Dat moet een gezellig reisje worden. Waarvoor nu alvast dank. Met andere woorden we hebben het goed, op de boot en aan de wal.

 

Vrijdag 20 april 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Het verslag van deze vrijdag begint met een staartje van gisteren, de donderdag. Ik had een donderdag-probleem met de Ipad. Ik kreeg het programma van Word niet behoorlijk gestart. Het leek gewoon nergens op. Ik belde per telefoon alle mogelijke hulplijnen. Hans kon mij pas begin volgende week helpen. Hij raadde mij aan contact te zoeken met Rob van Ilona. Rob gebeld. Hij raadde mij aan morgen – vrijdag – bij dagbesteding Zoals Thuis waar ik toch heen moest met de Ipad bij hem langs te komen.Er kwam een thee-meisje in het appartement bij me langs… ik vroeg een beetje zielig of zij verstand had van computers. Dat had ze. Ze zette de thee even op de gang. Ik legde uit wat het probleem was. Zij boog zich over mij en de Ipad. Rechts boven op de scherm zat een heel dun kruisje, daar moest ik op drukken. En ja hoor. Het leed bleek geleden, de Ipad deed gewoon of hij niks gemankeerd had. Ze – het meisje – ging met een grote glimlach op haar jonge gezicht mijn appartement uit.Ik vraag nog of ze nog een geldelijke vergoeding van mij kreeg. Niks daarvan, het was een fluitje van een cent geweest en centen waren er niet meer, dus het kostte niks, nada, noppes. Wat een geluk dat er nog van dit soort jeugd de thee rondbracht op Geesterheem.Het is ondertussen vrijdag geworden en prachtig weer. De vrijdagploeg had bezit genomen van de ‘gymzaal’ van Thuisbij. Marrigje, ons Pilatus-ballenmeisje, deelde de ballen uit. Wij zaten rondom de tafel klaar en deden braaf na wat de juf ons geduldig voordeed. Wij hadden de grootste lol en raapten trouw de op de grond gevallen oranje-knikkers op. Waar we bepaaldelijk niet goed in waren was tellen van de herhalingen. In plaats van dat wij trouw vooraan bij één begonnen, begon bij ons het begin gewoon bij 8 of zo, al naar gelang hoe blijgestemd we waren.Het gevolg was wel dat onze oefeningen makkelijk twee keer zo lang duurden. We waren dan ook blij en opgelucht dat we aan ons middagmaal beginnen konden. We hapten onze stamppot van iets groens (andijvie + gehakt) smakelijk weg. En daarachteraan met een zekere graagte het verrurukuluke Thuisbij-toetje. Wij deden van dat met een klodder slagroom versierde lekkers moeiteloos verslag. Het is een van de terugkerende zaligheden van Thuisbij. Dat is zo goed als elke middaghap.

 

Woensdag 18 april 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

We zaten met de mannen aan de ene kant van de tafel bij dagbesteding Zoals Thuis. Het gevolg van deze keuze was dat de vrouwen aan de andere kant van de tafel zaten. En niet noodzakelijk gevolg van deze keuze was dat wij mannen aan de stilte-kant zaten en dat de dames aan de herrie kant zaten. De dames besteedden de aandacht deze ochtend aan de ziektes die een mens kan lijden, zoals daar zijn het verschijnsel kalknagel. We genoten van dat verschijnsel in alle soorten en maten. En we kregen ook alle mogelijke raadgevingen op ons figuurlijke bordje, zoals de bezoeken aan alle mogelijke geneesheren cq geneesdames.Wat ook langs kwam, was het fenomeen telefoon. Dat je dat ding op alle mogelijke manieren kunt benutten. En dat je dat ding steeds “moet” benutten en er niet op moet wachten. Dat ding is er om altijd te beantwoorden.Ondertussen werd er aan het aanrecht driftig ‘gekookt’. Ik wil daar niet de hele receptuur van behandelen, maar er ging aan het eind witte wijn in het mengsel van aardappelen en wortel. Maar dat heet niet dat je dat erin doet, nee, je moet het geheel met witte wijn afblussen. En ik kan de lezers laten weten dat dat een ‘verrukkuluk’ eindresultaat oplevert.Weer ondertussen waren Anne en Jan zoals iedere woensdag en vrijdag aan het cryptogrammen geslagen. Deze ochtend met assistentie van Ilona en Winnie. Voor degenen die niet weten wat het hoofdkenmerk van cryptogrammen is, zij hier nog een keer uitgelegd, dat de kortste omschrijving is dat je vooral ‘krom’ moet denken. Bij ons gezelschap gaan steeds meer mensen meedoen. Mooi zo, hoe krommer hoe beter. Dan kom je vanzelf bij de oplossing. Ik zou nu (15.30 uur) niet zo gauw een voorbeeld noemen. Van morgen wist ik het moeiteloos wat ik moest bedenken bij ‘rommelzolder’. Maar ik heb geen Anne of Ilona als helpers bij de hand.

 

Vrijdag 13 april 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Vandaag opgestaan met de zorg van Mandy. Ze mag dan nieuw zijn, maar ze doet het uitstekend. De zaken die zij vandaag vergeten was, kwamen allemaal tot hun recht. Ik heb de nieuwe jampot aangebroken en daarvan lekker gesmuld. Daarna werd de rollator keurig geladen, zodat alles klaar was voor de taxirit met Rob naar Thuisbij. Ik was op tijd tot de ontdekking gekomen, dat ik mijn oortjes op mijn nachtkastje had laten liggen. Maar een kort verzoek aan Nathalie was voldoende om haar duidelijk te maken dat iemand (Nathalie in dit geval – wie anders! ) die dingen eventjes moest ophalen. En dat geschiedde probleemloos.Op de grote keukentafel stond de verjaardagstaart al klaar, zoals het hoort als er iemand jarig is bij dagbesteding Zoals Thuis. Nou iemand? Dat waren er vandaar maar liefst twee. Te weten Tiny en haar tweelingbroer Wim. Ja, dat heb je met tweelingen. Wim was ook present op het feest. En Tiny’s man natuurlijk ook. En later in de ochtend waaide nog een schoondochter aan. En we zongen iedere keer lang zullen ze leven, keurig in het meervoud. Daarna smulden we van de taart.En we deelden hartelijke zoenen en idem cadeautjes uit. Wie de sfeer van Thuisbij kent, kan weten dat het een drukte van gezelligheid was. Marrigje kwam ook even langs. En als zij er is, komt de zak met ballen ook nog op tafel. Dat betekent weer een uur lang ballen-gymnastiek in de voorkamer. Kortom, optimale gym. Dat betekent weer zalig ballengym tot aan het middagmaal, dat vandaag bestond een kostelijke hartige taart. Dat werd weer afgesloten met een even kostelijke twee-kleuren-vla met nog een even kostelijke toef slagroom.Zo kreeg de maaltijd van Thuisbij een zalig slot. Wat was het een gelukkig gezicht Henk en Tiny kostelijk gearmd naar hun huis aan de dokter Brugmanstraat te zien lopen om daar de verjaardagen van broer en zus in de middaguren dunnetjes over te doen. Nou dunnetjes? Dat gokken wij voorzichtig. Het was tenslotte een dubbele Uitgeester verjaardag, en wie de verjaardags-traditie van ons dorp kent, weet dat het een dolle boel kan worden. Gelukkig werden de jarige broer en zus ondertussen ruim in de zeventig, dus een dolle boel werd het niet, wel eindeloos gezellig.Er is weer een Geesterheemer op onze gang overleden. We konden de bezoekers geruime tijd op de gang horen praten. Van de doden niets dan goeds, maar het gaat ondanks ons medeleven toch lichtelijk irriteren. Maar ja, dan toch liever dat de familie op de gang staat te praten. En niet ’s avonds.

 

Woensdag 11 april 2018 thuis in Geesterheem

Met een welgemikte beweging ging de staande lamp in mijn woonkamer in mijn appartement tegen de vlakte. Van de twee lampen die het apparaat rijk is, gingen er twee niet meer aan. Wat ik ook probeerde, het baatte niet, dat wil zeggen: de ene lamp was zo lief haar licht op mijn smeekbede weer te ontsteken. De andere was uit en bleef uit, wat ik ook smeekte. Nu wil het geval, het ging hier om de zwakste qua voltage van de twee.Ik belde Margreet met het verzoek een nieuwe lamp met voldoende lichtkracht aan te schaffen. Daar had zij vanmiddag pas tijd voor. Geen paniek, ik had pas vanavond een lamp (brandende) lamp nodig. Maar ja, hoe kom ik aan een nieuwe lamp? En als ik die heb, hoe kom ik aan een klein schroevendraaiertje om de behuizing van de lamp open te krijgen?En hoe kon ik al die handelingen verrichten zonder een opdonder van de elektriciteit mee te krijgen? Ik hoopte maar dat mijn Greetje genoeg kennis van zaken in huis had. En dat zij genoeg geduld had om het een en ander veilig aan te pakken. Een brandende lamp was zalig, maar niet tot elke prijs. Er loopt wel een conciërge in het huis rond die van duizend markten thuis is, maar die werkt niet 24 uur per dag. Vraag is trouwens hoe bereik ik die man? Ik ga eerst even kijken of hij in huis is. Dat brengt ons in ieder geval verder.De zuster bij de poort had geen schroevendraaier of enig ander gereedschap, maar gelukkig kwam net een elektricien aanlopen, die wilde wel even kijken. Dat kijken bracht ons niet dichter bij de oplossing. Volgens hem was niet de lamp stuk, maar wel de behuizing ervan. Dat wordt janken. En zijn bedrijf deed niet in de soort lampen die we nodig hebben.Margreet kwam binnen. Ze gaat kijken of we a.u.b. niet een hele nieuwe lamp nodig hebben. U hoort nog van ons. Er wordt nu gesleuteld. Er klinkt na enige tijd een kreet van blijdschap. Ze heeft er een nieuwe lamp ingedaan. En… die doet het ook nog. En wie heeft dat gefixt? Mijn wondervrouw! Er hoeft geen hele nieuwe lamp aangeschaft te worden. Dat scheelt tientjes. Hulde!

 

Vrijdag 6 april 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

De aparte ingrediënten van deze vrijdag waren onder andere het bezoek van mantelzorger Han aan Thuisbij. Hij stapte onaangekondigd bij het pand van Thuisbij aan het Regthuijspleintje binnen, maar zijn bezoek had wel degelijk een reden. Op de eerste plaats deelde hij – zittend aan de grote keukentafel – mee, dat hij en Grieteke morgenochtend bij Jan kwamen mantelzorgen. Zij waren verhinderd, ze kwamen in plaats daarvan zondag op de koffie als dat tenminste uit kwam. Dat doet het, zei Jan. Blij als Jan was met elke visite in Geesterheem.Maar als Han eenmaal aan de keukentafel zit, dan zit hij ook. Hij vertelde iets van zijn leven aan Rob van Ilona. Han had uit zijn handelsreizigersleven een grondige kennis van de kaart van Nederland overgehouden en dus hoefde Rob hem niet te vertellen waar onder andere Slagharen en Dedemsvaart lagen op de kaart van de provincie Overijssel.Even later ging het gesprek over de gemeenschappelijke belangstelling voor de gemeentelijke politiek en in het verlengde daarvan over de gemeentelijke gekozenen, te weten de toekomstige raadsleden van Beverwijk. Han luchtte zijn hart graag een beetje over de ‘slangenkuil’ van politiek Beverwijk. Hij hoopte maar dat het vers gekozen raadslid Teun-Jan met zijn bekende levenswijsheid zich zou weten te handhaven en dat hij (Teun-Jan) zich niet voor een van de diverse politieke karretjes zou laten spannen.Han verleende tussendoor ook zijn hand- en spandiensten aan Jan en Anne waar het ging over het oplossen van de cryptogrammen uit de twee kranten van deze dag, die Anne woensdag en vrijdag steevast meebracht. De mannen waren goed in vorm en hadden de twee puzzels voor het diner helemaal af.Ondertussen toverde Ilona met assistentie van Ita de lekkerste en dunste pannenkoekjes uit haar koekenpan te voorschijn. De pannenkoeken werden heel creatief als middagmaal geserveerd, de borden werden daartoe graag door de mee-eters omhooggehouden. Aangezien iedereen bij de koffie eerder die morgen al koffie met koek genoten had, waren de buikjes na één pannenkoek al helemaal tonnetje rond.Het toetje (pannenkoek met ijs en schijfjes banaan) werd door de Thuisbij-happers genoten als ijs met slagroom zonder pannenkoek, maar wel weer met banaan en met een flinke klodder vers geslagen slagroom. Je buikje kan nog zo vol zijn, een pannenkoek met ijs en slagroom gaat er altijd in, moeiteloos zelfs.

 

Woensdag 4 april 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Zuster Vanessa was de zuster van dienst vanmorgen. Ik moest van haar de groeten doen aan Ilona, maar zover waren we nog niet. We moesten eerst de bekende ochtend-rituelen nog doorlopen. Dat ging dank zij de ervaring van zuster Vanessa met gezwinde spoed. Het gevolg was dat ik ruimschoots op tijd lekker zat wakker te worden op een van de stoelen in appartement 44.Tegen kwart over 9 laadde ik allerlei Thuisbij-ingrediënten op mijn ‘karretje’ en begaf ik mij naar Thuisbij en zat weldra lekker te cryptogrammen met mede-Thuisbij-er Anne. Dat je aldoende heel goed aan ‘bedrijfs-blindheid’ kunt leiden, bleek toen Anne en ik ons zo goed als letterlijk blind staarden op een crypto-woord. We vonden het niet. Opeens mengde zich mede-Thuisbij-er Frans in de strijd. Hij gooide opeens het gevraagde crypto-woord op tafel. Frans wist het woord opeens te berde te brengen. Wij prezen hem de puzzelhemel in. Frans keek ons dankbaar aan. Hij had nog nooit gecryptogramd.Aan het aanrecht stond Anca de spruitjes-plus gebakken aardappeltjes op de typische Thuisbij-manier klaar te maken. Het water liep ons van genoegen in de mond. We aten er zalig van. Net zo goed als van de vla-naar-kleur plus slagroom toe. Ondertussen werden de komende verjaardagen van Frans en Tinie en Anne zorgvuldig in de agenda van de komende weken gepland zodat we geen dubbele verjaardag op een dag te vieren hadden. Dat is namelijk zonde van de bijbehorende taart van Versteeg of Putter. Kortom, een verjaardag bij dagbesteding Zoals Thuis is niet af zonder taart van de echte bakker uit het dorp.Toen was het tijd voor de terugreis naar Geesterheem. Ik wenste Anne nog even een prettige wedstrijd vanavond van Barcelona tegen AS Roma. Anca reed mij daarna veilig terug. Ik zwaaide naar haar en vleide mij daarna lekker zonder problemen op de dekens van mijn bed voor een korte slaap-pauze. Korte, dat wil zeggen dat ik na een half uur weer overeind kwam om aan mijn dagboek te beginnen. Toen ik niks meer te melden wist, stond de woordenteller op 366 woorden. Ik besloot de komst van Margreet af te wachten om te horen of zij nog een werelds feit te melden had.

 

Vrijdag 30 maart 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Helaas hadden we bij dagbesteding Zoals Thuis een pilatus-vrije aflevering deze week. Een en ander hield verband met de vrije vrijdag voor onze lerares Marrigje. Ze was vrij op het terrein van de gym-oefeningen. De ballen bleven dus opgeborgen in de bekende opberg-zak. Maar we hadden wel een andere lerares over de vloer. Het was een oude bekende, namelijk Natasja. Haar aanwezigheid betekende een verrukkelijke maaltijd tussen de middag. Er hing al de hele ochtend een zalige lucht in onze woonkeuken.Onder de nijvere handen van Jan’s schoondochter Natasja ontstond het ene lekkere gerecht-onderdeel van de Indische Rendang na het andere in het ene na het andere pannetje. De puzzelaars en de rummicubbers hadden de grootste moeite niet voortdurend hun neuzen op te halen. Zo – wisten zij naderhand – ruikt Indische Rendang. Dat vergeet je als Natasja gekookt heeft nooit meer.Behalve Natasja waren er nog twee gasten bij dagbesteding Zoals Thuis, namelijk Linda en Jan uit Slagharen. Die waren op een aparte manier aan ons adres gekomen. Jan bladerde in een gids voor Thuisbij-vestigingen op zoek naar een geschikt adres voor hun wens. Want Linda (de casemanager) en Jan (de accountmanager) uit Slagharen waren tot de ontdekking dat het leven uit meer dan werken voor een baas bestond. Ze hadden al gauw een lijstje met Thuisbij-adressen. Maar ja, hoe weet je dat een gevonden adres precies is wat je zoekt?Je waagt er eens een telefoontje aan. Een beetje stom-toevallig kregen ze onze Rob van Thuisbij aan de lijn. Hij sprak precies de taal die Linda en Jan goed verstonden. Zover ligt Slagharen niet bij Staphorst vandaan en dus verstonden zij hun wederzijdse dialecten meer dan uitstekend. Ze spraken af eens in Uitgeest langs te komen. Dat werd dus vandaag, om eens goed te praten en na het zakelijk oriënteren eens ontspannen mee te eten. Vanaf dat moment aan de middagtafel werden wij – Uitgeester Thuisbijers – en zij Slaghaarders – getuigen van een groeiende wederzijdse bekendheid met elkaar. Volgens het team van de Uitgeester Thuisbij-ers zat het er dik in, dat ‘bekendheid’ kon uitgroeien tot vriendschap. Zo kon de Goede Vrijdag uitgroeien tot een Goede Vrijdag.Zo zou onze Rob tot een bekende franchiser in Slagharen en omgeving uitgroeien. Aan het van genoegen glimmende gezicht van Natasja te oordelen behoorde een workshop Indisch koken voor de Slagharense horeca beslist tot de mogelijkheden.

 

Woensdag 28 maart 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

De waszuster was op tijd vandaag. Op tijd wil in dit geval zeggen dat ik klaar stond voor vertrek in mijn appartement. En aansluitend in de wachthal. In de hal van Geesterheem was het een drukte van belang. Daar hadden zich de handwerkers van Uitgeest verzameld met een uitstalling van hun haakwerk, hun handwerkkaarten, hun breiwerkjes en alle andere handwerkjes. Tafels vol, maar ja, er was ook een heel jaar aan gewerkt. De makers van al dat werk stonden achter de tafels met elkaar te babbelen. Gezien de hoeveelheid koopwaar op die tafels aangeboden werd, rekenden ze op honderden kopers uit Uitgeest en zelfs de verre omgeving.Voor alle zekerheid werden de Thuisbij-ers ook uitgenodigd om te komen kijken en dat niet alleen, nee, om vooral te komen kopen. Mijn chauffeuse was benaderd om onze mensen aan het Regthuysplein de uitnodiging om te komen kopen over te brengen. Helaas was het koop-animo niet erg groot. Later op de ochtend ging het volop regenen en zakte het koop-animo onder het minimum.Ik hoop voor de handwerksters in de hal dat er überhaupt nog kopers en koopsters gekomen zijn. Er zal toch nog wel iemand op de gebreide wollen sokken en idem handschoenen afgekomen zijn. Ik ben toch nieuwsgierig of in ieder geval de bewoners van Geesterheem uit hun appartementen gekomen zijn. Het is anders te hopen, dat dokter Dirk-Jan een voorraadje wollen handschoenen ingeslagen heeft voor zijn donderdagse rolstoel-wandelaars. En dat de oma’s borstrokjes voor hun kleinkinderen aangeschaft hebben. Ze – die borstrokjes – werden in alle soorten en maten en kleuren te koop aangeboden. En voor de grootouders die nog kerstkaarten sturen, er lagen stapels kaarten te wachten op het versturen.Voor de ijverige verstuurders/verkoopsters heb ik nog een tip: huur op de donderdagse markt van Uitgeest een kraam om uw handwerkjes te koop aan te bieden. Als u de prijs lekker laag weet te houden, moet er enige handel te scoren zijn. Het kan ook best zijn, dat de reguliere marktkooplui aan de breisters van Uitgeest een gratis kraam aanbieden. De knutsel-oma’s van Uitgeest worden vast de grote attractie van de markt en lokken zodoende een groot aantal (ver)koopsters naar de markt. Er wordt zodoende ook meer kaas en fruit en ander gezond voedsel aangeschaft. In navolging van dokter Dirk-Jan komt een collega-huisarts vast en zeker met een fruit-stal op de markt staan.

 

Vrijdag 23 maart 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

De ophaalchauffeur was zoals gewoonlijk op vrijdag autobestuurder Rob. Ik had weer een keer vergeten mijn oortjes in te doen, dus kon ik op hem rekenen als kamervisiteur en batterijen-ophaler. Lekker als je zo op iemand kon rekenen. Dat zijn de echte brengers van de goede boodschap. In een mum van tijd was hij heen en terug met mijn kunst-oortjes. Even later werden we gezellig begroet door de al aanwezige Thuisbij-ers.Bij de koffie bespraken we de verkiezingsuitslag. We noteerden de monsteroverwinning van de partij van onze klusjesman Jan. In Uitgeest hadden de kleine partijen ook de beste resultaten gescoord. Dat leidde ook bij ons tot fraaie nieuwe partij-namen. Die zal ik u besparen, want over vier jaar kunnen we weer nieuwe namen leren. Als grote winnaar de PU, Progressief Uitgeest, met 6 van de 15 zetels wil ik noemen. Dat wordt naar het zich laat aanzien een blijvertje. Alleen even wachten of ze het zwembad en de dorps-bieb overeind houden. Dat zijn zaken die ze onder andere beloofd hebben in hun programma. Hoewel ze bij de realisatie van hun plannen de steun van minstens twee partijen nodig hebben. Maar wie zou hen de steun durven onthouden. Als Uitgeest in hemelsnaam maar zelfstandig blijft de komende vier jaar!Toen wij aan de koffie zaten, kwam Pilates-lerares Marrigje met de ballenzak binnen. Zij kreeg voordat de les begon ook nog een snelle bak, maar daarna trokken de vrijwillige gymnastiekers zich terug voor hun wekelijkse oefeningen terug in de oefenzaal van Thuisbij. In een krap half uur werkten zij zich het zweet op hun voorhoofden. Ondertussen werkte Erica zich ook in het zweet, maar dan bij het aanrecht. Het werd bami deze keer. Bijzonder geslaagd.Nog voor de maaltijd hoorden we het lief en leed van ex-Thuisbij-ers. We duimen met z’n allen voor een zo goed mogelijk verloop van hun kwalen. Maar we hoorden ook van goed verlopend ziek-zijn. Ik weet niet of dat op alle dagen gebeurt, maar op vrijdag is dat vaste prik. Hoewel het woord ‘prik’ misschien al te beeldend is.Waar we zelden melding van maken is de puzzel-activiteiten van mede-Thuisbij-ers. Dat is een van de vaste bezigheden van de vaste legpuzzelploeg. Het is een bijna heilige bezigheid. Ze zitten met minstens vier dames gespannen om het puzzelbord. Iedere deelneemster mag aanleggen. Fout aangelegde stukken wordt door de medespeelsters liefdevol van het bord verwijderd. Soms geschiedt het verwijderen in gepaste stilte, soms ook wordt de ‘verbetering’ van commentaar voorzien, maar altijd liefdevol.

 

Woensdag 21 maart 2018 lokale verkiezingen

Het was verkiezingsdag in Nederland en dus ook in Uitgeest. Ik heb de uitslag afgewacht en ik kan u, beste lezers en lezeressen, meedelen welke dames en welke heren ons de komende vier jaar gaan besturen. Ik ben wel benieuwd namens welke partijen dat gaat gebeuren. Het is nu half drie, dus we hebben nu nog geen winnende partij-kleur voorhanden. Dat duurt nog even.Het is dus nog de vraag of wij in Uitgeest christelijk of liberaal bestierd gaan worden. Of dat we met een sociaaldemocratisch sausje overgoten gaan worden. Nog groter is de vraag hoe zelfstandig de dames en heren gaan opereren. Of dat ze ons schattige kneuterige dorp binnen de vier jaar in de uitverkoop gaan doen. En worden we dan bij Alkmaar of bij Haarlem of bij de bloembollen van Heemskerk gepoot. Waar we tegen die tijd ons nieuwe paspoort moeten afhalen. Ik vraag me ook af of er binnen de komende vier jaar aan een nieuw Geesterheem gebouwd gaat worden en vooral waar dat nieuwe huis gebouwd gaat worden. Als het al gebouwd wordt. Of de eerste spade al voor 2022 in de grond gaat. Dat zal tegen die tijd vast wel tijd worden.We hebben gestemd, op grote vellen een paar hokjes rood gemaakt. Na enig bestuderen van in de bus gedonderde vellen bleek de grote vraag voor de jongens en meisjes raadsleden wie redt de ijsbaan? Dat was behoorlijk wat zoeken op die grote vellen. Maar we namen de tijd. Het gaat allemaal toch nog meer dan eventjes duren.En dan hebben we het nog niet over het zwembad. Wie wil daar zijn handen aan branden? Bovendien was er veel te veel water mee gemoeid? Volgende vraag: Wie weet de plekjes voor de bieb en de apotheek? Stond dat ook op dat vel met de rode hokjes? Nee, dat stond op de in onze brievenbus gekieperde vellen. En dat betekende weer enige uren lezen. En dat kost tijd, veel tijd. Maar dat stond niet op de vellen. Althans niet duidelijk. Het is maar goed, dat we niet hoefde te betalen voor het stemmen, dat had ons veel losse euro’s gekost.We besloten gewoon niet te lezen. We gingen gokken in plaats van bewust te kiezen. Over vier jaar zijn er vast weer verkiezingen. Komt tijd komt raad.

 

Vrijdag 16 maart 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Het lijkt zo rustig, die Pilatus-oefeningen, maar het is het tegenovergestelde. Vanmorgen was de pilatus-juf weer bij ons in Thuisbij aan het Regthuys-plein. Ik probeerde trouw de speelse oefeningen die Juf Marrigje ons voordeed mee te doen. Maar na een paar minuten moest ik het opgeven. Ik was vanaf de derde minuut al bek af. Ik probeerde de oefeningen samen met Winnie en met een lach vol te houden, maar dat lukte maar deels. Door onze lach heen voelde ik een onbedwingbare neiging om ermee te stoppen. Maar niks daarvan, ik ging door. Het gevolg was wel dat ik aan het einde van ‘les’ zo ongeveer instortte.Ik was blij dat de warme hap van Henk zo goddelijk smaakte. Het gerecht had geen eigen naam , maar het was om met Tinie te spreken ‘verrukkuluk’. Dat was onder andere te merken aan het aantal mee-eters, dat een tweede keer opschepte. Dat kwam onder andere door de zalige combinatie van ‘heet’ en ‘zoet’. Het smaakte zalig misschien wel door de pak soi. Geen idee welke bijzondere smaak het gerecht daardoor kreeg, maar bijzonder was het. Na de maaltijd en het toetje kon ik lekker vlot naar huis.Ik lag nog even op bed te rusten toen Fatih binnenstapte. Hij wist me rechtop uit bed te glimlachen. Ik slikte mijn tranen weg en volgde de fysiotherapeut naar het oefenhok. Veel meer is het niet. We bespraken samen de mogelijkheden van de komende verkiezingen. Fatih had zijn I-pad erbij genomen om te zien hoe Nederland volgens de Nu-peilingen zou gaan stemmen. Dat zag er volgens de uitslagen nog al rechts gekleurd uit. Om voor enig tegenwicht te zorgen besloot ik met enige hardnekkigheid mijn stem aan links te blijven geven. Ik heb dat aan Fatih laten merken. Hij heeft twee nationaliteiten, ik heb hem niet willen vragen wat en of hij gaat stemmen. Maar misschien hoor ik het nog van hem.We gaan eten bij onze vaste vrienden. Hij gaat CDA stemmen te oordelen naar de plakkaten die op elke verdieping van zijn huis te zien zijn. Ik gun hem dat. Hij gunt me mijn partij ter linkerzijde. Zo hoort het ook in een democratie.

 

Woensdag 14 maart 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Voor het dagboek van vandaag had ik de inspiratie van Thuisbij hard nodig. Daartoe haalde chauffeuse José mij keurig op tijd op. In het Thuisbij-pand wachtten de vaste woensdag-klanten mij op. Ik veroverde mijn eigen stoel en kreeg een heerlijk vers bakkie koffie. Dat ging er zoals altijd bij dagbesteding Zoals Thuis heerlijk in. Daarna was er tijd voor het laatste nieuws.Dat is zoals altijd geheim. Niet dat er grote geheimen in dat nieuws staan, maar gewoon wel het in vertrouwen vertelde nieuws. Ik heb niet altijd behoefte om voluit mee te praten, maar dat hoeft ook niet. Bij de ochtend-zitting van Thuisbij mag je meepraten, maar je moet helemaal niks, na da, riente. Dat is een van de zaligheden van Thuisbij.Na verloop van tijd blijven sommige Thuisbijers op hun gemak zitten, maar de vol-ijverigen weten de spellen te vinden. De laatste tijd is rummikub helemaal in. En helemaal fanatiek in. Ze slaan elkaar niet de hersens in, schelden elkaar niet onderste boven, maar sommigen kunnen zo “vuil‘ over de tafel heen kijken, dat ik het liefst in z’n geheel in de krant zouden willen verdwijnen.In eerste instantie wordt er geheel vrijwillig corvee gedraaid. Vandaag aten we in de ochtend stampot rauwe andijvie, maar dan wel op z’n Frans. En dan bedoelen we niet het land Frankrijk, maar dan bedoelen we de toevoeging van de ingrediënten die we geleerd hebben van Thuisbijer Frans, zoals daar zijn een ui, een appel, een handvol spekkies en nog wat handjes vol lekkers. En reken dan nog kleuren vla met een flinke klodder slagroom toe. Hoe bedoelt u eten wat de pot schaft. Dat is bij dagbesteding Zoals Thuis geen probleem.Eenmaal thuisgebracht door chauffeuse Anca, heb ik me eerst gestort op het dagboek van vandaag. Persoonlijk vind ik dat dat aardig geslaagd is. Als ik mijn regels nog eens nalees, zou ik het liefst staande beens naar het Regthuisplein terugrijden en nog een vlaflip bij Anca bestellen.

 

Vrijdag 9 maart 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Vrijdag is een van de twee vaste Ilona-dagen in de week. Dus ik zat keurig op tijd in de hal van Geesterheem op mijn Thuisbij-taxi te wachten. Ik zit daar altijd ruim op tijd, want ik houd er niet van dat de taxichauffeur op mij moet wachten. Het kwam trouwens goed uit dat ik ruim op tijd was, want ik had mijn stok en mijn kunst-oortjes in mijn appartement laten liggen. Maar Rob, de Thuisbij-chauffeur was heel gedienstig en haalde mijn vergeten spullen op. Hij is een stuk jonger dan ik, en loopt een stuk vlotter naar mijn kamer en hij kwam probleemloos met oordopjes en wandelstok terug.Ik frutselde eerst mijn oortjes op hun plaats en liep daarna naar de deur van Thuisbij. Over frutselen gesproken, ik had van Margreet het door haar gefrutselde Paaskleed meegekregen. De bewondering was alom te horen bij mijn mede-koffie-lurkers. Het is trouwens een fraaie Paasversiering voor aan de muur te midden van de aquarellen van onder anderen de Uitgeester kunstschilder Piet Brandjes. Het kleed ligt voorlopig nog, maar het komt echt te hangen.Sommigen van ons zaten nog hun laatste slokje koffie weg te werken, toen Pilatus-lerares Marrigje een grote ballenzak achter zich aansleurend binnenstapte. Wie een keer in de week wilde werken aan de spieren-conditie volgde graag of traag de immer glimlachende gymjuf naar een van gymzaaltjes binnen Thuisbij. De glimlach van de juf tovert een idem op de gezichten van de deelnemers. Die glimlach is echter slechts geleend bij de juf. Niks te glimlachen, er moet gewerkt worden. Hoewel, je kunt ook Pilatussen met een oprecht gemeende lach op je gelaat.Daarna krijgen we een korte spanne tijds om bij te komen, na die spanne wordt het Thuisbij-middag-eten geserveerd. Ditmaal was dat pompoen-soep met daarin twee hele gepureerde pompoenen, en voor iedereen dat eerder beloofde hard gekookte ei. Verder kon een ieder het zacht-gele mengsel op smaak brengen met Maggi of zout en peper. Het klinkt zo eenvoudig, maar het smaakte om met mede Thuisbij-gast-Tinie te spreken verrukkuluk. Of in foutloos Nederlands ‘zalig.’Onze groep Thuisbijers liet zich later naar Johanna’s hof brengen voor koffie en gebak. Een van onze vrijwilligers had via marktplaats een antieke kast verkocht en kwam met een zak vol klinkende munten bij Ilona terug met de vraag of zij (Ilona) daar raad mee wist. Wel zeker wel, we gaan voor dat geld koffie en gebak gebruiken bij Johanna’s hof. Zo gezegd, zo gedaan.Dat was zogezegd smikkelen voor onze monden. In het zonnetje. Dat was lente in de zon. Dat was voor de een verwennen en voor de ander verwend worden.

 

Woensdag 7 maart 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Deze woensdagochtend werd ik raar wakker. Gisteravond ben ik met diep verdriet gaan slapen. Wat ik gisteren namelijk over die dag in mijn dagboek heb geschreven, wilde ik zo gauw mogelijk vergeten. Er volgt dus nu een nieuwe dag met naar ik vurig hoop weinig foute of rare zinnen. De fouten van gisteren zaten me vanaf vanmorgen stevig dwars. Ik wilde dat hoe dan ook verbeteren. Margreet komt me daarbij helpen. Ze komt daarvoor om ongeveer half drie, dus ik kon eerst nog wel ons middagmaal nuttigen. De eigen gemaakte nasi goreng van Ilona lokte ons al vanaf een uur of half twaalf.Bij Ilona hadden we een zo goed als ondenkbaar tafelgesprek. Iemand opperde een voor onze leeftijd vreemd gespreksonderwerp. Het begon onschuldig met de opmerking dat iemand de afgelopen nacht niet had kunnen slapen en de gevolgen die dat weer met zich meebracht. We moesten niet willen weten waaraan de spreekster had liggen denken. We mogen in dit keurige dagboek niet alle gesproken woordjes letterlijk uit ons geheugen opdiepen. Dat levert volgens een tafeldeelnemer een kapelaan op die na het biechthoren met rode oortjes de biechtstoel verliet. En misschien wel een bisschop die later op de dag een gesprek houdt met een journalist.Gelukkig vroeg Ilona aan het eind van het middageten zoals altijd om even stilte voor gebed. Dat maakte de lucht en onze zielen weer helemaal schoon.De vlag van Geesterheem wapperde weer fier in de lucht. We deden de afwas gezamenlijk terwijl we nog nagenoten van ons nagesprek. De biecht was in het duister gesproken, dus we waren weer schoon, onze zielen konden weer wat leiden. Een en ander voor zolang als het duurt, dat dient wel gezegd.Vanavond is er weer voetballen op de tv, dat leverde ons weer een schone ziel op: want het voetballen bezorgde ons een zuivere ziel, zeker weten. Net zo goed als de cursus Papier-scheuren-en-plakken van Marian ons een schoon geweten zou opleveren. We deden het tenslotte niet voor niets, het had naar wij zeker wisten een zuiverende werking. Wij, katholieken, haalden weer opgelucht adem. Toch wel lekker zo’n geloof met een vanzelf zuiverende kracht. De van de niet-katholieke huize zijnde dames en heren in ons gezelschap, kijken in dit soort gevallen steeds jaloers toe.De ellende van een dagboek met vele fouten heb ik minstens ruim achter me gelaten. Ik bied voor de horde gemaakte fouten nederig mijn excuses aan. Ik hoop in de dagboek-aflevering van vandaag zo weinig fouten gemaakt te hebben dat u – lieve ezers/essen – mij vergeven zult.

 

Vrijdag 2 maart 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Ik begon deze dag met de hartelijke groeten van de vrijdag-Ilonadag. We zaten in het begin met een klein groepje aan de eettafel, maar wel allemaal gezellig pratend met elkaar. Het kleine groepje babbelde honderduit over allerlei onderwerpen, maar dat spitste zich al gauw toe op het onderwerp vakantie. Het sleutelwoord dat de mee-praters boeide was dit keer Grenoble.Om allemaal ongeveer hetzelfde stukje landschap voor zich te hebben, kwamen binnen korte tijd de telefoons annex ingebouwde landkaarten op de tafel. Niet zomaar met een gebied, maar met een kaart waarop Grenoble aangewezen kon worden. Dat niet alleen, maar ook de vakantie-dorpen waar niemand van het aanzittende Thuisbij-gezelschap ooit geweest was, maar waar men de komende zomer beslist heen wilde, en dan ook nog liefst bij die en die monsieur of madame.Wie van de gespreksdeelnemers er nog nooit geweest was, moest dat binnenkort beslist doen en dan liefst in de vroege zomer of in de late herfst. En dan weer liefst gaan eten bij monsieur Jean-Paul of madame Marie-Therèse. Wel op tijd reserveren, want je was daar niet gauw alleen.Opeens veranderde het reisdoel. Niks naar de Jura, nee, op naar Wladiwostok of Peking. En niet voor een week, maar liefst voor een drietal weken. En slapen in de Trans–Siberië-expres. Een van de medepraters legde uit hoe je aan de 6500 euro per twee personen kon komen. Wie nog nooit zoveel geld aan een vakantie besteedt had, kreeg haarfijn uitgelegd waarom de reis zoveel geld waard was. Goed, het was even doorsparen, maar dan had je ook wat.Heel iets anders, maar even goed aanbevolen was de tocht met de slee door de sneeuw via Noord-Noorwegen. Wel goed aankleden. Hoe? Dat was ook te zien op de foto’s. Na het uitgebreid bestuderen van de hondenslee-foto’s kwamen de plaatjes van Peking weer voorbij. De telefoon annex landkaart werd gebruikt voor het tonen van kostelijke foto’s van restaurants met chef-koks met spleetogen.Het onderwerp wijzigde zich. Men ging nu naar de Dolomieten met daarbij aangegeven de dorpjes die men perse niet of juist wel moest bezoeken. Daarbij welk eethuis beslist moest bezoeken. Men kreeg desgewenst ook een paar vakantie-foto’s uit de telefoons voorgeschoteld.Ondertussen werd op het thuisbij-fornuis met overgave door de koks van dienst gekookt. De aardappels-met-de-gehakt-kaas-schotel rook heerlijk. Er werd dan ook – toen het eindelijk klaar was – met een zekere graagte opgeschept. En tussen de regels door klonk het ‘verrukkuluk’ en zalig in het typisch-chef-kok-Italiaans. Het toetje bestond uit chocoladevla met slagroom en stukjes banaan volgens het Thuisbij-recept. Het staat in geen een kookboek, maar het smaakt namnam.

 

Vrijdag 23 februari 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Een grootse afvaardiging van de Thuisbij-ers verzamelde zich donderdagmiddag in de restaurantzaal van Geesterheem. Zij waren medegetuigen van de jaarlijkse playback-show, die de personeelsleden van het huis verzorgden voor de bewoners. Dat feest bestaat uit een feestelijke show van twee uur. De zusters, het huishoudpersoneel, de leden van de technisch staf, het keukenpersoneel en de leden van de andere diensten, zij sloofden zich heerlijk uit in het bekende playback-spel.Te oordelen naar het luide applaus aan het eind van de middag mag het resultaat er best wezen. De Thuisbij-ers spraken er vrijdag bij dagbesteding Zoals Thuis nog lovend over. Ze hadden daar maar net aan tijd voor want er moest ook nog gepilatust worden onder leiding van gymjuf Marrigje. En rond 12.00 uur moest er nadrukkelijk naar de Olympische Spelen gekeken worden, want onze Kjeld scoorde weer goud.Maar goed, eerst de playback show. In een uur tijd kwamen in Geesterheem de grote hits van onze Nederlandse artiesten voorbij, soms live gezongen, soms geplaybackt. De bijeenkomst werd geopend door Lady Gaga met een medley van hits uit de Sound of Music, helemaal in de stijl van een in blauw geklede diva. Een bewoonster van Geesterheem legde ons (Thuisbij-ers) uit waarom het zo’n heerlijke giller was. ”Het zal je toch maar gebeuren, dat de zuster die je des ochtends vrolijk helpt bij het aankleden nu met overgave “Westenwind” van de Cats staat te mimen.”De sfeer van het geheel wordt het beste weergegeven door “Het geeft allemaal niet, want wie holt van elkaar.” Je zult toch maar een afdelingshoofd hebben dat probleemloos mee gaat doen met twee collega’s die een Uitgeester versie van You are the greatest lover van Luv brengen, keurig geschminkt en in kleding uit de jaren Zeventig.Soms was de zang niet geplaybackt maar werd die live gebracht. Karin bracht een voorbeeld van hoe dat moet in ‘Hé, ouwe’ van André Hazes jr. Het was zo goed, dat het publiek ademloos toehoorde. De vrolijke noot werd gezellig vertolkt door Imca Marina, die de luisteraars makkelijk wist te verleiden tot het handen-meezwaaien boven de hoofden. Of men zong opgewekt mee met Sugar Lee Hooper, tijdens haar Wandelclub, waarbij de artiest zichzelf begeleidde op een uit de keuken geleende pan.Het was tijd voor een versnapering, een schijfje worst met augurk en een broodje kroket van eigen keuken. Daarna was het tijd voor de bekende uitsmijter, in de vorm van Andre van Duin en zijn Klokkenluiders, bim ,bam, bom, waarbij de hele zaal smakelijk meelachte. Over een goed verzorgd programma gesproken. De uitvoerenden en de organisatie konden terugzien op een geslaagde middag, te oordelen naar het dankbare publiek.De Thuisbij-ers deden voordat ze weggingen een hartelijke duit in het applauszakje en lieten zo hun oprechte waardering voor het gebodene blijken.

 

Woensdag 21 februari 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Deze woensdag stond bol van de spanning. Zouden we nog een of twee medailles halen in Korea? En zo ja van welke kleur waren die medailles dan? We zaten vanaf het begin bij dagbesteding Zoals Thuis gewoon aan tafel. Eerst werd de uitvaart van Thuisbijer Piet Z. uitgebreid nabeschouwd. Over het algemeen waren de Thuisbijers die aanwezig waren tevreden over het gebodene. We hadden op waardige wijze afscheid genomen van onze Thuisbij-vriend Piet. In ons hart hadden wij in onze eigen woorden ‘onze Piet’ herdacht, op waardige wijze zoals het hoort in onze kringen. Zo waren zij die niet in de kerk aan de Langebuurt aanwezig konden zijn, toch met hart en ziel aanwezig en konden we woensdagochtend vanuit ons al dan niet gelovige hart zeggen ‘het was goed zo’.Tegen het middaguur zaten de liefhebbers van het Olympische schaatsen met de ‘zenuwen’ in ons lijf aan de separaat opgestelde tafel, zodat we van vier te verwachten schaats-races niets hoefden te missen. Wij – schaatsliefhebbers – zijn de leiding van de keuken in Thuisbij dankbaar, dat wij voor de tv mochten zitten met ons bordje op schoot.Niet dat onze bui erop vooruitging, want onze schaatsende mannen en vrouwen slaagden er niet in het verwachte goud in de wacht te slepen. We hadden verstandig moeten zijn en ons vooraf tevreden moeten stellen met medailles van een ietsie minder kapsones-achtige kleur. Dan had de klap ook wat minder hard aangekomen. Met de bekende staart tussen onze benen dropen wij af.Vandaag vierde o.a. onze gastvrouw Truus haar verjaardag. Uw kronikeur was bij de Thuisbij-feestelijkheden helaas niet aanwezig, maar hij laat bij deze zijn hartelijke gelukwensen aan de jarige job overbrengen.Het was vanochtend een witte wereld toen we wakker werden en dat schijnt de komende dagen zo te blijven. En dat houdt weer in, dat we ons warm moeten kleden bij de wandeling met de dokter. Maar we laten ons niet kisten. Met de jas goed dicht geknoopt moeten we het een eind redden. U hoort van ons in onze kroniek van morgen.

 

Vrijdag 16 februari 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Dit is het verslag van de dag na de nederlaag van Sven Kramer. Maar we hebben weer een gouden medaille verdiend en wel door het ongelooflijk scherp schaatsen van Esmee Visser op de 5000 meter. Ze deed voor het eerst mee op een grote wedstrijd waarin zij moeiteloos afrekende met onder andere grootheden als Voronina en Sablicova. Ze komt net kijken maar ze scoorde gewoon lachend een gouden plak. Niks te grote mond, geen verkeerd ontzag.Vanmorgen heb ik ge-pilatus-t met Marrigje. Met de grootste moeite scoorde ik een warme oefening. Mijn conditie laat van alles te wensen over, maar als ik nu niet mijn best doe wordt het niks meer. Ik doe dus mee met verse tegenzin. Na de hele serie pilatus-oefeningen hebben we in de televisie meisje Visser bewonderd. Toch leuk om te zien hoe zo’n onbevangen nieuwe ster zich beweegt tussen de gevestigde namen.We aten deze keer gebakken aardappeltjes met de specialiteit van het huis spruitjes met ham en room. Goddelijk. Oftewel verrukkuluk zou Tinie van Henk zeggen. We schransten er lustig op los. Niks overgebleven voor de tweede rit. Ilona zou voor de volgende keer als we dit gerecht eten een kilo minispruitjes extra bij onze groenteboer Rick bestellen. Bij het idee alleen al loopt mij het water door de mond.Mijn tafel-buurman Piet Z. is gisteren overleden hoorden we. Hij was een heerlijk en eerlijk spontaan mens. Dinsdag gaat Thuisbij in de r.k. kerk aan de Langebuurt afscheid van hem nemen. We zullen hem om zijn spontaniteit missen.

 

Woensdag 14 februari 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Vandaag was een normale woensdag, dat wil dus zeggen, een midweekse dag met onder andere aandacht voor Thuisbij. Ik zat op de normale tijd klaar om opgehaald te worden met de Thuisbij-taxi, dit keer door chauffeuse Jose, die was zoals altijd op tijd voor de poort van Geesterheem om mij op te halen en op de juiste plek af te zetten. In de ruime keuken zat ik eerst met Frans en Anne aan de koffie, gezellig de afgelopen Thuisbij-dagen door te nemen. We wilden het niet hardop zeggen, maar diep in ons oranje hart zaten we met spanning te wachten op de start van de 1000 meter voor de dames in Korea. En maar duimen.De spanning was om te snijden. Eerst was daar onze gouden Ireen. Ze zette een scherpe tijd neer die op het score-bord bleef staan tot na de dweilpauze. Toen ging het gebeuren. Eerst hielden we onze adem nog in tijdens de rit van Jorien ter Mors. Ze reed een wereldtijd, maar voor we konden juichen, moesten er eerst nog een paar sterren rijden, en niet de minsten, waar onder een Amerikaanse en een Canadese. Maar onze Jorien was zo in vorm, dat ze iedereen de loef af stak. Gevolg: we hadden weer goud gescoord. Daar kwam niemand meer aan.We aten aan de keukentafel feestelijke pannenkoeken met stroop waarbij we onze vingers aflikten. De pannenkoeken smaakten prima. We genoten ze met kaas of met ham en met stroop om het helemaal af te maken. Pannenkoeken met stroop moet je leren eten. Met name de hoeveelheid moet je goed doseren en afmeten. Als je dat eventjes goed doet, is je beloning groots.

 

Vrijdag 9 februari 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Het was vandaag een normale vrijdag bij Ilona. Wat beslist wel vermeld moet worden, is het feit dat de lijst van Thuisbij-ers er een paar nieuwe namen bijgekregen heeft, te weten op de eerste plaats die van Til, of liever deftig de volledige naam Mathilde. Ze paste zich qua bezigheden moeiteloos aan bij de sfeer van Thuisbij, zoals daar bijvoorbeeld is het puzzelen.Er was nog een nieuwe naam op onze lijst van enthousiaste deelnemers aan Thuisbij, namelijk die van Rita. Voor haar was de deelname aan de spelen ietsie lastiger want haar ene arm luistert niet zo best meer naar de bevelen van bovenaf, maar wij maken daar als Thuisbijers niet zo’n punt van. Zo gaat dat in het leven. Soms zit het mee, soms zit het tegen.Daarover kon onze Jan vandaag meepraten. Hij was duidelijk de kluts kwijt toen hij zich naar het toilet wilde begeven. Hij miste bij het lopen zijn steun en toeverlaat, namelijk zijn wandelstok. Dat betekende dat het voor Jan in het geheel geen gewandel werd. Normaal schakelt Thuisbij alle hulpkrachten in bij het gezamenlijk zoeken. Dat werd nu ook gedaan, maar al wat gebeurde tijdens het zoeken, er kwam geen stok boven water. Jan keek steeds hulpelozer. Marrigje liet haar pilatus-leerlingen even zelfstandig alleen en kwam ook minstens twee keer hulp bieden. Tevergeefs.In arren moede riep Jan opeens: “Misschien ligt mijn stok per ongeluk wel in de auto waarmee ik opgehaald ben.” Het was even muisstil in de eetkeuken. Chauffeuse Ilona onderbrak haar bezigheden op een gegeven ogenblik en spoedde zich door de sneeuw naar de Thuisbij-taxi. Even later kwam zij triomfantelijk met Jan’s stok zwaaiend bij de ThuisBij-ers weer binnen. Zij jubelde: ‘Hij lag onder het taxi-kleed in de achter-koffer-bak.’ Het leed van Jan was geleden, de stok was gevonden. Iedereen was blijde, Jan het meest. Er werd driftig van het vlaflip-toetje gehapt.Toen ik bij dagbesteding Zoals Thuis vandaan kwam, kon ik nog net het staartje van de opening van de Olympische Spelen mee pikken.

 

Woensdag 7 februari 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Vandaag ben ik maar kort bij Ilona geweest. Omdat ik kort na het middaguur bij Nathalie moest zijn. Nathalie is de gastvrouw van mijn verblijf, de gastvrouw van Geesterheem dus. Dat korte zat ‘m in de tijd na het middageten. Ik mocht van Ilona gaan nadat ik mijn bordje leeggegeten had. Daar heb ik normaal gesproken niet veel moeite mee, maar meestal blijft iedereen netjes zitten en wachten op het toetje. Dat laatste mocht ik dit keer overslaan, geen toetje dus. Ik zag mijn lekkere hapje van twee soorten vla en een toefje slagroom aan mijn neus voorbij gaan. Mijn chauffeuse Anca had mijn jas en sjaal al van de kapstok gehaald. Dus ik stond om kwart over twaalf al in de hal van Geesterheem.Anca vroeg in de auto wat ik zo vroeg bij de portierster van Geesterheem moest doen. Ik legde het geduldig uit. In mijn vrije tijd schrijf ik stukjes voor het blad voor de mensen van en in Geesterheem. Men heeft mij gestrikt voor een maandelijkse bijdrage. Ik heb zelf geopperd een keer per maand een personeelslid te interviewen om haar of hem te ondervragen wat hij/zij voor de baas en voor ons doet. Dat levert leuke stof op. Want wie weet er nou wat Nathalie zo ongeveer de hele dag doet in haar loge, tussen 09.00-13.00 uur. Ja, ze zit zo ongeveer de hele dag te lachen. Dat doet zij ongeveer het meeste van haar werktijd. Je hoort het de mensen al hard op zeggen. “Nathalie? Die lacht de hele dag”. Dat is op zich al een prestatie vind ik. De hele dag luisteren naar de vragende mensen die haar loge passeren. Nou, dat lukt Nathalie meestal wel. Met een glimlach op haar gezicht, ook dat nog.Nou, bij die Nathalie moest ik zijn. Ik had haar geïnterviewd en daarover een kleine 270 woorden uit mijn pen laten stromen. Zij moest die 270 woorden corrigeren, en jawel hoor, dat deed zij graag voor het goede doel. Morgen geen Anca, wel dokter Dirk Jan voor de wekelijkse wandeling. Hij leidt ons … daar schrijf ik een van de volgende keren over. Geduld dus!

 

Vrijdag 2 februari 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Vanmorgen stond ik op en meteen wist ik dat het een heugelijke dag was, namelijk de verjaardag van Ilona. Ik deed ter wille van het feest na het wassen een beetje stinkie stinkie op. Dat is bij ons ten huize iets uit een flesje op naam van David Beckham. Dat ruikt niet alleen lekker maar ook erg feestelijk. Zo was ook de leenauto erg feestelijk, en zelfs de chauffeur Rob deed zijn best en schiep een feestelijke sfeer en repeteerde een Amsterdams volkslied.De ochtend werd verder gevuld met koffie drinken en monchou taart eten en cadeautjes aan de feesteling overhandigen. En tegelijkertijd een dikke kus uitdelen op de linker of rechter wang. Of op beide wangen. Dat mocht ook. Daarna werden de taken verdeeld waardoor iedereen het idee had dat hij of zij uitgenodigd was op het feest.In de Eerste Kamer waren de dames en heren volop aan het pilatussen onder leiding van cursusleidster Marrigje. Op die manier trachtte iedereen zich zo goed als maar enigszins kan voor te bereiden op het grote feest. Op die manier namelijk werd gewerkt aan een uitgelezen conditie van geest en lijf, zodat men duidelijk voorbereid was op het grote feest dat voor de middag op het programma stond.In de Tweede Kamer werd met vrouw en macht gewerkt aan de voorbereiding van het middagmaal. Op het menu stond gado gado. Het gerecht volgens het recept van Ilona’s moeder stond boven aan op Winnie’s verlanglijstje. En de feesteling, onze Ilona, was zelf zo in de gloria dat ze jubelend meedeed aan de bereiding. Tess boog zich diep over de sperzieboontjes en liet niet toe dat iemand zich ook maar met één vinger aan haar boontjes kwam. Daarna kon iedereen smullen van het Thuisbij-feestmaal. Iedereen koos het woord van Tinie om het feestmaal te kwalificeren: het was – hoorden we menigmaal – ‘verrukkuluk.” Daarna was het tijd voor de meeste feestgangers een korte rustpauze op de ruststoelen in te lassen zodat zij zich uitgerust aan de after dinner party konden laven.Op de party verschenen zo goed als alle partners van de dagelijkse Thuisbijers. De verrukkuluke begeleiding van de feestliederen werd op weergaloze wijze verzorgd door de zangstem van Hetty en uitnemend begeleid door de vingervlugge tonen van Jan’s accordeon, kortom het werd een jubelend feest waaraan Ilona met grote glimogen deelnam. Er werd door wie nog kon vrijelijk gedanst en iedereen bladerde door de tekstboekjes om het Uitgeester volkslied uit volle borst mee te kunnen zingen, zelfs als zij van opa of oma dat volkslied nog niet geleerd hadden. Wat een party, wat een unieke sfeer, wat een verrukkuluk feest.

 

Woensdag 31 januari 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Vandaag is prinses Beatrix jarig. De vlag hangt uit, voor de poort. Ze viert vandaag haar tachtigste verjaardag, volgens de Telegraaf viert ze dit kroonjaar met haar kleinkinderen. Wij hadden vandaag witlof met ham en kaas en vla met een dot slagroom toe. Mag je van mij best een koninginne-maaltijd noemen. Het smaakte in ieder geval wel zo. Van onze kennissenkring was Tinie vertrokken. Ze woont nu in een tehuis in Heemskerk. Het is ondertussen wel zo dat lege plaatsen in Thuisbij in no time opgevuld worden. Je mag dus echt wel zeggen dat tehuizen zoals Thuisbij in een behoefte voorzien. Meer dan in een gewone behoefte voorzien. En nu maar hopen, dat er nu en in de toekomst voldoende van die opvangplekken zijn en blijven komen.Trouwens, ik hoop voor mij dat er van die plekken blijven zijn. Ik moet over mezelf zeggen, dat ik zo nu en dan ook lichtelijk de kluts kwijt ben. Toen ik vanmiddag door Anca thuisgebracht ben, had ik sterk de indruk, dat ik bepaalde sleutels kwijt ben. Ik kon ze tenminste zo gauw niet vinden. En de pee dat ik in had. Waar kon ik die dingen nou toch gelaten hebben. Trouwens ik had zelfs geen idee welke sleutels ik kwijt ben. Het moet toch niet gekker worden.Ja, ze heet echt Anca. Laatst wist ik haar naam niet meer, die heb ik haar nu gevraagd en op een kladblaadje geschreven. Dat moet dus goed gaan, hoop ik. Als ik dat kladblaadje in godsnaam niet kwijt raak.De schildermannen zie ik over ons pleintje lopen. Er staat een stelling voor mijn kamerraam. Ze gaan de raamkozijnen schilderen, maar wanneer is mij nog een raadsel. De mannen zijn net (15.15 uur) van hun werkplek vertrokken. Mij benieuwen wanneer de klus afgemaakt wordt, daar heb je bij schildermannen nooit enig idee van. Maar zo lang de stelling er nog staat, weet je een ding zeker, dat ze op enig moment nog terugkomen. Dat is wel zeker. Maar ja, er is regen voorspeld. En regenwater en verf, dat gaat slecht samen. Dat schiet dus niet op. Ik hoor ze momenteel wel lekker schuren, ze zijn er dus nog, al zie ik ze niet.Ilona begroette mij vanmorgen met loshangend haar. Volgens haar moet je aan je kapsel zo nu en dan iets laten doen. Inderdaad, iets, maar wat! Later hoorde ik dat ze zaterdag jarig is. Er ging dan ook een leuk felicitatiekaartje kaartje onder de Thuisbijers rond. We mochten er allemaal iets leuks op schrijven. Van harte, Ilona, bedacht ik helemaal zelfstandig!

 

Vrijdag 26 januari 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

We kregen het deze vrijdag over bijnamen. Dat was altijd een geliefd onderwerp bij de gesprekken rond het aan tafel zitten bij dagbesteding Zoals Thuis. Wie kende de aardigste bijnamen van vroeger nog. Nou, aardig? Die namen waren alleen aardig als je ze niet zelf moest dragen! Met name als de nakomeling van de oorspronkelijk bijnaamdrager voortaan met de verkleinwoordnaam door het leven moest.Stel je voor dat vader de Knoest heette in het dorp, dan heette zijn zoon toch mooi Knoestje. Het is maar een voorbeeld. Nog erger was het als vader de Heer heette, dan heette de zoon misschien wel de Jongeheer. Het is maar weer een voorbeeld. U snapt, het was een leuke bijeenkomst deze vrijdagmorgen aan de Thuisbij-tafel.Ilona kwam aan de tafel zitten met een donkergrijze tekening van ons Regthuyspleintje. De tekening was ondertekend en met behulp van een I-pad wist een aanwezige wizz-kid onder de Thuisbij-ers op facebook te ontdekken dat hier van een creatie van onze dorpsgenoot Henk Freyée sprake moest zijn. Als hij zich bij Ilona kenbaar wil maken, kunnen we samen wat meer van kunstenaar en kunst-werk aan de weet komen. Bijvoorbeeld uit welk jaar de tekening dateert. Henk moet ergens in de zeventig zijn, schatten wij.Deze vrijdag kwam onze Thuisbijer Tess ook een zelf gecreëerd werkstuk aan de puzzelaars showen. Het kunstwerk had bij het voltooien nog geen naam. Wij vonden dat jammer. Je kon zo’n kunstwerk toch niet naamloos achter het raam van Thuisbij neerzetten. Dan krijg je gauw dat de argeloze kijker het een naam kwam geven. Zoiets als Oelewap. Zo noemde Tess zelf het werkstuk. En wie zijn wij om het beter te weten dan de kunstzinnige schepper/schepster zelf.Als u, beste lezer, een dezer dagen langs komt bij dagbesteding Zoals Thuis op het Regthuisplein, kunt u de houten “zwarte piet” van Tess met eigen ogen bewonderen. Er zijn trouwens meerdere kunstenaressen op deze vrijdag met een Oelewap aan de gang geweest. Misschien dat onze galerie-houdster Ilona de werken van de andere kunstenaressen ook ten toon wil stellen. Het aardige van deze werkstukken is, dat zij zonder begeleiding gewrocht zijn. Maar ze zijn wel zo kunstzinnig geworden dat zij te zijner tijd makkelijk de vraagprijs van € 80,00 moeten kunnen opbrengen.O ja, wij aten vandaag een goddelijke bloemkoolschotel, toegedekt met een laagje kruidig gehakt. Simpel maar heerlijk. Wij proefden de kunstzinnige hand waarmee Tinie het een en ander had bereid.Met groet van de artieste.

 

Woensdag 24 januari 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

We vierden vandaag het jubileum van Thuisbij. We vierden ons tweejarig bestaan. Ik merkte het meteen toen ik binnenkwam in ons gebouw aan het Regthuisplein. Behalve de volledige gezellige bezetting was daar de bekende Thuisbij-taart, die lieten we ons lekker smaken. Dat maakt het feestvieren des te vollediger. We lieten ons het feestgebak heerlijk smaken en haalden daarbij dierbaarste herinneringen op. Van weet je nog dat we voor onze huidige hond Harrie onze wollige lobbes Ari hadden. We herinnerden ons ook dat we een extra kamer in ons tweede jaar gekregen hadden. Dankzij de niet aflatende metselkunst van Rob van Ilona.We vierden onze verjaardag met in gedachten muziek van de Uitgeester harmonie die zich opgesteld had in rijen van vier voor de buitendeur. We konden onze eigen muziek kiezen. We zongen luidkeels alle coupletten (en dat zijn er veel!) van het Uitgeester volkslied mee. Terwille van de aanwezige Amsterdammers in Thuisbij zongen we ook Aan de Amsterdamse grachten. Het meezingen mocht gelukkig zittend, maar luidkeels was het bekende meezingen van Tinie, die tegenwoordig met haar Henk in de Slimp woont.De bakkers van het dorp brachten om de beurt een fraaie, maar wel forse feesttaart. We lieten het ons ruimschoots smaken en spoten er tijdens het happen nog eens een vette laag slagroom op. Die slagroom lepelden we er o zo handig af, zonder te kledderen.Toen iedereen het gebak op had, gingen de dames rummicuppen in de kaartkamer. Frans had in de keukenkamer het hoogste woord. Hij was tijdens de ochtenduren volop bezig met het regelen van viertallen voor klaverjassen in de middaguren. Hij was daar zo druk mee, dat hij spontaan een glas water van de tafel veegde. Het water uit het glas benatte onder andere de broek van Sjaan. Die werd keurig droog geföhnd door Ilona. Later in de ochtend vierde Frans het jubileum van Thuisbij met zijn aanwezigheid aan de rummicub-tafel, met onder andere Nel en andere Tinie.De keukentafel werd zoals altijd eigenhandig rond de klok van twaalf uur gedekt door de keukenstaf die vandaag bestond uit Ilona en Ranka. Ze hadden hun best gedaan op bami volgens eigen Thuisbij- recept. Met losse kroepoek in schaaltjes. Een en ander smaakte zalig en werd dan ook verrukkuluk (met dank aan Tinie) genuttigd. De maaltijd werd afgesloten door vla, afgespoten in drie smaken.De feesttafels werden keurig klaargemaakt voor de middagactiviteiten. Ik trok mij terug om tijdig dit dagboek te schrijven, zodat iedereen tijdig van de details van de viering van het jubileum op de hoogte kon zijn.

 

Vrijdag 19 januari 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Vandaag kwam ik raar uit bed. Ik noem het maar ziek, maar als de zuster een serie vragen op mij afvuurt van zaken die ik allemaal voelen kan, moet ik die vragen steeds negatief beantwoorden. Ik heb dus geen hoofdpijn, geen buikpijn en geen duizeligheid en verder ook geen andere pijntjes. Maar ik voel me wel rot, tegen het misselijke aan. Ik probeer me toch maar aan te kleden. Het lukt allemaal niet. Als ze later met een koortsthermometer terugkomt, heb ik ook nog eens geen koorts.Na nader overleg kruip ik toch maar terug onder de dekens, aangekleed dat wel. Dan kan ik misschien later als ik me toch beter voel snel klaar maken om bij Rob of José in de Thuisbij-taxi te springen.Als ik dit zit te typen, is het 13.20 uur. Ik heb na het middageten gewoon toch geslapen, zelfs lekker geslapen. Maar het hoort niet zo volgens zuster Monica. ‘We gaan dit gewoon lekker in de gaten houden,’ zegt ze bemoedigend. Ik heb gezien, dat er vanmiddag schaatsen op de tv komt. Daar mag ik wel naar kijken, maar ik moet me wel beter gaan voelen. En dat kan ik nu nog niet van mezelf zeggen. Ik moet maar hopen, dat dat nog komt. Als die Nederlanders later in de middag nou nog goud scoren, heb je kans dat dat nog komt. Maar of dat zonder Sven Kramer lukt, valt ook alleen nog maar te hopen. Misschien dat het met die driftkikker van een Koen Verweij wel lukt?De storm is gaan liggen. De vlag die gisteren stevig aan de mast voor de deur wapperde, hangt nu zielig te hangen. Zo nu en dan krijgt het windje er enigszins vat op. Beetje zielig vergeleken met gisteren. Maar een beetje meer wind, is toch pittiger om te zien.Ik ga voor alle zekerheid toch nog even liggen. Tenminste, dat wilde ik, maar het lukte voor geen meter. Ik krijg de dekens niet behoorlijk om mijn lijf geplooid, terwijl ik dat steeds – vanwege de kou? – opnieuw probeer. Ik moet dat toch eens beter leren. ’s Avonds lukt dat beter. Dat wil zeggen, ik ben dan over het algemeen zo moe, dat ik na een korte tijd als een blok in slaap donder.We moeten maar afwachten wat voor dag het morgen wordt.

 

Woensdag 17 januari 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Vandaag was de eerste Thuisbij-dag van deze week. Ik was vroeg klaar met de totale voorbereiding en had een tijdje zitten kranten lezen. Kennelijk had ik zo ingespannen zitten lezen, dat ik de tijd vergeten had. Ik hees mezelf in mijn winterjas en ging op weg naar de wachtplek waar ik de afhaalauto zou ontmoeten.Ik was net op de gang toen chauffeuse José al om de hoek kwam. We wandelden samen naar de auto en passeerden een open kamerdeur waar de zuster uit kwam en mij vriendelijk wees op de verkeerde houding waarmee ik achter de rollator hobbelde. Dat doe ik al sinds ik de rollator gebruik. Ik kan de juiste houding wel vinden, maar die handhaven lukt me niet langer dan 10 meter. We kwamen toch zonder kleerscheuren bij de auto aan. Die was al lekker warm gestookt. Regen heeft dus een voordeel. De auto was vandaag een echte taxi: die moest vandaag behalve mij ook Sjaan ophalen. Het regende dunnetjes en chauffeuse José had besloten dat het voor Sjaan te nat was. Die zou vanwege de regen drijfnat bij dagbesteding Zoals Thuis aankomen. Toch wel lekker dat Thuisbij haar klanten lekker ophaalde. Wat een service. Hoezeer de Thuisbij-taxi gewaardeerd werd, viel op te maken uit de zuchtende mond van tweede passagier Sjaan.Binnen stond de koffie klaar. Behalve de bekende mensen was daar ook ter begroeting aanwezig hond Harrie die eigenlijk Milo heet. Die besnuffelde iedereen uitbundig, maar bij voorkeur gast Sjaan. Laat nou uitgerekend die Sjaan niet bepaald op die overhartelijke begroeting gesteld zijn. Maar Milo leert snel. Nadat het dier een paar keer vriendelijk gecorrigeerd is, blijkt dat. Sjaan kan heerlijk van haar koffie drinken. Milo ligt lekker op de deurmat te wachten op de volgende gast die hij kan begroeten. Lekker dier!Ik had deze ochtend een Ipad, die ingesteld stond op onvriendelijk kleine lettertjes. En hoe krijg je die lettertjes op een lekkere leesbare grootte ingesteld? Gelukkig was daar Rob van Ilona. Na geruime tijd pielen kreeg Rob (wat een geduld heeft die man) het voor elkaar. Ik kan nu de kleine lettertjes op de Ipad ook in de ochtend lezen als ik net wakker ben. Heerlijk.Margreet is eerst naar de Yoga. Ze komt dus wat later. Dat stond in de agenda genoteerd door Margreet zelve. Ik profiteerde daarvan en deed een extra lange middagslaap van wel een lekker uurtje.

 

Vrijdag 12 januari 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Vandaag ben ik te laat opgestaan. Daardoor was ik de hele ochtend van slag. Na ruimschootse assistentie was ik toch op tijd in de hal bij de voordeur. Het begint al een ingeburgerde gewoonte te worden, dat de portierster mij in mijn jas helpt. Chauffeur Rob laadde mij foutloos in zijn voiture en reed mij vervolgens naar Thuisbij. Daar waren ze al begonnen aan de hachee, rook ik.Niet alle aanwezigen namen na de koffie plaats in de gymkamer want het is vandaag vrijdag en dat wil zeggen dat de gymjuf met de king-size tas met rode ballen verwacht werd, onze Marrigje. We deden allemaal goed ons best, maar het gevolg was, dat iedereen er na afloop moede bij zat. Na de maaltijd reed chauffeuse Erica uitgetelde Frans en Jan met spoed naar huis. Oorzaak: de te fanatieke deelname aan de Pilatus-oefeningen.Het kan ook de beginnende griep zijn. Ik kan alleen voor mijzelf spreken. En van mijzelf uitgaande denk ik dat het de griep is. Volgens de juffrouw, die in Geesterheem met de theewagen langs komt, heerst de Australische variant in onze contreien. Ik heb in ieder geval een rare buik en wens mijzelf sterkte met die buik.Bij thuiskomst lag er een brief van de Viva in de bus. Vanaf volgende week maandag komen ze de buitenkant van de appartementen schilderen. En aansluitend de algemene ruimten. In totaal duurt het zeven weken. Dat betekent zeven weken de verfstank in de gangen en op de kamers. Ze beginnen om half acht ’s ochtends en ze werken door tot vier uur in de middag.Ja, schilders zijn nu eenmaal doordouwers. We zijn gewaarschuwd. Ik probeer op de been te blijven. Maar ik weet nog niet of ik het avondeten bij onze vrienden in Beverwijk ga genieten. Voor zover er sprake is van genieten in mijn geval. Zoals ik mij nu voel doe ik in ieder geval een poging tot happen en anders is nog geen man overboord, ik heb immers vanmiddag bij dagbesteding Zoals Thuis al warm gegeten. Ik sluit nu af met al mijn lezers een fijn weekend te wensen. Mocht ik groen en geel thuis komen, dan meld ik u dat nog.

 

Woensdag 10 januari 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Vandaag is nicht Annet van Margreet begraven in Almere. De Uitgeestertak van de familie is er vanmorgen heengegaan met Hans en Corine. Het verslag van de dienst en het verhaal dat er bij hoort hoor ik later vandaag, als Margreet thuis komt. Dat is dan na haar yoga cursus, zal dus gauw een uur of negen worden. Al met al ben ik vandaag zo goed als de hele dag alleen. Niet leuk, maar we hebben niet veel of vaak contact met de Wolven-familie, dus ik vond dat zij erheen moest gaan.Ik ben vandaag naar Thuisbij geweest. Daar hoorden we het goede nieuws van Anne. Hij is vandaag bij ons geweest en vertelde dat hij door de dokter genezen is verklaard. Hij heeft aangeboden vrijwilliger bij dagbesteding Zoals Thuis te worden. Hij blijft dus komen om met mij te cryptogrammen en gaat ook de klaverjas begeleiden.Al met al wordt het afwachten met hoeveel mannen we bij dagbesteding Zoals Thuis blijven komen. Het ziet er nu naar uit dat we bij onze club met een vorstelijk vrouwenoverschot moeten dealen. Vanmorgen was de stand vrouwen-mannen ongeveer 11-3.

 

Vrijdag 5 januari 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

De dag van vandaag kenmerkte zich door een bezoek aan orendokter Schoonenberg en daarnaast een bezoek aan brillendokter Zonjee van het dorp. Beide ‘doktoren’ hadden betrekkelijk slecht nieuws, namelijk dat ik met mijn klachten door hen niet te helpen was. Anja van Schoonenberg (de schat) nam alle tijd om mij uit te leggen dat een nieuw apparaat geen oplossing zou bieden. Regelmatig de oren laten uitspuiten was het enige waarvan iets te verwachten was. Maar hoelang en hoeveel, daar moesten we nog het beste van hopen.Joep van Zonjee legde ongeveer hetzelfde uit voor mijn ogen. De apparaten – brillen dus – kunnen de problemen niet meer oplossen. Een leesbrilletje biedt een beetje soelaas. Maar zij – die brillen – lossen wel het meeste, maar niet alles op. De hersenbloeding van 2014 levert blijvende problemen op, die voor de ogen en voor de oren niet afdoende op te lossen zijn. Daar moet ik het mee doen. Dat is wel even slikken. Dat betekent tranen wegslikken. Weer een stukje minder leven?Rest ons de aardige opsomming van resterende feiten van deze dag. Ten eerste de verjaardag die wij vierden op deze dag, de feestelijke jaardag van onze Piet. Hij kreeg van onze Ilona een kostelijke doos chocola, terwijl wij van hem een flink stuk slagroomtaart mochten proeven. Dat ging er vanzelfsprekend best in. Margreet van Jan kwam de doos met de ingepakte kerststal ophalen en tegelijkertijd kwam zij even kijken hoe Marrigje de ploeg bezig hield met de pittige Pilates-oefeningen. Die oefeningen hakken er ondertussen stevig in. De conditie van de Oranje-bellers groeit per vrijdag aanzienlijk.Op de achtergrond deed Tinie in de keuken mee. De ballers in de achterkamer staken hun duimen bemoedigend naar Tinie op. Zo van ‘goed zo, meid’ ‘je mag volgende week lekker gewoon met ons meedoen. Als je wilt natuurlijk! ’Ondertussen doet de keukenploeg onder leiding van onze Erica zijn best op de spruitjes-stamppot, op smaak afgemaakt met theelepeltjes boursin. Tjonge, dat hakt er zalig in. Na al dat lekkers was de maaltijd zo goed als teneinde en bracht Erica onze Jan naar huis. Ze stelde Jan al rijdend gerust. Die was zijn bril kwijt, maar verzekerde Erica hem, je bent zonder bril gekomen. We zoeken hem direct in de woonkamer of onder je bed.Maar helaas, geen bril van Jan op de genoemde plekken. Maar daarentegen wel in de kraag van Jan z’n overhemd. Waar hij uiteindelijk ook was, Jan en Erica waren oprecht verheugd toen zij de bril om Jan zijn nek zagen hangen.

 

Woensdag 3 januari 2018 bij dagbesteding Zoals Thuis

Vandaag was de eerste dag van het nieuwe Thuisbij-jaar. En het was meteen raak. Dat konden we bij binnenkomst meteen zien. Er stonden heerlijke zelfgebakken appelflappen op tafel waarvan je wel moest eten zo lekker, zo aanlokkelijk zag het er uit. Er werd driftig gezoend en handen gegeven, waarbij ook nog eens de beste wensen gewenst werden. Ja, Thuisbij wist hoe ze het nieuwe jaar moest beginnen.Iedereen vertelde hoe het oude jaar uitgeluid was geworden op deze derde januari. De zus van een van onze gasten kwam ook nog even aan de deur met een doos heerlijke slagroomtaart. Die taart kwam aan de staf van Thuisbij zeggen hoe heerlijk Thuisbij-gast Tinie het verblijf bij dagbesteding Zoals Thuis ervaren had. De ene slagroomtaart is de andere niet, maar deze was gewoon zalig. Wie van de thuisbij-gasten dit voorbeeld wil volgen, gelieve de slagroom-taart pas de volgende maand te bestellen.Anne vertelde ook een sterk verhaal, dat hij van de SVB had gekregen. Het was een rekening van wel vier cent (€ 0,04) voor het verblijf aan het Regthuisplein. Het sturen van de rekening was duurder dan de rekening zelf. Ik heb met Anne heerlijk gepuzzeld, gecryptogramd. We hadden het meeste al opgelost, maar de dames die eerder klaar waren met ganzenborden hielpen ons graag met de laatste woordjes.Ondertussen stond Ilona een lekkere pan snert naar recept van een van haar moeders klaar te maken. Die oude recepten krijgen hun smaak door de toevoeging een dosis echte liefde. Maar ‘moeders-liefde’ smaakt altijd lekker ouderwets. Wij van Thuisbij hebben daar al menig voorbeeld van mogen proeven. Wij hopen dat wij er nog menig nieuw voorbeeld van mogen proeven in de loop van het jaar 2018. De snert van oma betekende een rustig nieuw begin van het jaar.Verder werd er in twee groepen gebordspeeld, te weten geganzenbord en gerummikubd. In de middag was daar gastvrouw Truus. Dat betekende dat er geklaverjast kon worden. Dat betekende dat ik mij op mijn sponde terug kon trekken voor een rustige middagslaap. Ik was daarin niet de enige. Twee mede Thuis-bij-ers deden ook een tukkie op de ruststoelen. Zo gaven zij gestalte aan van de spelregels die bij dagbesteding Zoals Thuis geldt, namelijk niks moet, alles kan. Heerlijk toch, als je zo moeiteloos aan je gerief kunt komen.